niedziela, 20 marca 2022

Puszyste placuszki na śniadanie wg Aleex

Tak naprawdę nie musimy ich robić na śniadanie. Placuszki świetnie sprawdzą się także jako przekąska lub deser. Przepadają za nimi dzieci, ale smakują także dorosłym. Są puszyste i pyszne, szczególnie z ulubionymi dodatkami. My lubimy je z owocami i konfiturą, ale możecie podać je z twarożkiem, syropem klonowym lub miodem. Spróbujcie. 

Składniki: 

• 300 g mąki pszennej 
• 2 jajka 
• 350 ml mleka 
• 5 łyżek drobnego cukru 
• 1 cukier wanilinowy 
• szczypta soli 
• 1/3 szklanki oleju 
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować 2 miski: do jednej odważyć mąkę, cukier, cukier wanilinowy dodać sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko i olej. Wymieszać trzepaczką, by składniki się połączyły.
3. Do mokrych produktów dosypać składniki suche, wymieszać trzepaczką na jednolitą masę bez grudek.
4. Rozgrzać patelnię, można jej powierzchnię przetrzeć ręcznikiem papierowym z odrobiną oliwy.
5. Smażyć placuszki na suchej patelni, rumieniąc je z obu stron.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz