▼
niedziela, 28 października 2012
Polska szarlotka wg Aleex
Trudno mi wyobrazić sobie niedzielę bez pewnych stałych elementów: porannej kawy, wspólnego obiadu w domu i bez ciasta, które świetnie smakuje z popołudniową kawą lub herbatą. Tak jest i dzisiaj. Wcześnie rano wypiłam kawę w swojej ulubionej filiżance, obiad już się gotuje, a po południu poczęstujemy się pyszną szarlotką, którą upiekłam z przepisu Liski. Ciasto cudownie pachnie i pięknie wygląda. Już wiem, że będzie pyszne. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 125 g masła
• 3 żółtka
• 1 łyżka cukru
• 1 cukier waniliowy 16g
• łyżeczka spirytusu
• szczypta sody
• ok. 2-3 łyżek letniej wody
• szczypta soli
Jabłka:
• 1 kg kwaśnych jabłek (papierówki, antonówki, szara reneta)
• cukru do smaku (ok 3/4 szklanki)
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka masła
Uwaga: Jeśli używamy słodkich jabłek ze słoika, dodajemy tylko 1 łyżeczkę masła i cynamon.
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto: najpierw bez wody, potem dodajemy jej po trochu. Ciasto powinno być gładkie, nie lepić się do rąk, ale też niezbyt twarde.
2. Ciasto podzielić na 2 części i odłożyć, aby odpoczęło.
3. W tym czasie przygotować jabłka: owoce obrać i pokroić w ćwiartki.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić jabłka, chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodać cukier i przyprawy. Poddusić aż zaczną się rozpadać.
Jeśli używacie (jak ja) jabłek ze słoiczka, wystarczy wyłożyć je do garnka, dodać masło (1 łyżeczkę) i cynamon. Do słodkich owoców nie dodajemy cukru. Podgrzać jabłka, wymieszać ze składnikami. Poddusić około 3 minut. Ostudzić.
4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód połową ilości ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 10 minut.
5. Ciasto wyjąć z piekarnika, jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
6. Pozostałą część ciasta pokruszyć na jabłka.
7. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Należy sprawdzać, czy ciasto nie przypieka się za bardzo. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości formy.
8. Upieczoną szarlotkę ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Dzięki za przepis, lecę do kuchni :)
OdpowiedzUsuńWspaniała szarlotka, nie ma jak to nasze jabłuszka:)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie chora w domu leczę się sokiem z malinami wedle Twojej tegorocznej receptury!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, Olu, że malinki smakują i podziałają. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńUwielbiam Twojego bloga za dokładne wyjaśnienie poszczególnych czynności w ramach przygotowywania danych dań i posiłków :) Bez wątpienia wykorzystam Twój przepis, oby jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuńJak można zrobić taką górę ciasta szarlotki, bo mnie nie wyszło tak ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWystarczy "poskubać" resztę ciasta. Popatrz na zdjęcie pod punktem 6. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńEwa-Sanok kolejny przepis który wypróbowałam...
OdpowiedzUsuńbaaaaaaaaaaardzo pyszne ciasto pozdrawiam Z Sanoka proszę o więcej przepisów
Ewo - staram się, jak mogę :))) Cieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńŚwieta szarlotka! zdała egzamin na wieczorku zapoznawczym rodziców mojego Narzeczonego i mojego Taty:))) Dziękuje za przepis! Pozdrawiam. Agnieszka
OdpowiedzUsuńAgnieszko - cieszę się, że mogłam pomóc :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń