▼
sobota, 1 lutego 2020
Sałatka Big Mac wg Aleex
Pod koniec grudnia świętowaliśmy pierwsze urodziny Maleństwa. Pojechałam do Lublina na kilka dni, aby nacieszyć się moją dziewczyneczką. Jak każda babcia jestem w niej bezgranicznie zakochana – dla mnie nie ma piękniejszej I mądrzejszej Stokrotki. Malutka od dawna już chodzi, zaczyna mówić, wszystko rozumie i potrafi wyrazić swoje zdanie. Uwielbia układać drewniane klocki i puzzle dla dzieci, a także oglądać książeczki. Seria o Puciu jest w tym momencie bezkonkurencyjna. Maleństwo zna wszystkie części, umie “opowiadać” o kolejnych wydarzeniach, w których uczestniczy Pucio oraz bezbłędnie wskazywać postacie, zwierzątka i przedmioty. Zamówiłam dla Laleczki również cykl książeczek o mieszkańcach ulicy Czereśniowej – ciekawa jestem, czy także się jej spodoba. Jest wśród nich jedna książka o gotowaniu. Już nie mogę się doczekać, żeby razem ze Stokrotką ją wypróbować.
A wracając do urodzin naszego Skarba. Oprócz wspaniałego tortu ozdobionego figurką smoka Edzia, furorę wśród gości zrobiła pyszna sałatka, która smakowała jak popularny hamburger w znanej sieci restauracyjnej. Sałatka Big Mac zniknęła błyskawicznie. Skoro tak wszystkim smakowała, postanowiłam zrobić ją także w swojej kuchni. W styczniu znów sięgnęłam po przepis z Bloga z apetytem i przygotowałam tę sałatkę dla swoich gości w dniu imienin. I co? Także okazała się strzałem w dziesiątkę. Ponieważ przepis sprawdza się za każdym razem (a Młody jest nim po prostu zachwycony), dzielę się dzisiaj nim z Wami. Nie miejcie obaw – sałatka jest znakomita. Polecam.
Składniki:
• 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
• 4 duże bułki hamburgerowe
• 1 nieduża główka sałaty lodowej
• 1 pomidor
• 1 papryka (mogą być 2 połówki w różnych kolorach)
• 15 dkg żółtego sera
• 6-8 ogórków konserwowych
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
• 1 łyżka musztardy
• 2 łyżki pikantnego ketchupu
• 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką, dodać ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Odłożyć do wystudzenia.
2. Bułki hamburgerowe przekroić na połówki. Wszystkie spody pokroić w kostkę, a górne części odłożyć na później.
3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone kostki bułki i smażyć, cały czas mieszając, do chwili, aż pieczywo się przyrumieni.
4. Powstałe złote grzanki przełożyć do miski i wystudzić.
5. W ten sam sposób zrumienić wierzchy pokrojone na połówki.
6. Przygotować sos: odłożyć 2 ogórki konserwowe (będą potrzebne później) resztę ogórków drobno pokroić i włożyć do miseczki. Dodać drobno posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup i dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
7. Pomidora oraz paprykę pokroić w kosteczkę. Odłożyć.
8. Przygotować dużą salaterkę. Na dnie umieścić połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa.
9. Na grzanki i mięso umieszczone w misce, wylać połowę sosu.
10. Na sos wyłożyć pokrojonego pomidora i paprykę.
11. Całość przykryć połową pokrojonej sałaty.
12. Na sałacie ułożyć resztę grzanek. Na grzankach pozostałe mięso i wszystko polać resztą sosu.
13. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wysypać na sos.
14. Dwa pozostawione ogórki konserwowe pokroić w plasterki i wyłożyć na wierzchu.
15. Na serze ułożyć resztę sałaty i górne części bułek, pokrojone ćwiartki.
16. Sałatkę najlepiej podać zaraz po przyrządzeniu.
Smacznego.
Ulica CZereśniowa była hitem u moich dzieci, niestety części kulinarnej nie miałam:) ale wszystkie pory roku cieszyły się dużym powodzeniem
OdpowiedzUsuń