▼
poniedziałek, 3 lipca 2017
Ciasto jogurtowe z truskawkami wg Aleex (TM5)
Wakacje. Wprawdzie w szkole nadal trwa rekrutacja i egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie, ale trafił mi się wyjazd. Znikam na kilka dni. Przede mną nowe doświadczenia: lot samolotem, nowe miejsca, nowi ludzie, nowe przygody. Walizka odważona i naszykowana czeka przy drzwiach, torba podręczna spakowana. Jeszcze tylko podzielę się z Wami pysznym ciastem, które upiekłam wczoraj i zostawiłam mężowi w domu, i uciekam. Do zobaczenia w połowie lipca.
Składniki:
• 350 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g cukru
• 2 łyżki cukru z wanilią
• 25 g oleju
• 2 duże jaja
• 1 szklanka jogurtu greckiego
• 500 g truskawek
• cukier puder do posypania
składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Sposób przygotowania:
Tradycyjny:
1. Jajka wbić do misy, dodać oba rodzaje cukru i ubić na puszystą masę.
2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i jogurt. Wymieszać do połączenia się składników.
W Thermomixie:
1. Do naczynia założyć motylek, dodać jajka i cukier (zwykły i waniliowy). Ubijać czas 5 min/obr.4
2. Wyjąć motylek, dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, jogurt.
3. Mieszać przy pomocy kopystki – czas 20s/obr.2
Kolejne etapy przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg.
2. Truskawki pokroić na mniejsze części.
3. Blaszkę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Na blaszkę wyłożyć ciasto, ułożyć na wierzchu truskawki.
5. Piec 30-35 min w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Ciasto zrobiłam pychota.
OdpowiedzUsuńWitam! Czy można to ciasto zrobić ze śliwkami? Pozdrawiam.Maria.
OdpowiedzUsuńWitaj Mario. Truskawki można zastąpić śliwkami. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
UsuńBardzo dziękuję.Maria.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło twarde i gniotowate
OdpowiedzUsuń