▼
wtorek, 8 października 2013
Domowa wędlina wg Aleex
Kilka razy proponowałam Wam wędlinę domową: pieczoną szynkę, dojrzewającą polędwicę i domową galantynę. Dziś kolejny przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu. Dostałam go od koleżanki i musiałam wypróbować. Brzmiał tak niewiarygodnie, że początkowo nie wierzyłam, że coś z tego może wyjść. Ale zaryzykowałam. Wędlina przygotowana w ten nietypowy sposób jest pyszna: krucha, soczysta, naprawdę wyjątkowa. Polecam ją Wam gorąco.
Składniki:
• 2 kg mięsa (szynka, schab, pierś indyka, karkówka, itp.)
• 2,5 l wody
• 1/3 – ½ szklanki soli (im grubszy kawałek mięsa, tym więcej soli)
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka pieprzu
• 5-6 ząbków czosnku
• 2 łyżki majonezu
• 1 cebula
• przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, pietruszka lub lubczyk, papryka słodka, papryka chili (szczypta), Delikat Knorr’a do mięs lub inne ulubione
Sposób przygotowania:
1. Rano wlać do garnka wodę, włożyć majonez i wsypać przyprawy, dodać ziele angielskie i listek laurowy.
2. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dokładnie wystudzić.
3. Szynkę (lub inny kawałek mięsa) opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i zasznurować, aby nadać jej ładny kształt.
4. Szynkę włożyć do garnka z zimną zalewą, przykryć pokrywką. Włączyć płomień, zagotować i gotować 12 minut na najmniejszym palniku. Wyłączyć gaz. Zostawić przykrytą szynkę w zalewie do wieczora na kuchence.
5. Wieczorem ponownie zagotować mięso z zalewą. Gotować 12 minut pod przykryciem na najmniejszym palniku. Wyłączyć gaz. Zostawić szynkę w zalewie do rana na kuchence.
6. Rano wyjąć mięso z zalewy. Leciutko posypać ulubionymi przyprawami.
7. Wędlinę przechowywać w lodówce.
Smacznego.
" Wieczorem ponownie zagotować mięso z zalewą. Gotować 12 minut pod przykryciem na najmniejszym palniku. Wyłączyć gaz. Zostawić szynkę w zalewie do wieczora.nie rozumiem tego ze jest dwa razy do wieczora, czyli do następnego dnia ?
OdpowiedzUsuńZostawiamy do rana, oczywiście. Pomyłkę poprawiłam. Dzięki za czujność. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń:) tak tez myslalam :) jeszcze mam pytanko , czy od tego lezenia mieso zmięknie ? :) i mrozic mozna tak? bo taka duza ilosc moze sie popsuć ... pozdrawiam Ewelina
OdpowiedzUsuńMięso jest miękkie i soczyste. Można je mrozić, ale możesz też przygotować wędlinę z kilograma mięsa. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńale na kg musze wziac polowe składnikow ?
UsuńNie, ilość składników (poza mięsem) pozostaje bez zmian. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBrzmi tak intrygująco, że muszę koniecznie wypróbować ;-) pozdrawiam ciepło Malgosia
OdpowiedzUsuńMoże Dario przyniesie kiedyś do pracy odrobinę jakiegoś specjału, a nie tylko opowiada co właśnie dobrego zjadł?
OdpowiedzUsuńKoledzy Daria
Chłopaki - wystarczy zadzwonić i złożyć zamówienie, będzie zrobione, Daria wyekspediuję i Wam przyniesie. Tylko trzeba się odezwać do mnie ;)
UsuńPozdrawiam, Aleex :)
szkoda że nie pracuję z Dario ;)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńspróbuję wykonać ten przepis na sobotę ponieważ wtedy przychodzi rodzinka. Mam tylko jedno pytanie - 12 minut od momentu włożenia mięsa czy 12 minut trzymam od momentu zagotowania się zalewy ??
Witam, przepis bardzo ciekawy, jak wiele innych na tym blogu :) Nie rozumiem jednak tych 12 minut - liczymy j od momentu, gdy szynka zaczyna się gotować czy od momentu włączenia gazu? Serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJest napisane: "Zagotować i gotować 12 minut" - czyli wkładamy mięso do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy (od momentu zawrzenia zalewy) 12 minut i wyłączamy gaz. Mięso zostaje w zalewie i powolutku z nią stygnie. Wieczorem czynność powtarzamy. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNo tak, faktycznie tak jest napisane :)) Sorki :)
OdpowiedzUsuńNie ma problemu :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex,czy mięso w chwili leżakowania, może stać na kuchence,czy postawić je w zimne miejsce.Pozdrawiam Aga z Mazur.
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w przepisie - zostawiamy na kuchence :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńzrobilam rewelacja pozdrawiam Emila
OdpowiedzUsuńEmilio - bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepis brzmi bardzo ciekawie. mam pytanie : czy czosnek ma byc wrzucony w calosci, czy tez przecisniety przez praske lub pokrokony? Ewa.
OdpowiedzUsuńCzosnek wrzucamy w całości, większe ząbki można przekroić na pół. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziekuje za odpowiedz. A cebulka? tez w calosci? Wyprobuje i dam znac jak wyszlo:). Bardzo lubie Twoj blog. Pozdrawiam. ewa.
OdpowiedzUsuńTak, Ewo, cebulka też w całości :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex, serdecznie dziekuje za ten przepis. Mieszkam w dalekim kraju, w ktorym wedliny sa obrzydliwe... a wlasciwie nie ma ich wcale. Nie ma tez wielu roznych produktow np. chrzanu. Bardzo brakuje mi tu polskich smakow, ale nauczylam sie przyzadzac rozne substytuty, ktore smakuja prawie tak samo, np. zupa ogorkowa bez kwaszonych ogorkow. Chetnie podzielilabym sie z Toba takze niektorymi przepisami miejscowej kuchni:) Moze ktorys z nich wykorzystasz? Pozdrawiam Cie cieplutko. Asia
OdpowiedzUsuńAsiu - cieszę się, że mogę pomóc. Bardzo chętnie wypróbuję Twoje przepisy, także te z miejscowej kuchni. Możesz mi je przysłać na maila. Jest w moim profilu. Pozdrawiam i dziękuję :) Aleex :)
UsuńAleex doskonala szyneczka....soczysta i bardzo smaczna!!!
UsuńRobilam z roznych mies: schab, piers indyka ....mam ten przeps pare lat...
Polecam swietny przepis....
Pozdrawiam
Szynka pyszna Soczysta i smaczna. Ponad tydzień była w lodówce i nic. Polecam
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierś indyka i jestem zachwycona, wędlinka soczysta i pyszna :) Dziękuję za przepis. Polecam gorąco.
OdpowiedzUsuńDzisiaj podałam szyneczkę na rodzinnym śniadaniu, smakowało wybornie, rodzinka była zachwycona, gorąco polecam, dziękuje Aleex :)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńA jak wyglada sprawa z ilością użytej słodkiej papryki i przyprawy do mięs ?
Wszystkie ilości są podane w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRaczej nie, jest tylko napisane ogólnie, że papryka, lubczyk, chili itp., więc przydałaby się konkretna odpowiedź dla osoby, która robi tę wędlinę pierwszy raz (tak jak ja:))) . Nie wiadomo: 2 łyżeczki papryki słodkiej czy całe opakowanie ? bo chyba cała tajemnica smaku zależy od tego?
UsuńPozdrawiam licząc jednak na przybliżone ilości przypraw w ostatnim punkcie. :)))(oczywiście oprócz listka i ziela angielskiego ). Anka
Ja dodaję:
Usuńpietruszka lub lubczyk - około 1 pełnej łyżeczki,
papryka słodka - 1- 1,5 łyżki,
papryka chili (szczypta),
Delikat - 2 pełne łyzki.
Pozdrawiam, Aleex :)
Czy można po wyjęciu szynki wykorzystać zalewę ponownie? Czy lepiej zrobić kolejną?
OdpowiedzUsuńNie. Lepiej zrobić świeżą. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobiłam już 2 razy. Schab i po 2 tygodniach karkówkę. Cymes!!! Mniam, mniam! Dzięki za rewelacyjny przepis.
OdpowiedzUsuńJa również zrobiłam z karkówki. Jest bardzo smaczna i soczysta .Połowę zamroziłam i właśnie dzisiaj zjedliśmy ten zamrożony /odmrożony/ kawałek . Jest tak samo smaczny jak ten zupełnie swieży.Napewno powtórzę ten przepis, może następnym razem z piersi indyka.Pozdrawiam.Tina
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Robiłam już z piersi indyka, szynki i schabu. Jutro po raz kolejny wędlinki będą robione :) Cudowny blog który odwiedzam bardzo często. Wesołych Świąt Aleex. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie - czy można zalewę przygotować wieczorem, ona sobie w nocy wystygnie a rano resztę przepisu?
OdpowiedzUsuńTak, można. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Czy ważyła może Pani szynkę przed i po przyrządzeniu? Tzn. ile jej ubywa podczas obróbki.
OdpowiedzUsuńNiestety, nie ważyłam. Ale ubywa jej naprawdę niewiele. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńHURRRRRRRRRRRA!!!!! Zrobiłam i od dzisiaj nie kupuję żadnych wędlin!!! Będę robić je sama!! Po prostu "miodzik"Pozdrawiam Jadwiga
OdpowiedzUsuńP.S. Dołączony kotek w witrynie jest pięknusi. Wiesia Stanisławska
OdpowiedzUsuń:))))))
UsuńWidzę , że poprzednio zrobiłam coś nie tak z wysyłką wiadomości / najgorzej jak ktoś jest niedouczony hahahaha/ oprócz tego koteczka co zauważyłam to mam prośbe - dzisiaj gotowałam już drugi raz i nie wiem co dalej , wieczorem ją wyciągnę z zalewy i czym mam przyprawić jak wszystko wrzuciłam do zalewy ????? a jakjuż posypię to co dalej ? czy to wystarczy np. majeranek? Buziaczki pozdrawiam - wszystko jest super na tym blogu i jest to moja jedyna książka kucharska.
OdpowiedzUsuńWitam! jeszcze raz ponawiam swoje powyższe pytanie - ja naprawdę nie wiem czym posypać szyneczke , ostatnią posypałam tymiankiem była dobra ale przyprawy suche nawet nie wiem czy to przeszło bo nic nie czułam i sie wszystko obsypało. Dzisiaj natomiast postanowiłam zrobić tym sposobem karkówkę ,wyciągam ją wieczorem ????
OdpowiedzUsuńproblem pozostał. Pozdrawiam Wiesia Stanisławska
Droga Wiesiu - zobacz, co napisałam w przepisie w składnikach :) W ostatnim punkcie wymieniłam: papryka słodka, papryka chili (szczypta), Delikat Knorr’a do mięs - tym właśnie przyprawiam swoją wędlinę. Zastrzegam jednak, że każdy może mieć inny smak :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, jeżeli mięso ma 1,5kg to jak długo gotować?
OdpowiedzUsuńNie zmieniaj czasu gotowania :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy przyprawy sypkie maja być wsypane po całym opakowaniu czy wg uznania?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
MAgda
Przyprawy dodajesz według uznania, jeśli ilości nie są podane w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, czy dobrze rozumiem, iż łącznie (w odstępach czasowych) mięso jest gotowane tylko 24 minuty? Drugie moje pytanie dotyczy już samego gotowania (na najmnieszym palniku) tzn. jak postąpić w przypadku gotowania na płycie indukcyjnej: czy ważne będzie zmniejszenie ustawionej mocy czy przestawienie garnka pod najmniejszy "okręg grzewczy"? oraz czy również pozostawiamy garnek z mięsem czy możemy odstawić? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMięso gotowane jest dość krótko, ale przed pozostały czas "parzy się", ponieważ nie wyjmujemy go z wrzątku. Z kuchenką indukcyjną nie pomogę, nie mam żadnego doświadczenia. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam:) Mam pytanie odnośnie ilości przypraw, niestety nie mam doświadczenia więc nie wiem ile to jest wg uznania :( Kochana, napisz proszę ile dokładnie sypiesz przypraw do wody? Po całym opakowaniu?? pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNie, nie dodaję całego opakowania. Raczej 1-1,5 łyżki kazdego rodzaju. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWędlina wprost przepyszna! ;) Ja dodatkowo zamarynowałam ją i pozostawiłam w lodówce na noc przed przyrządzeniem zalewy. Jedyny minus taki, że sporo jej ubyło - z początkowych 1,8 kg pozostało 1,3 kg.
OdpowiedzUsuńCzy schabik tez należy zasznurować?
OdpowiedzUsuńProponuję zasznurować. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobię te wędlinę od kilku lat. Kucharka ze mnie jak z koziej - z przeproszeniem - pupy trąba! Ale ta wędlinka zawsze się udaje :) I moje Dzieciaki ją lubią (a im naprawdę trudno dogodzić 😉). Dzięki! ☺
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy mogę w ten sposób przygotować szynkę która była wcześniej peklowana przez tydzień? Bardzo proszę o odpowiedź. Uwielbiam Pani przepisy i ufam, że porada będzie trafna;).
Sądzę, że powinno być smaczne. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńładnie wyjaśnione, super wędliny mają też w Anmarku
OdpowiedzUsuńzrobiłam ostatnio, niebo w gębie ;) świetna alternatywa dla sklepowego dziadostwa a i dzieci zajadały ze smakiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPieprz mielony czy ziarnka?
OdpowiedzUsuńUżywam mielonego :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń