piątek, 18 marca 2016

Babka z bakaliami wg Aleex


Święta zbliżają się dużymi krokami, a więc zapraszam do wypróbowania przepisów związanych z Wielkanocą. Dziś proponuję łatwą do przygotowania babkę z bakaliami od irenab. Trafiłam na ten przepis już jakiś czas temu i przyznaję, że warto mieć go pod ręką w sytuacjach kryzysowych – gdy goście właśnie się zapowiedzieli, a my nie mamy w domu niczego słodkiego do kawy. Ciasto jest banalne, robi się je dosłownie w kilka minut, a efekt naprawdę zaskakuje smakiem i puszystością. To jeden z dwóch przepisów (drugi wkrótce na blogu), które na pewno od czasu do czasu pojawią się w mojej kuchni. Do tej pory myślałam, że moje receptury na babki błyskawiczne są naprawdę błyskawiczne. Okazuje się, że bywają ciasta jeszcze łatwiejsze i jeszcze szybsze do zrobienia. Całe szczęście, że na nie trafiłam. Polecam.

Składniki:

• 30 dag mąki tortowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 25 dag cukru
• 3 jajka
• 0,5 szklanki mleka
• 10 dag masła
• bakalie(śliwki suszone, żurawina, orzechy)

Sposób przygotowania:

1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko.



2. Do ciasta wlać rozpuszczone przestudzone masło.


3. Dodać bakalie.


4. Ponownie wymieszać.


5. Przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, któy lekko smarujemy masłem.



6. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach C.



7. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz