sobota, 10 września 2016

Chlebek ziołowy wg Aleex (TM5)


Upalny weekend trwa. Przed nami słoneczna niedziela. Taki wolny, gorący dzień to doskonała okazja, by po południu, gdy upał już nieco zelżeje, zrobić grilla. A do grillowych smakołyków idealnie będzie pasował chlebek ziołowy. Przepis podstawowy pochodzi z książki “Kulinarne ABC”, którą otrzymałam z Thermomixem. Oczywiście nieco go zmodyfikowałam, bo, moim zdaniem, zielony farsz nie wygląda całkiem apetycznie, a poza tym Dario nie lubi pietruszki. Ograniczyłam więc ilość ziół w porównaniu do oryginału, zwiększyłam ilość czosnku I cebuli. Zapach w domu podczas pieczenia był niesamowity. Kiedy postawiłam upieczony chlebek na stole, wszyscy byli zachwyceni. Biesiadników urzekł nie tylko zapach, a później smak chlebka, ale także jego niezwykle oryginalny wygląd. Mimo że chlebek wygląda na dość skomplikowany, to naprawdę można go przygotować bardzo łatwo. Gorąco polecam!

Składniki:

Ciasto:

• 300 g ciepłej wody
• 600 g maki pszennej
• 40 g świeżych drożdży
• 1\2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki soli
• 40 g oleju

Masło ziołowe:
• 1 gałązka pietruszki
• 3-4 listki bazyli
• 2 duże ząbki czosnku
• 80-100 g cebuli
• 120 g masła
• 1 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto: z drożdży, cukru, 1 łyżki ciepłej wody i odrobiny mąki przygotować rozczyn (Patrz: Porady Aleex)
2. Pozostałą część mąki przesiać wraz z solą. Dodać rozczyn, resztę wody i olej. Wyrobić ciasto. Pozostawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
3. W tym czasie przygotować masło ziołowe: Cebulę, czosnek, bazylię i pietruszkę rozdrobnić z kubku blendera na drobniutką kostkę.
4. Połączyć z miękkim masłem i solą. Wymieszać i odstawić.

Przygotowanie w TM5:

1. Zacząć od zrobienia masła ziołowego:Wszystkie składniki włożyć do oprócz masła i soli. Rozdrobnić 8s/obr5,
zgarnąć kopystką ze ścianek, dodać masło i sól, wymieszać 25s/obr6. Odstawić.





3. Zrobić ciasto: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia i wyrabiać 4 min/ (interwał).Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 20 minut.


Przygotowanie chlebka:
5. Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm o grubości 0,5 cm.


6. Ciasto posmarować masłem ziołowym.


7. Pokroić w pasy o szerokości 5 cm, złożyć je w harmonijkę.


8. Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm, tworząc fantazyjne wzory. Nadmiar masła wyłożyć na wierzch chlebka.


9. Chlebek piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku w opcji dół + termoobieg przez 30-40 minut.
10. Podawać po przestudzeniu. Chlebek smakuje najlepiej odrywany palcami.


Smacznego.

16 komentarzy:

  1. Taki odrywaniec jest najlepszy;) Tylko bardzo szybko schodzi i zapominamy o kaloriach!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Użyła Pani zwykłej mąki pszennej, bo na zdjęciu rozwałkowanego ciasta wygląda jak z mąki razowej? A jeśli użyła Pani zwykłej mąki , to czy można zastąpić jej połowę maką razową ( najchętniej żytnią)? Proszę o szybką odpowiedź, bo córa wypatrzyła u Pani ten przepis i już mi każe piec, a nie przepada za wypiekami z białej, pszennej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej. Możesz pomieszać pszenną i razową. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. U nas chlebek już zjedzony i za dwa dni powtórka:) Użyłam pół na pół mąki razowej pszennej i mąki razowej żytniej. Dodałam też parę listków oregano do masełka. Wyszło obłędnie i ponad połowa została skonsumowana jeszcze gorąca - prosto z piekarnika, popijana tylko sokiem pomidorowym.
      Super przepis :)

      Usuń
  3. Brakuje mi zdjęcia z tym składaniem w harmonijkę. Czy trzeba każdy pasek złożyć w harmonijkę czy jakoś to inaczej ma być. Układamy je potem każdy osobno? Dzięki za odpowiedź. Muszę upiec, bo wygląda super ciekawie. No i to nadzienie. Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo - uzupełnię o to zdjęcie następnym razem. W harmonijkę składamy każdy pasek oddzielnie, potem fantazyjnie je układamy. Paski nie muszą się łączyć, jak ciasto urośnie, to stanie się całością. Nie przejmuj się, że część nadzienia wypada, trzeba je potem ułożyć na cieście lub na dnie tortownicy. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Jak pomieszać pszenną i razową? Pszenna może być drobno mielona i oczyszczona, czyli pszenna biała, albo pszenna pełnoziarnista (zmielone całe ziarna) i wtedy jest to mąka pszenna razowa. Taki z grubsza podział dotyczy też żyta (razowa żytnia). Pozdrawiam, Córka Piekarza

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. A jaki można inny kształt tego chleba? Zrolowac może czy cos w tym stylu? Chcę dzis zrobic bo mam gości i bedzie fajnie pasowało do sałatki. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. W składnikach na ciasto miara wody jest podana w gramach a nie powinna być w mililitrach? Agata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato, woda jest w gramach i tak być powinno :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Witaj Aleex.Czy ten chleb mogę piec bez termoobiegu? Pozdrawiam Edyta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, możesz pominąć termoobieg. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten chlebek to w 100 % moje smaki, polecam ten przepis. Świetna alternatywa dla pieczywa ze sklepu, które często pozostawia wiele do życzenia.

    OdpowiedzUsuń