▼
wtorek, 4 lutego 2020
Grochówka z łuskanego grochu wg Aleex
Zupa grochowa gotuje się zazwyczaj długo. Groch trzeba namoczyć i zostawić na całą noc. To nie wystarczy, musi być on długo gotowany następnego dnia, aby zmiękł i nadawał się do zupy. Nie lubię takich przygotowań. Poprzedniego dnia wieczorem nie zawsze wiem, na co będę miała ochotę jutro. Dlatego wszelkie przepisy, które nakazują przygotowywanie zwyczajnej zupy przez 2 dni, nie nadają się do mojej kuchni. Ponieważ jednak lubimy grochówkę, przygotowuję ją w sposób zdecydowanie łatwiejszy i szybszy – z grochu łuskanego. Taki groch nie wymaga “wstępnej obróbki” przez kilkanaście godzin. Oczywiście trzeba go trochę pogotować, ale zupa z jego dodatkiem jest ugotowana w normalnym czasie. Aby otrzymać pyszną grochówkę, potrzebna jest wędzonka. Może to być najpopularniejszy boczek, ale świetnie się sprawdzi także kiełbasa myśliwska, wędzone żeberka czy wędzone kości wieprzowe. Oczywiście możemy użyć kilku rodzajów wędzonki, ale nuta “wędzonego” jest w zupie niezbędna. Pamiętajcie też o majeranku, który znacznie ułatwia trawienie. To co? Skoro podstawowe zasady już znacie, czas przejść do przepisu. Zapraszam.
Składniki:
• 30 dag suchego łuskanego grochu
• 30 dag wędzonki (boczek, kiełbasa, żeberka, itp.)
• 3 litry wody
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• 1 cebula
• kawałek pora
• 2 pełne łyżki majeranku
• 2 łyżki oleju
• 2 ziela angielskie
• 1 duży liść laurowy
• sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
• 6-8 ziemniaków
Sposób przygotowania:
1. Do dużego garnka wlać wodę. Włożyć do niej 10 dag wędzonki w kawałku. U mnie to kawałki kiełbaski myśliwskiej. Dodać ziela angielskie I liść laurowy. Włożyć kawałek pora. Wsypać sól i przyprawę uniwersalną. Dodać opłukany groch łuskany.
2. Tak przygotowaną bazę zupy gotować 1,5 godziny.
3. W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć je na dużych oczkach tarki. Ja rozdrobniłam warzywa w termomixie.
4. Obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę. Zalać zimną wodą i odstawić.
5. Pokroić w kostkę resztę wędzonki (u mnie to reszta kiełbasy i 5 dag boczku). Podsmażyć na patelni.
6. Pokroić w kostkę cebulę, dodać do smażącej się wędzonki, zezłocić. Całość przełożyć do miseczki, odsączając z nadmiaru tłuszczu.
7. Gdy baza zupy jest już gotowa, do garnka włożyć rozdrobnione warzywa, ziemniaki, połowę usmażonej wędzonki.
8. Do zupy dodać majeranek i pieprz. Ewentualnie doprawić solą.
9. Zupę zamieszać i gotować ok. 20 minut, do miękkości ziemniaków.
10. 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodać drugą połowę podsmażonej wędzonki.
11. Zupa smakuje doskonale, szczególnie w chłodne, jesienno – zimowe dni. Jeśli lubicie zupy gęste, zawiesise, część grochu i warzyw można rozgnieść ubijaczką do ziemniaków, to dodatkowo zagęści zupę. Przed nalaniem na talerze, zamieszać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz