▼
niedziela, 25 czerwca 2017
Letnia sałatka z awokado wg Aleex
Nareszcie jest lato. Na słońce i ciepłe dni czekaliśmy w tym roku wystarczająco długo. Nic dziwnego, że każdy cieszy się słońcem. Pogoda skłania do plenerowych spotkań i biesiadowania w cieniu drzew, na świeżym powietrzu. My też każdą wolną chwilę spędzamy poza domem. Wprawdzie wciąż obowiązki zawodowe sprawiają, że tych chwil nie jest zbyt wiele, dlatego wykorzystujemy każdy moment na bycie razem i odpoczynek na łonie przyrody. Podczas takich wyjazdów doskonale sprawdzają się szybkie sałatki i przekąski przygotowane w domu i zabrane ze sobą w piknikowym koszyku. Ostatnio często przygotowuję na nasze wyprawy szybką sałatkę z awokado, którą znalazłam w Internecie. Jest pyszna, zdrowa i pożywna. My bardzo ją lubimy, dlatego polecam ją także Wam. Spróbujcie.
Składniki:
• 2 średnie pomidory
• 1 dojrzałe awokado
• 1 pęczek drobnego szczypiorku
• 2-3 gałązki natki pietruszki
• 1 czerwona cebula
• 1 ząbek czosnku
• 5 plastrów sera feta
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidory pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
2. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka.
3. Awokado pokroić w kostkę. Najpierw przeciąć je na pół. Wbić nóż w pestkę i wyciągnąć ją. Każdą połówkę pokroić w kostkę (można to zrobić jak na zdjęciu, miąższ wystarczy wówczas wyjąć łyżką).
4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
5. Fetę pokroić w kostkę.
6. Posiekać szczypiorek i natkę pietruszki.
7. Składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
8. Skropić oliwą z oliwek.
9. Podawać jako dodatek do mięs z grilla lub ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
też robię często taką sałatkę, uwielbiam ją! zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTa sałatka wygląda idealnie. Same pyszne składniki, które są też zdrowe. Ja bym jeszcze dodała trochę ogórka. Muszę tylko sobie kupić jakąś fajną miskę i łyżkę do sałatek, aby móc je ładnie podawać swoim gościom. :)
OdpowiedzUsuńPani Agnieszko zrobiłam sałatkę jest przepyszna.Dużo lepsza od greckiej.Będę ja teraz często robiła.Pozdrawiam Edyta.
OdpowiedzUsuńNam też wyjątkowo smakuje. Robiłam nawet w wersji uboższej - bez czosnku, natki i szczypiorku. Też pyszna :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń