▼
sobota, 5 kwietnia 2014
Gulasz z ciecierzycą wg Aleex
Czy też macie takie wrażenie, że po wiosennej zmianie czasu brakuje Wam godzin w dobie? Ja zupełnie nie umiem zapanować nad wskazówkami zegara, które każdego dnia pędzą jak szalone. Nadal pracuję, ile wejdzie, ale zwyczajne zajęcia są jakoś bardziej absorbujące. Dlaczego? Bo w pierwszym tygodniu kwietnia dopadło mnie przesilenie wiosenne. Zupełnie nie panowałam nad sennością, spowolnieniem, takim lekkim „rozmemłaniem”. Na szczęście ten drażniący mnie stan mija i mogę wrócić do swojego, szybkiego tempa.
Sobotę wykorzystuję, by nadrobić zaległości w kuchni. Dziś już ugotowałam chłopską kartoflankę na życzenie syna, dla Daria upiekę ciasto, a Was zapraszam na pyszny gulasz z ciecierzycą, który podam na obiad. Danie jest rewelacyjne i wiąże się z nim ciekawa historia. Byliśmy kiedyś u naszych znajomych daleko daleko w Polsce. Po przemiłym wieczorze spędzonym poza domem, gospodarz przygotował dla nas niespodziankę. Kiedy tylko całą grupą przekroczyliśmy próg domu, powitały nas wspaniałe zapachy. Wygłodniali siedliśmy do stołu, a przed nami pojawiły się talerze z gorącym gulaszem z dzika z dodatkiem ciecierzycy. Dodatkiem do gulaszu była kasza jaglana, zgodnie z polską tradycją kulinarną. Jeszcze kubek gorącej herbaty, doskonałe humory, świetne towarzystwo i … wieczór baaaardzo się przeciągnął.
Po tym przemiłym wyjeździe postanowiłam odtworzyć gulasz w swojej kuchni. Do dziczyzny nie mam dostępu, więc wykorzystałam wieprzowinę. Resztę składników skomponowałam po swojemu. Wyszło pyszne, sycące i aromatyczne danie, które spokojnie mogę Wam polecić.
Składniki:
• 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
• 1 duża cebula
• 2 marchewki
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka ciecierzycy
• 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka imbiru
• 2 listki laurowe
• 4 ziarenka pieprzu
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• chili mielone
• sól
• mąka krupczatka
• oliwa
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w sporą kostkę.
2. W garnku rozgrzać nieco oliwy (2-3 łyżki). Na rozgrzany olej kłaść kawałki mięsa, odparować płyn, który się wydzieli, zrumienić wieprzowinę.
3. Dodać do garnka marchewkę pokrojoną w półplasterki. Podsmażyć razem z mięsem.
4. Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć.
5. Dodać słodką paprykę, przesmażyć, cały czas mieszając, aby papryka się nie przypaliła, przez kilka minut.
6. Przyprawione, zrumienione mięso zalać WRZĄCĄ wodą. Dodać: ziele, pieprz, liście laurowe, sól, imbir.
7. Gdy minie pół godziny, dodać odcedzoną ciecierzycę.
8. Gotować pod przykryciem przez 1 godz. Doprawić chili.
9. Gulasz zagęścić krupczatką rozmieszaną z zimną wodą.
10. Podawać z kaszą jaglaną.
Smacznego.
takie dania bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPolecam :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńApetycznie wygląda.... :)
OdpowiedzUsuńCiecierzyca również wybornie smakuje z rosołem wołowym. Mięso z rosołu należy pokroić na małe cząstki dodać ciecierzyce i gotowe.. Warto spróbować. Pozdrawiam
pyszny obiadek, podoba mi się dodatek w postaci ciecierzycy, tak jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńna wiosenne przesilenie, letnie upały, jesienną chandrę i zimowe smutki - zacznij pić YERBA MATE!!!!!! Wszystko przejdzie w mig!!! Wszyscy się będą pytać skąd masz tyyyyle pozytywnej energi! POLECAM na poczatek zestaw 10 po 50g najlepszych gatunkow ze sklepu yerbamarket!!!!! Pozdrawiam, stała "pijaczka" mate;))) Moze pochwalisz sie tym na swoim wspanialym blogu?
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj:) Niebo w gębie! To był obiad ''pierwszych razów'': pierwszy raz jadłam cieciorkę,pierwszy raz kaszę jaglaną a na to,żeby dodać do gulaszu imbir też nie wpadłam :) Super rozgrzewa,syci,wystarczy za cały obiad.Mąż już prosi o jeszcze! Dziękuję za kolejny ekstra przepis i serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się zdecydowałaś na zrobienie i jeszcze bardziej, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleż poruszyłaś pracę moich ślinianek. Siedzę za biurkiem, niby pracuję, a oblizuję się jak kot. Jak wytłumaczyć się z tego zachowania przed współpracownikami? Cudownie gotujesz Aleex. Wiem już co dziś zrobię na obiad. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam. Agnieszka H.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, Aleex :)
Usuńnie wiem czy to prawda, ale tu http://sci-med.pl/ciecierzyca/ wyczytałam , że ciecierzyca poza tym że jest smaczna jest też bardo zdrowa . Ale to wszystko pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńTo prawda, ciecierzyca jest bardzo zdrowa :) Polecam, Aleex :)
UsuńZrobilam dzisiaj ten gulasz, po prostu pyszny bardzo pyszny. Juz dawno trafilam na twoja strone i probowalam juz wielu przepisow, ktore sa pyszne. Dziekuje za twoje przepisy, bede czesto z nich korzystac.
OdpowiedzUsuń