▼
piątek, 16 listopada 2012
Orzechowiec z masą budyniową wg Aleex
Weekend spędzam w rozjazdach. Mam sporo różnych zajęć i ze wszystkim muszę zdążyć. Tym bardziej, że w poniedziałek i we wtorek znów czeka mnie wyjazd. Na szczęście w czwartkowe popołudnie zdążyłam upiec dla moich chłopaków pyszne ciasto z tego przepisu. Orzechowiec najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, więc będzie w sam raz na weekend. Dwa blaty ciasta miodowego są przełożone masą budyniową, a wierzch ciasta to orzechy w pysznym karmelu. Całość stanowi naprawdę przepyszną kompozycję. Orzechowiec jest świetny także na zbliżające się święta. Polecam.
Składniki:
Ciasto miodowe:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 2/3 szklanki cukru
• 150 g masła
• 2 jajka
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Warstwa orzechowa:
• 250 g orzechów włoskich
• 75 g masła
• 5 łyżek cukru
• 2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
• 3 szklanki mleka
• 3/4 szklanki cukru
• 250 g masła
• 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie orzechowca najlepiej zacząć od zrobienia budyniu. Obydwa budynie w proszku rozmieszać w 1 szklance mleka. 2 pozostałe szklanki mleka zagotować, dodając cukier. Wlać mieszaninę budyniową do gorącego mleka i ugotować budyń. Budyń ostudzić.
2. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do jednej miski, posiekać, zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.
3. Przygotować masę orzechową: masło z cukrem i miodem zagotować w garnuszku.
4. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
5. Przygotować blaszkę do ciasta o wymiarach 22x37 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną ciasta część wyłożyć do blaszki,rozwałkować. Ja użyłam do tego celu szklanki.
Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo, na wierzch wykładając masę orzechową.
6. Każdy placek piec oddzielnie w temperaturze 180ºC przez 11 minut. Ostudzić na kratce.
7. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po 1 łyżce ostudzony budyń.
8. W blaszce ułożyć pierwszy blat ciasta (bez orzechów). Na nie wyłożyć masę budyniową, przykryć ciastem z orzechami, które układamy na wierzchu.
9. Zostawić, najlepiej do następnego dnia.
Smacznego.
To rzeczywiście pyszne i łatwe ciasto. Ja smaruję dodatkowo pierwsze ciasto dżemem, pod masę budyniową - polecam :-)Jola
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho chciałam zapytać o jakim smaku dżem bo chciałam wypróbować
Usuńwygląda rewelacyjnie!!!!! gdyby nie fakt, że jest tak późno a jutro wstaje o 6 rano, poszłabym do kuchni uruchomić swój piekarnik.... :):) Zdecydowanie dodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie na serniczek :):)
OdpowiedzUsuńhttp://iamglutenfreewoman.blogspot.com/
Witam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Panią do zabawy. Mam nadzieję, że się spodoba :)
http://czarminionychlat.blogspot.com/2012/11/nominacja.html
Pozdrawiam
Martyna
ale widok.... już czuję jego smak :)))
OdpowiedzUsuńzrobię na pewno, wygląda na dość łatwe. Może nawet jutro ?
pysznie sie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńU mnie to ciasto robi się z kremem z kaszy manny i masła. :) Jest pyszne!
OdpowiedzUsuńMożna przepis na tą masę
UsuńTen orzechowiec jest pyszny��
UsuńMoja mama z kolei przekłada takie placuszki smażonymi jabłkami połączonymi z suchą galaretką np.cytrynową.Słodycz karmelu,chrupkość orzechów, kwaskowatość jabłek mmmm niebo w ustach,lepszego połączenia w życiu nie jadłam,polecam Ania
OdpowiedzUsuńmyślę właśnie o czymś takim na Święta
OdpowiedzUsuńMhm.. mhm... mhmmm.... Spróbuję w wersji bez cukru . Może mogłby częściowo zastąpić go miód? Cukru nie mogę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Produkty zakupione.......teraz do pieczenia;)
OdpowiedzUsuńJuz sie nie moge doczekac!
C U D O W N E !!!
OdpowiedzUsuńPani tak wspaniale gotuje!!! Chciałabym mieć Panią w domu chociaż na jeden weekend :)
OdpowiedzUsuńNo cóż... zajęć mam tyle, że "wypożyczenie" nie wchodzi w rachubę ;) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam mam pytanko robilam mase budyniowa i trzy razy mi sie zwazyla a robilam jak jest napisane, czy mozna to jakos uratowac?
Usuńjuż robiłam kiedyś to ciasto :) dobre , tylko na pewno nie dla ludzi bez zębów ;P
OdpowiedzUsuńWiesz, że nie do końca? Orzechy prażone w karmelu nieco miękną i nie są bardzo twarde :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńOrzechy można zmielić chodzi o smak ciasta z orzechami
UsuńWyglada bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńzrobiłam, jest pyyyyszne !!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :) U nas też było prawdziwym hitem! Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto jest przepyszne!!!Czytając przepis myślałam , że jest bardzo pracochłonne, a tu miła niespodzianka - robi się je raz dwa:)Mniam mniam
OdpowiedzUsuńRównież robię takiego orzechowca tylko ja masę budyniową zalewam gorącą na placek i od razu przykrywam drugim plackiem z orzechami:) Pychota
OdpowiedzUsuńTo w takim razie musisz inaczej robić masę budyniową. Do gorącego budyniu dodajesz masło? Wtedy można by było gorącą wylewać na ciasto. Pewnie będzie pysznie :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziewczyny pytanie- a co zrobić by masa była bardziej gęsta i nie wypływała.
OdpowiedzUsuńAlex- pomóż.;)
dziekuje z góry.
Jeśli już zrobiłaś, wstaw ciasto do lodówki. Masło stężeje i masa będzie miała odpowiednią konsystencję.
UsuńJeśli po prostu wolisz bardziej gęstą masę, zmniejsz trochę ilość mleka. Pozdrawiam, Aleex :)
Aleex, przepis na ciasto GENIALNY! Nie umiem i nie przepadam piec (kocham gotować), a to ciacho WYSZŁO nawet mi i to JAK!!! Dumna byłam z siebie ;) goście zachwyceni!
OdpowiedzUsuńJednak przełożyłam masą z kaszy manny.
Dzięki za wspaniały przepis!
Cieszę się, że wyszło i smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMam pytanie czy naprawde piecze sie ciasto tylko 11 min i nie dodaje sie proszku do pieczenia ,wyglada slicznie i chce zeby wyszlo jak na obrazku
OdpowiedzUsuńProszek do pieczenia jest zastąpiony sodą, jak zazwyczaj w ciastach z miodem. Każdy placek pieczemy 11 minut, jak zaznaczyłam w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA czy krem budyniowy można zastąpić kremem karpatkowym?
UsuńTak, można :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńupiekę go na święta napewno będzie pyszny:)
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie to dobry wybór. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa też upiekłam, wyszło świetne. POLECAM!!!!!
OdpowiedzUsuńŻyczę samych smakowitości na Święta.
To już kolejne ciasto, które upiekłam z tego blogu, i które udało się. Orzechowiec wyszedł pyszny, a przy tym wyglądał bardzo wytwornie! Dziękuję Alex za wspaniałe przepisy i życzę spokojnych, smacznych Świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia. Cieszę się, że ciasto Wam smakowało. Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)))
UsuńBędę piekła Twojego orzechowca na Święta mam nadzieję że wszystko się uda i będzie pyszny.Dziękuje za świetne przepisy.Kasia
OdpowiedzUsuńwyszło pyszne
OdpowiedzUsuńEWA-SANOK .....kolejne ciasto które sama upiekłam i wyszło ale muszę poczekać żeby "oddało " ale wiem ze będzie bardzo dobre wiec polecam wszystkim a autorce blogu życzę samych słodkich chwil w kuchni i wspaniałych smaków zdrowych i spokojnych sw w gronie rodzinnym ...pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńmoje ciasto już zrobione, zostało jedynie złożenie. Ciasto łatwe, a jak w smaku... cóż zobaczymy w święta. Wygląda fajnie:)
OdpowiedzUsuńWyglad i smak IDEALNY!!!!
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis Aleex
rewelacja!!!! przepyszny, kiedys mialam jakis stary pracochlonny przepis a teraz prosze bardzo wystarczy wejsc na blog i zaczynam:-). Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy.
OdpowiedzUsuńskorzystałam z przepiusu, ciasto wyszło przepyszne :) dziekuje pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne pyszne!!!!Urozmaiciłam je co prawda konfiturą z czarnej porzeczki PYCHA POLECAM
OdpowiedzUsuńZrobiłam na blasze 25x40cm i też starczyło;) Zamiast masy orzechowej z powyższego przepisu ugotowałam krówkę z mleka słodzonego i wymieszałam z orzechami.. mniam! przepyszne ciasto - cóż za słodycz:)
OdpowiedzUsuńWitaj - świetny blog a ciasto rewelacja - wygląda i smakuje niesamowicie - już przepis znam na pamieć bo często je robię. Teraz przymierzam się do Tiramisu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. A Tiramisu polecam gorąco :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMam blaszke 24x34 czy taka tez moze byc??
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTo ulubione ciasto mojego męża. Robię je często. W Pani wydaniu pycha. Pozdrawiam. Mama Oli.
OdpowiedzUsuńDziękuję :))) Aleex :)))
UsuńZrobiłam wczoraj Twojego orzechowca, ciasto wyszło pyszne, ale krem mi się zważył, co zrobiłam nie tak?? Wczoraj jak go wykładałam wydawał się ok, a dziś jak zaczęłam kroić, to mi wypłynął, no i wygląda na zważony :( Pozdrawiam Aneta
OdpowiedzUsuńAneto - powodów może być kilka:
Usuń-nieświeże lub słabej jakości masło,
- zbyt szybkie dodawanie budyniu do masy,
- za duże porcje budyniu dodawane do masy,
- niedostatecznie wystudzony budyń.
Sądzę, że gdy wyeliminujesz którąś z przyczyn, krem uda się idealnie. Pozdrawiam, Aleex :)
tylko jedna stara metoda ratuje sytuacje mi tez sie czesto wazy do rondla wlej wody n
Usuńa gaz gdy zacznie parowac na to micha z kremem i mieszac intensywnie az igiełki znikną i potem schłodzić :)
Jest pyszne i proste w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńAleex dziękuję za szybką odpowiedź, zastosuję się do Twoich uwag, może faktycznie za duże porcję dokładałam :(, ale nie poddam się i spróbuję jeszcze raz, bo jest tak dobre, mimo tego zważonego kremu już pół blachy zjedliśmy :)Pozdrawiam Aneta
OdpowiedzUsuńAleex od dłuższego czasu korzystam z Twoich przepisów kilka zagościło w moim domu na stałe(schab gotowany. szarlotka z polewą rewelacja) ale odnośnie orzechowca robiłam 2 razy i mimo że został zjedzony cały bo jest pyszny niestety nie wyszedł tak doskonale jak Tobie. Mój krem przy krojeniu wypływa robiąc drugi raz dałam mniej mleka i to samo.W czym tkwi bład.Proszę pomóż bo niebawem chcę ponownie zrobić i chciałabym aby wyszedł idealny.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJustyno - sądzę, że problem musi tkwić w sposobie przygotowania kremu. Przeczytaj powyższą odpowiedź na wcześniejszy komentarz, może znajdziesz rozwiązanie. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwlasnie zabieram sie za pieczenie :) zobaczymy co z tego wyjdzie ...ja uwazam ze piec nie potrafie wiec jest to dla mnie wyzwanie :) za to jesli chodzi o gotowanie jestem mistrzem :) tak mowi rodzina i znajomi :P
OdpowiedzUsuńIzabelo - gratuluję mistrzostwa :) Jestem pewna, że z pieczeniem też świetnie sobie poradzisz :) Trzymam kciuki i pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńAleex, mam pytanie, czy orzechy można rozwałkować na drobne kawałki? Z góry dziękuję za odpowiedż.
OdpowiedzUsuńNie do końca rozumiem pytanie. Czy chcesz rozdrobnić orzechy na malutkie kawałki? Jeśli tak, to oczywiście możesz to zrobić. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex niedawno Cię odkryłam :) Cieszę się bardzo, że JESTEŚ :) :) :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam swój pierwszy placek z Twojego przepisu :)
Mam tylko pytanie na przyszłość, przy ponownym pieczeniu. Gdy zagniotłam wszystkie składniki, to ciasto trochę lepiło mi się do dłoni. Dlatego trochę trudności sprawiło mi jego wyłożenie na blachę. Aleex, czy ciasto powinno być takie lepkie, czy źle wyrobiłam ciasto ? ? ? A może jest jakaś inna przyczyna, może w miodzie (miał gęstą konsystencje). Doradź mi proszę, jak najłatwiej wyrobić i wyłożyć ciasto.
Pozdrawiam cieplutko :)
Dziękuję za miłe słowa :) Ciasto jest troszkę lepkie, sprawia to dodatek miodu. Można je lekko podsypać mąką, ale niezbyt dużo, aby nie stało się twarde. Ja (jak widać na zdjęciach) wałkuję ciasto szklanką :) Lekko oprószam ją mąką, aby się mniej kleiło. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję pięknie za błyskawiczną odpowiedź :) Uspokoiłaś mnie, czyli ciasto wyrobiłam dobrze :) :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji mam jeszcze jedną wątpliwość. Gdy piekłam po raz pierwszy ciasto z orzechami, to pod koniec wyglądało jakby się ta masa gotowała (były takie małe bombelki). Obawiając się, że to będzie surowe, przetrzymałam parę minut dłużej. W efekcie ciasto było dobre, ale lekko twardawe.
Gy piekłam po raz drugi, po 10 minutach ciasto nie "bulgotało" ale masa wyglądała na lekko wodnistą, mimo to wyłączyłam piekarnik. Ciasto ładnie związało się poza piekarnikiem, ale było dość miękkie i trochę łamało się, podczas przenoszenia na ciasto z masą budyniową.
Aleex możesz proszę opisać, jak powinno wyglądać ciasto z orzechami, krótko przed wyjęciem z piekarnika ? Ewentualnie podpowiedzieć jak zapobiec łamaniu się ciasta przy przenoszeniu ? Może odrobinę za dużo dodałam masła do zalewy orzechowej albo z innej jakości masło ?
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka :)
Ten efekt "bulgotania" jest właściwy. Już wiesz, że nie ma sensu trzymać ciasta w piekarniku dłużej, bo twardnieje. Masa zwiąże się (po tym "bulgotaniu") po wystudzeniu. A ciasto musi być delikatne, żeby później rozpływało się w ustach :) Ja przenoszę je na desce, a później z niej zsuwam :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZrobiłam ten orzechowiec, jest rewelacyjny! jedno z najlepszych ciast jakie jadłam :) zagości w moim menu na stałe, dziękuję :) a patent ze szklanką super się przydaje do wykładania ciasta :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiestety, ciasto nie wyszlo - nie uroslo i jest bardzo twarde. Mam wrazenie, ze bylo w nim za duzo maki. I chyba jednak za malo tego ciasta, bylo bardzo cieniutkie po rozwalkowaniu na blaszke. Za to orzechy bardzo ladnie sie skarmelizowaly, byly lekko kruche i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńuważam że za dużo cukru 3/4 szklanki cukru -stanowczo za dużo!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że podzieliłaś/-eś się cenną uwagą. Masz prawo do subiektywnych odczuć. Inni mają odmienne spostrzeżenia. Aleex.
UsuńCiasto wspaniale!!!!! Udalo mi sie dokladnie tak jak Pani :o) Blog EXTRA!!!! Jestem Pani bardzo wdzieczna za wiele cennych przepisow. Uwielbiam gotowac i eksperymentowac. Mam w domu 3 meskich zarlokow i sprawia mi wielka radosc, gdy cos im smakuje :o) Od wielu lat nie mieszkam w Polsce, moje dzieci niezbyt znaja ojczyzne rodzicow i dlatego staram sie, by chociaz w domu mialy akcent polskosci. Wiele tutejszych kobiet nie posiada nawet walka do ciasta, bo przeciez to co gotowe jest szybsze, ale... czy zdrowsze? Ja jestem niemodna i w wolnym czasie, nawet czasem poznym wieczorem gotuje dla zabawy i satysfakcji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, zycze wszystkiego co najlepsze i oczywiscie bede zawsze fanka Pani bloga :o)
Alexandra
Aleksandro - cieszę się, że mogę pomóc. Promuj to, co polskie wszędzie, gdzie możesz - warto! Pozdrawiam cieplutko, Aleex :)
Usuńteż upiekłam a jak zajechałam do brata i bratowej to bratowa pół blachy poszło tak smakowało fajny prosty przepis
OdpowiedzUsuńPychota!!!
OdpowiedzUsuńa czy można upiec same placki dwa dni wcześnie czy one bez masy też zmiękną
OdpowiedzUsuńTez mysle, ze wartoby upiec to wczesniej a przelozyc po ok 2 dniach. Ktos ma takie doswiadczenia ? Bo w 1 dniu mozna sobie zeby na tym polamac... Ale pozniej jest coraz lepiej, tylko krem traci na swiezosci.
OdpowiedzUsuńROwniez sie zastanawiam,czy mozna dac mniej sody na rzecz proszku do pieczenia, bo sode mocno czuc w tym ciescie..
Orzechowiec bardzo dobry. Do ciasta wystarczy 1 łyżeczka płaska sody. Piekłam już kilka razy.
OdpowiedzUsuńRaz -omylkowo- dalam na spod placek z orzechami, na to krem i na wierzch " nagi " placek. Na wierzchu polalam polewa czekoladowa i ... od tego czasu w ten sposob ukladam warstwy orzechowca. Orzechy w polaczeniu z masa nie sa twarde. Pycha. Moje kolezanki, po sprobowaniu, robia tak samo. Pozdrawiam. Karolina
OdpowiedzUsuńMasa budyniowa wygląda na bardzo puszystą i jednolitą-moje marzenie.
OdpowiedzUsuńCzęsto warzą mi się kremy budyniowe i nie wiem gdzie popełniam błąd, więc pomyślałam, że zapytam:)
Tak przygotowuję krem budyniowy: Jeśli miksuję masło na najwyższych obrotach miksera (mam zwykły mikser zelmer z misą) to po ok. 3 minutach jest ono już jaśniejsze(bieleje), ale po ok. 5-6 minutach miksowania jest puszyste i nie wiem czy miksować tylko do momentu zbielenia (po3 minutach) czy miksować do puszystości (po ok.6 minutach)? Czy jest ryzyko w przypadku masy przebicia masła czy lepiej aby ono było zmiksowane dłużej niż krócej? Gdy do masła dodaję łyżkę budyniu to po ok. 30 sekundach miksowania budyń już się połączy z masłem, ale krem jest taki porowaty (nie wiem jak to dobrze opisać-ma konsystencję taką z popękanymi bańkami), więc miksuję jeszcze około 2 minuty i wtedy jest już prawie jednolity i daję kolejną porcję – do którego momentu powinnam miksować- tylko do połączenia budyniu (konsystencja „porowata”) czy dłużej aż krem po każdej porcji budyniu będzie jednolity? Dodam, ze budyń i masło mam w temperaturze pokojowej. Z góry dziękuję za wyjaśnienie:)
Iwono - ja ubijam masło kilka minut. Nigdy nie mierzyłam czasu, ale sądzę, że około 4 minut wystarczy. Ostudzony budyń budyń dodaję do masła po łyżce i chwilę miksuję. Wystarczy, aby składniki się połączyły, powstający krem może mieć "porowatą" konsystencję. Po dodaniu całego budyniu miksuję dłużej, aby otrzymać puszystą, jednolitą masę. Mam nadzieję, że kolejne próby będą udane. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAlexx, dziękuje bardzo za odpowiedź:) Jutro zrobię kolejne podejście do masy, chciałam jeszcze tylko dopytać na jakich obrotach miksera trzeba ucierać masło i na jakich obrotach już masło z budyniem?Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZawsze zaczynam mieszanie od niskich obrotów, by po chwili zmienić je na najwyższe :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA czy ciasto trzyma się później w lodówce ?
OdpowiedzUsuńWystarczy chłodne miejsce. Na dłuższe przechowywanie konieczna jest lodówka. Pozdrawiam, Aleex:)
Usuńwitam.czy przez 11 minut ciasto z masa orzechowa sie upiecze i czy orzechy nie beda twarde? pytam poniewaz jakis czas temu robilam orzechy i zamiast masy orzechowej mialam karmel z orzechami twardymi jak skala .ciasto bylo do wyrzucenia.prosze o odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńZrób wszystko wedle przepisu - tyle osób już robiło i wszystko było ok. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwlasnie skonczylam robic ciasto.wyszlo cudowne najlepsze jakie kiedykolwiek robilam.na duza blache 30\40 cm zrobilam ciasto z 1,5 porcji .dziekuje i pozdrawiam:)
UsuńBardzo się cieszę, że smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwlasnie delektuje sie smakiem wyszło idealne...pysznosci
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne! Najbardziej lubię te orzechy. A masę robię z budyniu gotowanego samodzielnie, nie z torebki. Nie mogę go piec za często bo kroję sobie kawałek po kawałku aż zniknie;-)
OdpowiedzUsuńNiestety u mnie po 11 minutach orzechy zrobiły się twarde jak kamienie ;( spód wyszedł mi też troszkę za cienki i całość rozlatywała się dosłownie w rękach.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi to stwierdzić ale zawiodłam się bardzo na tym przepisie bo robiłam wszystko tak jak w opisie.
Gdyby tak się u mnie stało, też byłabym zawiedziona. Nie jest to jednak regułą, wręcz przeciwnie. Właściwie przygotowane ciasto nie jest twarde, orzechy także nie. Musiałaś więc popełnić jakiś błąd podczas przygotowań. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA czy można przygotować to ciasto ale bez sody ? Oczywiście proszek do pieczenia też nie wchodzi w gre. Proszę o pomoc.
OdpowiedzUsuńJa znam wersję ze spulchniaczami, ale możesz spróbować zrobić bez nich. Daj znać, jak wyszło. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa mam pytanie,jak wyswietlac wszystkie przepisy na Pani blogu.Wchodze na swiateczne i mam 2 lub 3 przepisy.Chcialabym zobaczyc wszystkie z danej grupy:serniki czy miesa i dopiero wejsc na konkretny przepis jak mam to zrobic?Narazie bladze po omacku po blogu....Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa dole strony jest napis "Starsze przepisy". Trzeba kliknąć :) Nie mam jeszcze spisu treści, bo nie umiem go zrobić :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńW jakiej temperaturze ma być masa orzechowa??
OdpowiedzUsuńWykładasz na surowe ciasto gorącą masę orzechową i ją pieczesz. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto naprawdę super ;) smaczne i wcale nie takie trudne, w dodatku wszystkim smakuje. Niestety, jeden dzień i ciasto znika w brzuchach domowników i gości, także jest dość częstym wypiekiem w naszym domu. ;) Bardzo dziękuję za przepis i z niecierpliwością czekam na kolejne przepyszne inspiracje! Pozdrawiam, Paula ;)
OdpowiedzUsuńCiasto super.Polecam!!!!!!!
OdpowiedzUsuńNajlepszy orzechowiec jaki do tej pory upiekłam. Na Święta zrobił furrorę! Wszystkim baaardzo smakował. Teraz upiekę na 30-tkę męza w lutym:) Dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy zamiast masła może być kasia???
OdpowiedzUsuńJa nie jestem zwolenniczką margaryny. Proponuję, abyś użyła jej do ciasta, a do masy, zgodnie z przepisem, zastosowała masło. Smak zdecydowanie będzie lepszy. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto przepyszne.Przymierzałam się do niego od dawno i dzisiaj wkońcu upiekłam.Polecam miłośbikom orzechów.Mniammmm
OdpowiedzUsuńSuper, że ciasto Wam smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńOrzechowiec jest naprawdę pycha!!!Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z Twojego przepisu:) Aleex czy mogłabyś mi polecić inne przepisy na ciasta,które najlepiej zrobić dzień-dwa dni wcześniej?Pozdrawiam!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto chociaż kleilo się niemiłosiernie :D
OdpowiedzUsuńMoje niestety też się kleiło i orzechy utopiły się podczas pieczenia, zobaczmy czy jutro będzie gościom smakować, myślę że następnym razem wyjdzie
OdpowiedzUsuńCiasto jest trochę klejące. Ale jeśli "klei się niemiłosiernie", trzeba dodać trochę mąki. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDobre i łatwe, tylko zwazyła mi się masa budyniowa z masłem :-(
OdpowiedzUsuńCzy ciasto należy przechowywać w lodówce?
UsuńWystarczy chłodne miejsce. Nie musi to być lodówka. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo dobrze ,że się ciasto klei,ponieważ połamał mi się wierzch i bez problemu mogłam posklejać:) chyba za wcześnie wyrzuciłam ciasto z blaszki:)
OdpowiedzUsuńPowiedzcie mi dlaczego z mojego placka z masą orzechową część tej masy mi spłynęła niestety na boki? Czyżby było jej za dużo - ale wszystko wg proporcji dodawane :(
OdpowiedzUsuńWybrałem ten przepis na pierwsze ciasto w moim życiu :) Dam znać jak wyszło.
OdpowiedzUsuńCiasto orzechowe zrobiło furrorę w czasie świąt,pyszne!
OdpowiedzUsuńupieczone :) smakuje wyśmienicie
OdpowiedzUsuńPyszne,wszyscy się zajadali.Moje ulubione:)Pozdrawiam Asia
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto! Od kilku lat w domowym menu na Boże Narodzenie. Wprowadziłam też wersję wielkanocną - piekę dwa blaty ciasta bez orzechów jako podstawy pod dwa mazurki (bo nie lubię kruchych, pękających przy krojeniu spodów), po wystygnięciu smaruję gotową masą kajmakową z puszki, posypuję płatkami migdałów lub inaczej dekoruję - i mam dwa szybkie i pyszne mazurki :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńOrzechowca nie piekłem jeszcze, pierwszy raz jadlem zrobiony przez koleżankę a pracy.
I tak mi zasmakował, ze postanowiłem go zrobić.
Wyszedł i to jak dobrze !!!
Mniam mniam, pychotka.
Dziękuję za super przepis
Arek
Witaj w mojej kuchni :) Cieszę się, że smakowało i zachęcam do wypróbowania innych przepisów. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWiTam, w smaku wyszedł przepyszny tylko placki jakieś takie twarde, co mogłam zrobić nie tak?
OdpowiedzUsuńByć może piekłaś placki w zbyt wysokiej temperaturze i dlatego są twarde. A może za szybko pokroiłaś ciasto i placki nie zdążyły zmięknąć od kremu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZapomniałam dodać cukru do budyniu :-( co teraz? Utrzeć z masłem? Czy masło roztopíc w garnku z cukrem i dodać do zimnego budyniu zmiksować? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPewnie już sobie poradziłaś, ale ja dodałabym cukru pudru do masła i utarła. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepyszne ciasto.Dziękuję za przepis.Zaraz zabieram się za piernik również Pani przepisu.
OdpowiedzUsuńSuper,robiłam je już kilka razy.Za każdym razem wychodzi i jest naprawdę pyszny. Proszę o polecenie mi kolejnych tak łatwych wypieków. Bardzo dziękuję. Duże ukłony dla pani.
OdpowiedzUsuńProszę mi wierzyć, że większość wypieków i dań na blogu to potrawy łatwe do zrobienia. Cieszę się, że ciasto smakuje. Czas na wypróbowanie innego - w razie czego pomogę :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto zapisuję, wypróbuję już na te święta. Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJa dodałem wiecej orzechów (wydawało mi się trochę mało, wiec dodałem ok 35 dag) i przed położeniem kremu na ciasto posmarowałem go dżemem z czarnej porzeczki (pół słoiczka).
OdpowiedzUsuńZobaczymy czy będzie smakowało rodzince w Święta :)
Dziękuję za przepis!
Ja do masy dodaję 2/3 kostki masła. Nie jest wtedy luźna a placka nie trzeba trzymać w lodówce. Przepis - niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńPychaaa. Mam zamiar wypróbować to ciasto na święta, lecz niestety moja rodzina nie lubi tak słodkich ciast, w przeciwieństwie do mnie :) Czy ciasto nie jest za słodkie ? Ma Pani może pomysł na nutę kwaskowatości, może jakiś inny krem zamiast budyniowego, który pasował by do tych karmelowatych orzechów? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOwezem jest pyszne. Ja zamiast masy budyniowej dalam starte jablka (boskopy). Palce lizać
OdpowiedzUsuńZamiast budyniu prosze dac starte jablka (boskop). Pycha
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto z orzechami, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę na Wielkanoc :) Zamiast orzechów włoskich użyłam fistaszków, a karmel lekko posoliłam :)
OdpowiedzUsuńWitam,ciacho wyglada cudownie.prosze mi powiedziec czy warstwy ciasta moge upiec jutro a na nastepny dzien dac krem? I czy moga byc orzechy laskowe? Pozdrawiam goraco
OdpowiedzUsuńTak, możesz tak zrobić. Możesz także zamienić orzechy :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńczy zamiast orzechów włoskich mogą być słone orzeszki arachidowe
OdpowiedzUsuńTak, można zamienić rodzaj orzechów. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuje za odpowiedz.
UsuńWłaśnie zrobiłam to ciasto, jest pysznę.
Wyszło pyszne ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Czy jeżeli zapomniałam dodać 3/4 szklanki cukru do masy budyniowej, to jest to jakoś znaczące dla masy?
OdpowiedzUsuńDlaczego tak ciężko nałożyć warstwę ciasta z orzechami na wierzch? Rozpada się w rękach, trzeba partiami przenosić. Chyba za dużo masła jest w przepisie do masy orzechowej, prawda?
OdpowiedzUsuńNie, nieprawda. Proporcje ciasta są właściwie wyważone. Owszem ciasto jest delikatne, ale popatrz na zdjęcie pod punktem 8. w przepisie. Warstwa z orzechami nawet nie popękała przy przenoszeniu na ciasto. Tak właśnie powinno być. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMoże dałam za mało orzechów. Ale ciasto rewelacyjne! Właśnie biorę się za kolejny kawałek. Pozdrawiam ;)
UsuńWitam, czy masę orzechową trzeba piec ?
OdpowiedzUsuńTak. Tak, jak jest podane w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Dziękuję Ci Aleex za tego bloga. Tyle fajnych rzeczy zrobiłam dzięki Tobie :). Ale z tym ciastem mam problem. Robiłam go dwa razy i zawsze orzechy w trakcie pieczenia "przeciekły" mi przez ciasto. Blat był nieupieczony. Co mogłam zrobić nie tak? Robiłam wszystko wg przepisu. Pozdrawiam Cię mocno. Ania.
OdpowiedzUsuńAniu, proszę o więcej szczegółów. Co to znaczy "przeciekały"? Tylko blat z orzechami był niedopieczony? A jak z tym, który piekłaś bez orzechów? Napisz, może dojdziemy do jakichś wniosków. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDikładnie tylko ten z orzechami. Masa, nie wiem jak to określić, "wtapiała" się w ciasto i po upieczeniu robiła się breja. Pozostałe blaty ok. Używam prawdziwego miodu. Ale ciasto i tak pyszne :)
UsuńAniu - spróbuj do tej porcji ciasta na blat z orzechami dodać 1 łyżkę mąki więcej. Gotuj też dłużej masę orzechową. Karmel ma oblepić orzechy i odparować (popatrz na zdjęcie nr 2 pod pkt. 4). Daj znać, czy pomogło. W razie czego pytaj. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziekuję Ci serdecznie. A przy okazji dziękuję za recenzję "Piaskuna" - nabyłam, przeczytałam,zaczytałam się i przejechałam swój przystanek. Ksiązka super. Polecam "Drogę do piekła" Piotrowskiego :)
OdpowiedzUsuńczy ten przepis pochodzi z programu "ABC GOTOWANIA" Mariety Mareckiej?
OdpowiedzUsuńNie sądzę. Źródło, z którego ja korzystałam, jest podane w poście wprowadzającym i podlinkowane. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńdziękuję za ten przepis... do lipca mogłam powiedzieć, że mało piekłam, teraz miesiąc w miesiąc orzechowiec i na święta również zagości na stole - czego się nie robi dla najbliższych (i siebie:)
OdpowiedzUsuńżyczę wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku
Witam.mam pytanie.11 min piekarnik góra dół czy z termoobiegiem.
OdpowiedzUsuńja piekę w opcji dół+termoobieg. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, zrobiłam ciasto niestety warstwa orzechowa jest dziwnie mokra i sie cała rozpada, czy tak powinno byc? nie wiem czy uda mi się wogule ją polozyc na warstwie budyniowej, proszę o odpowiedz Magda :)
OdpowiedzUsuńWarstwa orzechowa nie powinna być mokra. Coś się chyba nie udało. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam,
Usuńpiekłam orzechowca na tegoroczne święta - ciasto jest przepyszne :)
Ale również warstwa orzechowa wyszła mi za mokra i ciężko było mi ją przełożyć na masę budyniową. Podejrzewam, że wynika to z tego, iż mieszanina masła, cukru, miodu i orzechów była za rzadka gdy wylewałam ją na ciasto, które przesiąknęło miodem. Wydaje mi się, że należałoby poczekać, aż mieszanina troszkę bardziej zgęstnieje i wtedy ją wyłożyć, wówczas powinno się udać :)
To ciasto jest poprostu zaje****!!! Dzis znowu bd robic;) i ten karmel wlasnej roboty o wiele smaczniejszy niz masa kajmakowa! Dziekuje za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakuje :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
UsuńWitaj :) Budynie na 0,5 l mleka czy na 0,75 l? Małe czy duże? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa 0,5 l mleka. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo dobre ciasto zrobiła je nam nauczycielka w szkole na wielkanoc, po prostu PYCHOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam te ciasto 🍰 przepyszne
OdpowiedzUsuńNie polecam zamieniać sody oczyszczonej na proszek do pieczenia. Ciasto wychodzi wtedy nieco twarde, ale przeepis rewelka.
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro ale ciasto wyszło wręcz gorzkie!!!! Myślę że to przez sodę. Wszystko do kosza!!!!
OdpowiedzUsuńNie sądzę, by winna była soda. Chyba że dałaś jej za dużo. Dobrze przygotowane ciasto nie ma w sobie ani odrobiny goryczy. Jest pyszne i rozpływa się w ustach. Może to nie Twój smak? Może trafiłaś na gorzkie orzechy? Szkoda, że Ci nie wyszło. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy ktoś próbował zrobić to ciasto z jakiejś maki bezglutenowej ?
OdpowiedzUsuńWitam. Jakiego miodu należy użyć? Prawdziwy, np spadziowy czy sztuczny?
OdpowiedzUsuńWitam. Jakiego miodu należy użyć, prawdziwego np spadziowego czy sztucznego?
OdpowiedzUsuńUżywam prawdziwego, takiego, jaki mam. Najczęściej wielokwiatowego, choć używałam też gryczanego. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAlex, jestes boska! Najlepsze ciasto 2017 roku. Teraz w 2018 będę na nie skazana. Cała rodzina zamawia! Dziękuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Liwia
ja mam identyczny przepis ale zamiast masla dodaje margaryne, co o tym sadzicie i mase daj goraca
OdpowiedzUsuńWitam. Czy można zwykłe mleko w masie budyniowej zastąpić mlekiem migdałowym?
OdpowiedzUsuńZywcem sciagniete z "mojewypieki", identyczna gramatura wszystkiego, pomijajac pol lyzeczki sody wiecej. Nieladnie podpisywac taki przepis jako "wedlug Alex", wypadaloby podac zrodlo ;)
OdpowiedzUsuńWitam. Proszę napisać czy placki można upiec dwa dni wcześniej a później dodać krem. Pozdrawam
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na orzechowiec 😊 ja robię krem z chałwy ucierajam ją z masłem zamiast budyniu
OdpowiedzUsuńCzy ciasto po zrobieniu musi byc w lodówce?
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś zrobiłam. Bardzo pyszne ciasto. Dla tych szczęściarzy co posiadają Thermomix mogę śmiało zaproponować wyrobienie ciasta w nim oraz połączenie masła z budyniem. Ciasto wyszło super gładkie i mięciutkie a krem puszysty i delikatny. Robiłam to ciasto pierwszy raz i od razu w thermomixie więc sprawdzone :) polecam. Nr 1 na święta.
OdpowiedzUsuńProszę mi powiedzieć czy budyń ok.40 g gotujemy na 3 szklankach mleka. Na opakowaniu jest że pół litra.
OdpowiedzUsuńPrzecież gotuję dwa budynie A to jest litr mleka. Przepraszam jakieś zaćma.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDlaczego tak późno odkryłam to ciasto?! Jest pyszne i duży plus za to że można zrobić go wcześniej po kilku dniach jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńIstna bomba kaloryczna, ale ten smak rekompensuje wszystko <3
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne! Robię je ponownie na imieniny mamy 🙂 wszystkim smakuje i naprawdę łatwe do przygotowania. Dziękuję za super przepis i polecam niezdecydowanym!
OdpowiedzUsuńJa robię podobnie, jednak masło od razu gotuję z budyniem, wtedy wychodzi zupełnie inna masa, nie taka "maślana", tylko właśnie "budyniowa". No i masy oddechowej nie piekę z plackiem. Wykładam ją ciepłą na placek wierzchni, to też zupełnie inaczej smakuje, niż te zapiekane.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, bardzo proste ciasto. Pozdrawiam 😎
OdpowiedzUsuńCo roku robię Pani orzechowca😊
OdpowiedzUsuńJa także, od wielu lat na każde Święta Bożego Narodzenia musi być orzechowiec Aleex 🙂
UsuńCiasto sprawdzone. Super. Bożena
OdpowiedzUsuńjakie budynie powinny być na 3/4 l. lub 0.5 l. ?
OdpowiedzUsuńProszę użyć budyniu na 0,5 l mleka. Kiedy dodawałam ten wpis chyba innego budyniu nie było. Teraz mamy wybór :) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńCiasto jest obłędne w smaku !!!
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić ciasto we wtorek, a upiec w środę?
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić ciasto we wtorem, a upiec dopiero w środę?
OdpowiedzUsuń