▼
piątek, 31 stycznia 2020
Dutch Baby – pieczony omlet naleśnikowy wg Aleex
Dutch Baby to pieczony omlet naleśnikowy. W smaku przypomina nieco angielski pudding, który robiłam z przepisu Nigelli Lawson. Tym razem przygotowałam go z przepisu Madame Edith, która podaje także historię tego dania. Dutch Baby bywa również nazywany „niemieckim naleśnikiem”, gdyż oryginalny przepis pochodzi podobno od niemieckich Pfannkuchen. Przypuszcza się, że Dutch Baby wymyślili niemieccy emigranci, którzy przybyli z Europy do USA. Inna wersja głosi, że naleśniki zostały wymyślone w Manca’s Cafe – restauracji z Seattle w pierwszej połowie XX w., w której córka właściciela uprościła nieco słowo „Deutsch” i zabrzmiało ono Dutch. Skąd wzięły się Dutch Baby? Nikt nie wie, ale to mało istotne. Ważne, że tak przygotowane naleśnikowe omlety są po prostu przepyszne: puszyste, delikatne, o niepowtarzalnej konsystencji. Przygotowuje się je z jajek i mąki dodawanej w odpowiednich proporcjach. Jej niewielka ilość sprawia, że w piekarniku Dutch Baby rośnie bez opamiętania, aby potem szybciutko opaść. A wówczas wystarczy mgiełka cukru pudru, troszkę serka waniliowego i owoce – i dzień zaczyna się wspaniale. Może wypróbujecie w ten weekend?
Składniki (na 3 porcje):
• 3 łyżki masła
• 3 duże jajka
• 3/4 szklanki mleka
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżka soku z cytryny
• sezonowe owoce
• cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C w opcji góra-dół.
2. Przygotować 3 niewielkie naczynia do zapiekania. Włożyć do każdego po 1 łyżce masła.
3. Do piekarnika wstawić naczynia masła. Poczekać, aż masło się rozpuści i rozgrzeje.
4. Wszystkie składniki omletów ubić mikserem.
5. Masę na omlety przelać do gorących naczyń z masłem, równo ją rozdzielając na 3 porcje.
6. Naczynia wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut aż boki wyrosną i się zezłocą.
7. Omlety wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
8. Udekorować je owocami i serkiem. Opcjonalnie można podawać je też z konfiturą, serkiem mascarpone lub serkiem homogenizowanym.
Smacznego.
Wygladają niebiańsko!
OdpowiedzUsuń