niedziela, 28 października 2012

Polska szarlotka wg Aleex



Trudno mi wyobrazić sobie niedzielę bez pewnych stałych elementów: porannej kawy, wspólnego obiadu w domu i bez ciasta, które świetnie smakuje z popołudniową kawą lub herbatą. Tak jest i dzisiaj. Wcześnie rano wypiłam kawę w swojej ulubionej filiżance, obiad już się gotuje, a po południu poczęstujemy się pyszną szarlotką, którą upiekłam z przepisu Liski. Ciasto cudownie pachnie i pięknie wygląda. Już wiem, że będzie pyszne. Polecam.

Składniki:

Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 125 g masła
• 3 żółtka
• 1 łyżka cukru
• 1 cukier waniliowy 16g
• łyżeczka spirytusu
• szczypta sody
• ok. 2-3 łyżek letniej wody
• szczypta soli

Jabłka:
• 1 kg kwaśnych jabłek (papierówki, antonówki, szara reneta)
• cukru do smaku (ok 3/4 szklanki)
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka masła

Uwaga: Jeśli używamy słodkich jabłek ze słoika, dodajemy tylko 1 łyżeczkę masła i cynamon.

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto: najpierw bez wody, potem dodajemy jej po trochu. Ciasto powinno być gładkie, nie lepić się do rąk, ale też niezbyt twarde.




2. Ciasto podzielić na 2 części i odłożyć, aby odpoczęło.


3. W tym czasie przygotować jabłka: owoce obrać i pokroić w ćwiartki.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić jabłka, chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodać cukier i przyprawy. Poddusić aż zaczną się rozpadać.
Jeśli używacie (jak ja) jabłek ze słoiczka, wystarczy wyłożyć je do garnka, dodać masło (1 łyżeczkę) i cynamon. Do słodkich owoców nie dodajemy cukru. Podgrzać jabłka, wymieszać ze składnikami. Poddusić około 3 minut. Ostudzić.


4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód połową ilości ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 10 minut.



5. Ciasto wyjąć z piekarnika, jabłka wyłożyć na podpieczony spód.



6. Pozostałą część ciasta pokruszyć na jabłka.


7. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Należy sprawdzać, czy ciasto nie przypieka się za bardzo. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości formy.



8. Upieczoną szarlotkę ostudzić, posypać cukrem pudrem.




Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis, lecę do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała szarlotka, nie ma jak to nasze jabłuszka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja właśnie chora w domu leczę się sokiem z malinami wedle Twojej tegorocznej receptury!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, Olu, że malinki smakują i podziałają. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Uwielbiam Twojego bloga za dokładne wyjaśnienie poszczególnych czynności w ramach przygotowywania danych dań i posiłków :) Bez wątpienia wykorzystam Twój przepis, oby jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak można zrobić taką górę ciasta szarlotki, bo mnie nie wyszło tak ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy "poskubać" resztę ciasta. Popatrz na zdjęcie pod punktem 6. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Ewa-Sanok kolejny przepis który wypróbowałam...
    baaaaaaaaaaardzo pyszne ciasto pozdrawiam Z Sanoka proszę o więcej przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo - staram się, jak mogę :))) Cieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Świeta szarlotka! zdała egzamin na wieczorku zapoznawczym rodziców mojego Narzeczonego i mojego Taty:))) Dziękuje za przepis! Pozdrawiam. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko - cieszę się, że mogłam pomóc :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń