wtorek, 9 lutego 2021

Puszyste pączki z powidłami wg Aleex

Pojutrze Tłusty Czwartek, a więc czas na tradycyjne wypieki. W tym roku zapraszam Was na pączki. To kolejny przepis na blogu, który przetestowałam, zmodyfikowałam i którym się dzielę. Pączki są pyszne, puszyste, z apetyczną jasną obwódką. Do tego mają ulubione przez nas nadzienie – powidła śliwkowe z czekoladą. Smakują wyśmienicie. Nie jadamy ich codziennie. Smażę je zazwyczaj raz w roku. Tłusty Czwartek musi przecież być pyszny. 

Składniki na około 15 sztuk: 

• 825 g mąki pszennej 
• 50 g drożdży świeżych 
• 250 ml mleka 
• 3 jajka 
• 3 żółtka 
• 100 g drobnego cukru do wypieków 
• duża szczypta soli 
• 150 g masła 
• 1,5 łyżka rumu 

Dodatkowo: 
• powidła śliwkowe do nadziewania 
• 90 g czekolady deserowej 
• cukier puder 
• smalec do smażenia – 1 kg, ale jeśli za bardzo ściemnieje, trzeba będzie wymienić tłuszcz w połowie smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować rozczyn: w miseczce rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę ciepłego mleka. Rozmieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę – tyle, żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłym miejscu. 

2. Mąkę pszenną przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajka, żółtka, cukier, sól i rum. 

3. Ciasto wyrobić, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. 

4. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starajcie się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło). 

5. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (około 1 – 1,5 godziny).
6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić.
7. Pączki formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta (każdy powinien ważyć 65 - 70 g ), formować kulki, następnie odłożyć je na ściereczkę oprószoną mąką pszenną.
8. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do napuszenia. Powinny podwoić objętość po około 25 - 40 minutach, w zależności od temperatury otoczenia). 

9. W tym czasie rozgrzać w garnku smalec. Powinien osiągnąć temperaturę 175 stopni C. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.
10. Smażyć pączki po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony.
11. Bezpośrednio po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
12. Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzać do rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić. Masę śliwkowo-czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nimi jeszcze ciepłe pączki.
13. Pączki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz