▼
sobota, 13 lipca 2013
Ekspresowe letnie ciasto z owocami wg Aleex
Lato trwa, choć pogoda chwilowo nas nie rozpieszcza. To nic. Letnie burze też są potrzebne, przecież wszystko musi rosnąć i dojrzewać.
Wczoraj odebrałam dyplomy ukończenia studiów podyplomowych na dwóch kierunkach. Patrząc na dokumenty, odczułam ulgę. Będę miała wolne weekendy, nie będę musiała jeździć, uczyć się, denerwować przed zaliczeniami. Z drugiej strony poczułam też jakiś… niedosyt. Zaczęłam się nawet zastanawiać, czy od września nie zacząć nauki na jeszcze innym kierunku, ale wymowne spojrzenie mojego męża nieco ostudziło moje zamiary. Ale – nigdy nie mów nigdy. A więc kto wie? Może coś mi przyjdzie do głowy po wakacjach?
Szykujemy się do wyjazdu. Nie wiem, gdzie dotrzemy. Jutro ruszamy przed siebie. Jest mi wszystko jedno, ważne, że złapiemy troszkę oddechu. Ponieważ, mimo wakacji, jest to gorący okres w naszej szkole, cały czas będę pod telefonem. Mam jednak nadzieję, że nie będzie dzwonił. Już się cieszę na ten krótki urlop.
A Was, na pożegnanie, zapraszam na pyszne ciasto, które upiekłam z tego przepisu. Robi się je dosłownie chwilkę, wszystko w jednej misie miksera. Wystarczy dokładnie połączyć składniki, przełożyć masę do foremki i zatopić w niej ulubione owoce. Potem kilkadziesiąt minut w piekarniku i ekspresowe letnie ciasto z owocami gotowe. Świetnie smakuje z filiżanką gorącej kawy, ale równie dobrze z kawą mrożoną z lodami lub z kawą mrożoną z likierem. Polecam.
Składniki:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka domowego cukru waniliowego
• 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1/2 kostki (125 g) miękkiej margaryny
• 3 jajka
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 500 g owoców: maliny, nektarynki, czarne porzeczki lub inne
Sposób przygotowania:
1. Do misy miksera włożyć całe jajka, cukier i margarynę. Zmiksować na jednolitą masę. Masa może wyglądać jak zwarzona, nie szkodzi, tak ma być.
2. Na masę przesiać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.
3. Ciasto przełożyć do formy z kominkiem wysmarowanej masłem.
4. Przygotować owoce, można użyć dowolnych, które mamy pod ręką. Powinno ich być ok 35 – 40 dag. Owoce wyłożyć na ciasto, lekko je "wpychając".
5. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach C (dół + termoobieg). Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
6. Upieczone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego i do zobaczenia wkrótce!
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę łatwo się je robi i dobrze smakuje :))) Spróbuj koniecznie. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńz przepisu chętnie skorzystam. Gratuluję serdecznie dyplomowego sukcesu i nie żałuj sobie edukacji jeśli masz ochotę. Miłego wypoczynku życzę
OdpowiedzUsuńtakie proste ciasta są najlepsze...
OdpowiedzUsuńPewnie, tym bardziej, że można dodać takie owoce, jakie są pod ręką. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTakie ciasta zawsze przypominają mi dzieciństwo, gdy mama takie robiła a ja wrzucałam owoce, jakie tylko znalazłam w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuńA jeśli nie mam domowego cukru waniliowego, to czym go zastąpić?
OdpowiedzUsuńile dać zwykłego cukru waniliowego?
Dodaj 1 szklankę zwykłego cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego(16g lub 32g). Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo dobre ciasto. Dziś Anny więc upiekłam, zamiast owoców dałam kropeczki czekoladowe, też pyszne.
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne, wilgotne, słodko-kwaśne od agrestu i porzeczek..:)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast margaryny można dać masło?
OdpowiedzUsuńTak, można użyć masła :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSuper przepis, ostatnio robilam takie bez owocow ale z kakao,poza tym identyczne skladniki....i wyszlo niestety twarde strasznie:(((Co zrobilam nie tak??Wszystkie skladniki mialy temp.pokojowa....Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeśli dodawałaś kakao, powinnaś zmniejszyć ilość mąki (przynajmniej w tej części ciasta z kakao). To mogła być jedna z przyczyn. Mogłaś też za długo miksować ciasto. Wystarczy kilka chwil, do dokładnego połączenia składników. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzieki, to rzeczywiscie mogla byc przyczyna...Nastepnym razem zrobie z owocami, bez dlugiego miksowania i napisze jaki byl efekt:))
OdpowiedzUsuńA do kreskówki o jakich wymiarach można zrobić.bo niestety nie mam formy z kominem
OdpowiedzUsuńPytasz o keksówkę? Na blogu są przeliczniki, warto z nich korzystać.
UsuńOdpowiednia będzie keksówka 28x15. Pozdrawiam, Aleex :)
dziekuje
OdpowiedzUsuńWłaśnie się studzi ale zdążyłam skosztować - super. Bardzo proste i bardzo ładnie wyrosło chociaż na początku miałam obawy ponieważ użyłam świeżych wydrylowanych wiśni, oraz trochę żurawiny w zalewie (mokre owoce). Skorzystałam już z kilku pani przepisów i jestem zadowolona, nie zawiodłam się chociaż ze mnie kucharka marna. Do pani świątecznego keksu powracam już któryś raz, ostatnio był murzynek, oraz wiśniówka - która "pracuje".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ela
Dziękuję za tak miłe słowa i zapraszam do wykorzystania kolejnych przepisów. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń