sobota, 12 września 2015

Zapiekanka makaronowa z kabanosami wg Aleex



Weekend. Oczywiście, jak to bywa na początku września, nadal pracowity. Rano rozpoczęliśmy rok szkolny w szkole dla dorosłych, po południu wybieram się na ślub syna mojej koleżanki. W tak zwanym międzyczasie zrobię obiad i zajmę się szlifowaniem dokumentacji na poniedziałkową radę pedagogiczną. Nudno nie będzie.
Trochę brakuje mi czasu. Nawet bardziej niż trochę. Tęsknię za popołudniami i wieczorami spędzanymi przy książce, gdy czas leniwie przeciekał między wolniutko poruszającymi się wskazówkami. Nie mam kiedy chodzić na spacery, przyglądać się przyrodzie, nie mam kiedy ćwiczyć. Brakuje mi czasu dla samej siebie. Ale za kilka tygodni to się zmieni. Szkoła ruszy pełną parą, wszystko wejdzie w utarte tryby i wtedy, w ten działający bez zarzutu mechanizm, będę mogła wpleść nowe zajęcia.
Zanim to nastąpi, chwytam pojedyncze, wolne chwile. Wykorzystuję je na odpoczynek, złapanie oddechu i na wymyślanie nowych przepisów.
Jednym z nich jest zapiekanka makaronowa z kabanosami, którą zrobiłam dziś na obiad. Smakowite połączenie wędliny, makaronu, pomidorów i sera zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Polecam.


Składniki:

• 150 g kabanosów wieprzowych lub drobiowych
• 100 g chudego boczku
• 400 g makaronu np.: świderki, kolanka
• ½ puszki pomidorów bez skórki
• ser żółty
• przyprawy: oregano, pieprz, sól, zioła, np. dalmatyńskie
• duża cebula
• ząbek czosnku
• olej

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aby był al dente. Odcedzić.



2. Oba rodzaje wędliny pokroić w kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju.



3. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać do wędliny, zeszklić.



4. Makaron wymieszać z wędliną i cebulką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej lekko natłuścić je olejem).


5. Pomidory zmiksować z przyprawami i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.


6. Makaron z wędliną polać sosem pomidorowym, posypać garścią sera startego na dużych oczkach tarki, przemieszać.


7. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym serem.



8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut.


9. Podawać gorące.


Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Szkoda kabanosow...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy komu szkoda :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Tez robię zapiekankę z kabanosami :) moja jest troche inna ale dzieki kabanosą smakuje naprawdę swietnie :) musze wypróbować Twoja wersje ;) wyglada smakowicie i wcale nie szkoda kabanosów :) warto spróbować :) pozdrawiam Gotoweprzepisy ❤️

      Usuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy. Szybkie, łatwe i smaczne. W sam raz na lunch do pracy! :) Dzięki za tę dawkę inspiracji, jak nie umrzeć z głodu w trakcie dnia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam uwielbiany pani przepisy kilkanaście już wypróbowanych :-) a dzisiaj na obiadek byl a ta zapiekanka Pychota :-) Dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe. Nie wpadłabym, żeby do zapiekanki użyć kabanosów.
    Muszą nadawać bardzo fajny smak.

    Bardzo podoba mi się, że swoje przepisy okraszasz tak dużą ilością zdjęć.
    Nawet niedoświadczona osoba poradzi sobie doskonale.
    Krok po kroku :)

    Pozdrawiam
    Przepis wypróbuję w weekend

    OdpowiedzUsuń