▼
środa, 21 października 2015
Faszerowana papryka wg Aleex
Druga połowa października to ostatni moment, aby w kuchni wykorzystać świeżą paprykę. Leczo, potrawki i inne tradycyjne dania tym razem sobie odpuściłam. Zrobiłam dla nas paprykę faszerowaną mięsem – bardzo pożywną i bardzo, bardzo smaczną. Nadzienie jest tradycyjne, ale daje mnóstwo możliwości do wprowadzania modyfikacji. Możecie je zmieniać dowolnie – tak, jak Wam się podoba. Natomiast papryka pieczona w piekarniku jest soczysta, jędrna, ale nie za twarda, taka w sam raz. W mojej kuchni danie sprawdziło się znakomicie. A u Was? Spróbujcie.
Składniki:
• 5 małych papryk podobnej wielkości
• ½ kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, mięso mieszane)
• 1 jajko
• 1 torebka ryżu
• 5 łyżek bulionu
• sól, pieprz, ew. inne ulubione przyprawy
• natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować i ostudzić.
2. Mielone mięso połączyć z ryżem, dodać 2 -3 łyżki bulionu. Wymieszać. Można dodać natkę.
3. Dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę.
4. Mięso można przygotować wcześniej. Wówczas należy je przykryć folią i wstawić do lodówki.
5. Papryki umyć, osuszyć.
6. Odkroić „czapeczki” i wydrążyć, usuwając nasiona.
7. Każdą wydrążoną paprykę posolić.
8. Papryki faszerować mięsną masą.
9. Przykryć każdą paprykę odciętą czapeczką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno którego trzeba wlać pozostałe 2 łyżki bulionu.
10. Papryki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (dół + termoobieg) na 45 minut.
11. Upieczone papryki wyjąć z piekarnika.
12. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Przepyszna!Uwielbiam tak przygotowaną paprykę.Ja podaję ją jeszcze z sosem pomidorowym. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńWitam jestem mama 5 letniego Bartka i rocznego Nikodema moim maluchom przypadły zdecydowanie paluszki serowe naturalne .Wśród rówieśników również przeważał wybór naturalnych ,te o smaku keczupy świetnie nadawały się do serwowania szaszłyków na zimno z kabanoskiem serkiem keczupowym ogóreczkiem i pomidorkiem. ale ogóle wrazenie jakie wywarły na mnie i moich najbliższych czy znajomych to jest to że są pyszne i łatwo je zapakować wszędzie.
OdpowiedzUsuń