środa, 17 stycznia 2018

Forszmak wg Aleex


Tegoroczny styczeń jest dla mnie bardzo absorbujący. Wczesna klasyfikacja, egzaminy zawodowe, studniówka – to już za mną. Przede mną jednak największe wyzwanie – ślub Gwiazdeczki. Zostało jeszcze półtora tygodnia. Prawie wszystko już gotowe, ale zawsze coś się znajdzie do zrobienia. A na dodatek los piętrzy na mojej drodze kłopoty – w domu szpital, Młody zaliczył stłuczkę, terminy się ledwo zazębiają, w pracy wciąż trwają egzaminy. Dlatego mam nadzieję, że wybaczycie mi chwilową nieobecność, Są takie momenty w życiu, kiedy trzeba zająć się wyłącznie najbliższymi i wszystko poukładać na swoim miejscu. Ale zanim nastąpi ten wyjątkowy dzień, zapraszam Was na kilka dań z mojej kuchni. Najpierw polecam Wam forszmak, który znalazłam na kwestii smaku. Forszmak to tradycyjna potrawa, do której wykorzystujemy skrawki wędlin i pieczonych mięs. Oprócz nich wystarczy ogórek kiszony, koncentrat pomidorowy i bulion, a w kilkanaście minut otrzymujemy przepyszne danie, które smakuje doskonale. Jest naprawdę pyszne, szczególnie ze świeżym, chrupiącym chlebem. Koniecznie, koniecznie spróbujcie.

Składniki:


• 300 g wędlin, pieczonych mięs, pieczonego boczku, kiełbasy
• 1 cebula
• 1 łyżka oleju
• 1 litr bulionu drobiowego
• 2 ogórki kiszone
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżki mąki pszennej
• przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Na patelni partiami podsmażyć wędliny i pieczone mięsa, kiełbasy obrane ze skórki, pokrojone na paseczki. Należy zacząć od najbardziej tłustych np. boczku, później obsmażać chudsze, w razie potrzeby dodać oleju. Obsmażone mięsa przekładać do garnka.



2. Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przełożyć do mięsa.



3. Wlać do garnka gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę w proszku.



4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem.


5. Dodać obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone i dalej gotować przez ok. 5 minut.



6. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek i wymieszać. Gotować przez 2 minuty doprawiając forszmak pieprzem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą.


7. Na patelni podgrzać masło, jak będzie skwierczało dodać mąkę i podsmażyć mieszając drewnianą łyżką, wlać kilka łyżek forszmaku, rozprowadzić z zasmażką i dodać do garnka.



8. Wymieszać, chwilę pogotować aż forszmak trochę się zagęści. Podawać z pieczywem i natką pietruszki.



Smacznego.

5 komentarzy:

  1. dzisiejszy Twój wpis uświadomił mi jak czas szybko leci!
    Wszystkiego najlepszego dla Młodej Pary, uroczystość na pewno będzie udana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Olu. Na razie walczymy intensywnie z choróbskami, żeby w przyszłym tygodniu zająć się wyłącznie ślubem i weselem. Dzieci rosną, czas mija nieubłaganie. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń
  2. Powodzenia w takim razie w ogarnięciu wszystkiego! I przepięknego ślubu! A przepis wygląda przepysznie, aż szkoda, że z zasady nie smażę niczego ech

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczęścia na nowej drodze, zdrowia dla wszystkich i wytrwałości. A co przepisów to coś czuję, że forszmak posmakuje mojemu mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się ten przepis. Nigdy wcześniej nie próbowałem takiego dania.

    OdpowiedzUsuń