▼
piątek, 2 listopada 2018
Dojrzewający piernik staropolski wg Aleex edycja 2018
Nadszedł ten czas. Naprawdę. To już pora, aby przygotować ciasto na Dojrzewający piernik staropolski. Przygotowuję go wspólnie razem z Wami każdego roku od kilku już lat. Za każdym razem wspólne piernikowanie udaje się świetnie. Przygotowanie dojrzewającego piernika jest podzielone na kilka etapów. Najpierw nastawiamy ciasto, które leżakuje przez kilka tygodni w chłodnym miejscu. Potem pieczemy pierniki i znów je odkładamy, by dojrzały. Tuż przed świętami przekładamy piernikowe blaty i oblewamy pierniki czekoladową polewą. A w święta? W święta delektujemy się niesamowitym smakiem i cudnym, korzennym zapachem tego nietuzinkowego ciasta. Aaaa… I jeszcze słuchamy zachwytów naszych bliskich. Moja rodzina już wczoraj pytała, czy ciasto na piernik dojrzewa. Bo odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, każdego roku przygotowuję coraz większą porcję. Po co? By podzielić się tym świątecznym przysmakiem, przygotowanym z troską i miłością. Bo ciasto spokojnie może leżakować (bez polewy) nawet kilka miesięcy. Bo jak już pozna się jego smak, to chce się do niego wracać. To co? Robicie w tym roku piernik razem ze mną?
Tak sobie patrzę i widzę, że chyba od maja nikt nie napisał komentarza...Czy nikt tu z panią nie gotuje? Mi tu bardzo dobrze i smacznie. Pozdrawiam, Bi
OdpowiedzUsuńWitam, planuję jutro zrobić to wspaniałe ciasto( już 4 rok), mam jednak pytanie, czy zamiast mąki tortowej mogę użyć jaglanej i margarynę zamienić na masło? Od jakiegoś czasu staram się wprowadzać w kuchni zdrowsze produkty,stąd moje pytanie, może się to udać? co o tym sądzisz. Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie Anna
OdpowiedzUsuńWitam! Czy może być mąka jaglana zamiast tortowej i masło a nie margaryna piekę już 4 rok ale teraz chcę trochu zdrowszą wersję, proszę napisać co p o tym myśli?
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę przepysznie! Muszę spróbować jeszcze przed świętami :)
OdpowiedzUsuń