czwartek, 8 kwietnia 2010
Cytrynówka wg Aleex
Cytrynówka to mocny alkohol, ale smakuje świetnie. Zwolennicy mówią, że idealnie nadaje się na wszystkie imprezy, ponieważ nawet duże ilości nie powodują negatywnych skutków następnego dnia. Może stać długo, nic się z nią nie dzieje, ale trzeba uważać na degustatorów, bo przy nich cytrynówka ma dziwne właściwości – szybko znika ;)
Składniki:
• 3 cytryny
• 1/2 l spirytusu
• 1/2 l wody
• 3/4 szkl cukru
Sposób przygotowania:
1. Cytryny wyszorować, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą przekroić na pół, połówki naciąć.
2. Tak przygotowane owoce włożyć do pojemnika i zalać spirytusem. Zostawić na kilka godzin lub całą noc (jeśli zostawiam na całą noc, wkładam do lodówki).
3. Następnie zagotować wodę z cukrem, ostudzić. Cytryny bardzo dokładnie wycisnąć. Sok przecedzić.
4. Do przecedzonego soku dodać ostudzoną, przegotowaną wodę z cukrem, wymieszać.
5. Dolać przecedzony spirytus, w którym leżały cytryny. Wymieszać. Rozlać do butelek.
Jeśli po kilku godzinach leżakowania na dnie zbierze się osad, możemy przecedzić alkohol jeszcze raz albo zamieszać i spożywać. W żadnym razie nie ma to wpływu na smak.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
cytrynowka wysmienita tylko dla mnie ciut za mocna i dolalam troszke wody przegotowanej polecam warto zrobic
OdpowiedzUsuńja zrobie na swieta
OdpowiedzUsuńa mówili, że cocacola to jest to - śmiało można zaprzeczyć!!!
OdpowiedzUsuńZłe proporcje,za dużo spirytusu i za mało cytryn, które neutralizują jego smak. Ale ogólnie blog bardzo fajny, będę zaglądała.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie się z Tobą nie zgadzam. Proporcje są właściwe, zaznaczyłam w przepisie, że to mocny alkohol. Jeśli zmniejszysz ilość spirytusu i zwiększysz ilość soku, to otrzymasz likierek. Ale to już będzie zupełnie inny trunek i inny przepis. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńRacja!
UsuńNa 0,5 spirytu powinno być 0,5 kg cytryny i 200 g cukru reszta wody(ok.0,38l.) do uzyskania 1,25l.całości a uzyskana moc to dokładnie 39,5%
Witam. Mam pytanie do Pani. :) Chciałabym zrobić tę cytrynówkę, jednakże zamiast spirytusu mam bimber a nie chciałabym go rozcieńczać. Ile więc mam dać cytryn i cukru? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Kasia.
OdpowiedzUsuńKasiu - zależy to od mocy bimbru. Alkohol powinien mieć ok. 45% mocy. Jeżeli bimber ma taką moc właśnie, nie rozcieńczaj go. Zagotuj tylko 1/2 szklanki wody i z takiej porcji ugotuj syrop. Aby alkohol nie tracił mocy, ogranicz ilość wody. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńIle dni musi leżakować taki trunek..?
OdpowiedzUsuńTrunek nie wymaga leżakowania. Wystarczy zostawić go na noc. Na drugi dzień jest już dobry do picia. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńRobiłem tą cytrynówkę kilka razy lecz w moim przepisie są same skórki (bez tego białego czegoś)leżakuje to do momentu utraty barwy żółtej na skórkach. Zamiast zwykłego cukru dodaję brązowy w kostkach
OdpowiedzUsuńa można zrobić z wódki zamiast spirytusu?jakie wtedy będą proporcje?dziękuje za odpowiedź
OdpowiedzUsuńProponuję rozcieńczyć spirytus i zrobić z niego wódkę. Wówczas nie będzie problemu. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńjak dlugo mozna ja przechowywac i czy nalezy trzymac w lodowce czy moze byc w temperaturze pokojowej
OdpowiedzUsuńCytrynówkę przechowujemy jak każdy inny alkohol - w temperaturze pokojowej, dotąd aż jej nie wypijemy ;) Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńdzieki Aleex jestes wspaniala tak szybko odpisalas pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnapisz proszę, jaka to powinna byc proporcja, ktoś robił, porady może- bo w opisach jest ze złe proporcje. TO JAK W KONCU?
OdpowiedzUsuńJa proponuję takie proporcje, jakie podaję w przepisie. Innych nie sprawdzałam i za nie nie odpowiadam. Alkohol jest mocny, ale wszystko z nim jest ok. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJeśli mam 8 cytryn- to 1/2 l. spirytusu tylko jest na 3 sztuki?
OdpowiedzUsuńrobi się wg przepisu, ZOBACZYMY;)robięteż malinówkę;)
OdpowiedzUsuńAleex sprobuj zamiast osłodzonej wody dodac soku z winogron.
OdpowiedzUsuńI powiedz czy taki efekt Ci się podoba
Hmmm... sok z winogron... brzmi ciekawie. Przy okazji postaram się wypróbować. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, robiłem malinowke i aroniowke wg twojego przepisu i są super! Zimowe wieczory mają inne oblicze ;-)
OdpowiedzUsuńPytanie czy zamiast cukru można użyć miodu? Jeśli tak to czy wiesz ile żeby nie była za słodka?
Niestety, nie robiłam z miodem, więc nie pomogę w tej kwestii. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJak najbardziej zamiast cukru dodaj 2 łyżki miodu,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń