Miałam przez kilka dni nie piec ciast, ale kiedy zobaczyłam ten przepis u Komarki, wiedziałam, że muszę, po prostu muszę go wypróbować. Nie przepadam za kwaśnymi porzeczkami i cierpkim agrestem, więc zamiast nich użyłam śliwek. Miałam nawet taką samą foremkę, która leżała w kuchennej szufladzie czekając na wykorzystanie. Upiekłam. I co? Po pierwsze - ciasto zaskakuje smakiem. Po drugie – jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Robi się je podobnie do muffinek. Kilka składników mieszamy ze sobą, przelewamy do formy i gotowe. Jeszcze trochę owoców na wierzch i czekamy, aż pięknie zarumieni się w piekarniku. Jeszcze obłoczek cukru pudru i możemy delektować się pysznym ciastem. Spróbujcie.
Składniki:
• 200 g mąki
• 200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
• 150 g cukru
• 2 jajka
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• szczypta soli
• 150 g śliwek lub innych owoców
• cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą, prawie białą masę. Powinno to trwać kilka dobrych minut.
2. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i sokiem z cytryny. Dodać do masy śmietanowo-jajecznej i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, jeśli używacie piekarnika z termoobiegiem wystarczy rozgrzać go do temperatury 175 stopni C w opcji dół + termoobieg.
5. Foremkę do mini-keksów wysmarować masłem i wypełnić ciastem. Jeśli nie mamy takich foremek, ciasto można też upiec w tortownicy o średnicy około 21 cm.
6.Na wierzchu ułożyć umyte pozbawione pestek, pokrojone na kawałki śliwki.
7. Piec około 30 minut, aż ciasto urośnie i będzie sprężyste. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
8. Ostudzone małe keksy oprószyć cukrem pudrem.
9. Świetnie smakują z filiżanką ulubionej kawy.
Smacznego.
Wygląda smakowicie. Chyba zaraz wypróbuję. Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńPiekarnik się juz rozgrzewa..a ciasto będzie napewno pyszne...
OdpowiedzUsuńjaki wymiar na gorze mają te Twoje urocze mini keksówki?
OdpowiedzUsuńpzdr
aga
Bardzo fajnie wygląda Twoja wersja ze śliwkami :) Koniecznie muszę wypróbować z węgierkami, kiedy już się pojawią. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńTwoje, Komarko, też są śliczne :))) Jeszcze raz dziękuję za przepis. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńOj , zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńW sumie z pieczeniem 40 minut i już. Trzeba zrobić :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMi niestety wyszedł zakalec ;( Co mogłam zrobić nie tak?
OdpowiedzUsuńJeśli użyłaś większej foremki, mogło się okazać, że piekłaś za krótko. Zawsze warto sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Poza tym każdy piekarnik jest inny, więc czasami trzeba dostosować czas i temperaturę wypieku do swojego piekarnika. Przykro mi, że Ci się nie udało, bo jest pyszne. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńzrobiłam. mój młody przez to ciasto nie chciał jeść obiadu bo sie nim najadł, no i musialam przed nim chowa aby nie zjadł wszystkiego ;) bardzo dobre- no i wkońcu nie wyszedł mi zakalec ;) tylko ja swoje trzymałam 15-20 minut przy 175 stopniach bo juz z wierzchu zaczeło nabierac ładnego koloru a w środku było dopieczone. polecam serdecznie. agniesia6891
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się udało :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńpiekłam takie ale z jogurtem greckim i jeżynami :) Ewelina
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie i już się piecze u mnie:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis...szkoda, że nie mam takich mini keksówek....
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że dzisiaj takie upiekę, bo mam sporo śmietany do wykorzystania....