sobota, 24 kwietnia 2010

Kawa mrożona wg Aleex





Weekend. Kolejna sobota w pracy. Jednak nie narzekam, ponieważ te zajęcia dla słuchaczy powoli zbliżają się do końca. Dzisiaj zaczynam z nimi omawiać preromantyzm. Uwielbiam ten okres, więc wykłady i ćwiczenia będą czystą przyjemnością. A po powrocie do domu… relaks. Najpierw filiżanka pysznej mrożonej kawy, a potem znikam w kuchni, aby przygotować kilka smakołyków dla gości mojego syna. Młody miał niedawno imieniny, ale w ciągu tygodnia nie świętował. Zostawił sobie tę radość na weekend.
Zanim jednak wezmę się do gotowania, wypiję przepyszną kawę. Tym przepisem zainteresowały się wydawnictwa kulinarne. Drukowało go kilka czasopism. I nie dziwię się, bo zasługuje na uznanie. Kawa mrożona doskonale smakuje nie tylko w letnie, upalne dni. Piję ją zawsze wtedy, gdy mam ochotę na coś pysznego. Bardzo łatwo ją przygotować w każdym domu, a jej smak jest lepszy niż tej serwowanej w kawiarni. Spróbujcie sami…


Składniki:
na 2 porcje:


• 2 saszetki kawy nescafe 3w1
• 1 Big Milk (lub inne lody śmietankowe)
• 6 kostek lodu
• 1 cukier waniliowy
• bita śmietana


Sposób przygotowania:


1. Zaparzyć kawę: jedną saszetkę zalać 1/2 szklanki wody. Ostudzić.
2. W robocie kuchennym rozkruszyć kostki lodu:
3. Do rozkruszonego lodu wlać oziębioną kawę, wsypać cukier waniliowy, dodać lody (bez patyczka). Zmiksować. Przelać do szklanek.
4. Szklanki uzupełnić bitą śmietaną, udekorować czekoladą.



Smacznego.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie napoje na lato, szczególnie jak mają delikatny smak. Świetnie napisany wpis, może się też przydać inny na to przepis jaki sama od czasu do czasu stosuję http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-mrozona-kawe/.Tylko raczej nie wolno pić jej za często bo serce mocno może przyspieszyć bicie.

    OdpowiedzUsuń