.

.

czwartek, 8 kwietnia 2010

Cytrynówka wg Aleex





Cytrynówka to mocny alkohol, ale smakuje świetnie. Zwolennicy mówią, że idealnie nadaje się na wszystkie imprezy, ponieważ nawet duże ilości nie powodują negatywnych skutków następnego dnia. Może stać długo, nic się z nią nie dzieje, ale trzeba uważać na degustatorów, bo przy nich cytrynówka ma dziwne właściwości – szybko znika ;)

Składniki:

• 3 cytryny
• 1/2 l spirytusu
• 1/2 l wody
• 3/4 szkl cukru

Sposób przygotowania:

1. Cytryny wyszorować, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą przekroić na pół, połówki naciąć.
2. Tak przygotowane owoce włożyć do pojemnika i zalać spirytusem. Zostawić na kilka godzin lub całą noc (jeśli zostawiam na całą noc, wkładam do lodówki).
3. Następnie zagotować wodę z cukrem, ostudzić. Cytryny bardzo dokładnie wycisnąć. Sok przecedzić.
4. Do przecedzonego soku dodać ostudzoną, przegotowaną wodę z cukrem, wymieszać.
5. Dolać przecedzony spirytus, w którym leżały cytryny. Wymieszać. Rozlać do butelek.



Jeśli po kilku godzinach leżakowania na dnie zbierze się osad, możemy przecedzić alkohol jeszcze raz albo zamieszać i spożywać. W żadnym razie nie ma to wpływu na smak.

Smacznego.

25 komentarzy:

  1. cytrynowka wysmienita tylko dla mnie ciut za mocna i dolalam troszke wody przegotowanej polecam warto zrobic

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zrobie na swieta

    OdpowiedzUsuń
  3. a mówili, że cocacola to jest to - śmiało można zaprzeczyć!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Złe proporcje,za dużo spirytusu i za mało cytryn, które neutralizują jego smak. Ale ogólnie blog bardzo fajny, będę zaglądała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Proporcje są właściwe, zaznaczyłam w przepisie, że to mocny alkohol. Jeśli zmniejszysz ilość spirytusu i zwiększysz ilość soku, to otrzymasz likierek. Ale to już będzie zupełnie inny trunek i inny przepis. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Racja!
      Na 0,5 spirytu powinno być 0,5 kg cytryny i 200 g cukru reszta wody(ok.0,38l.) do uzyskania 1,25l.całości a uzyskana moc to dokładnie 39,5%

      Usuń
  5. Witam. Mam pytanie do Pani. :) Chciałabym zrobić tę cytrynówkę, jednakże zamiast spirytusu mam bimber a nie chciałabym go rozcieńczać. Ile więc mam dać cytryn i cukru? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu - zależy to od mocy bimbru. Alkohol powinien mieć ok. 45% mocy. Jeżeli bimber ma taką moc właśnie, nie rozcieńczaj go. Zagotuj tylko 1/2 szklanki wody i z takiej porcji ugotuj syrop. Aby alkohol nie tracił mocy, ogranicz ilość wody. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  6. Ile dni musi leżakować taki trunek..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trunek nie wymaga leżakowania. Wystarczy zostawić go na noc. Na drugi dzień jest już dobry do picia. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  7. Robiłem tą cytrynówkę kilka razy lecz w moim przepisie są same skórki (bez tego białego czegoś)leżakuje to do momentu utraty barwy żółtej na skórkach. Zamiast zwykłego cukru dodaję brązowy w kostkach

    OdpowiedzUsuń
  8. a można zrobić z wódki zamiast spirytusu?jakie wtedy będą proporcje?dziękuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję rozcieńczyć spirytus i zrobić z niego wódkę. Wówczas nie będzie problemu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. jak dlugo mozna ja przechowywac i czy nalezy trzymac w lodowce czy moze byc w temperaturze pokojowej

    OdpowiedzUsuń
  10. Cytrynówkę przechowujemy jak każdy inny alkohol - w temperaturze pokojowej, dotąd aż jej nie wypijemy ;) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dzieki Aleex jestes wspaniala tak szybko odpisalas pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. napisz proszę, jaka to powinna byc proporcja, ktoś robił, porady może- bo w opisach jest ze złe proporcje. TO JAK W KONCU?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja proponuję takie proporcje, jakie podaję w przepisie. Innych nie sprawdzałam i za nie nie odpowiadam. Alkohol jest mocny, ale wszystko z nim jest ok. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Jeśli mam 8 cytryn- to 1/2 l. spirytusu tylko jest na 3 sztuki?

    OdpowiedzUsuń
  14. robi się wg przepisu, ZOBACZYMY;)robięteż malinówkę;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aleex sprobuj zamiast osłodzonej wody dodac soku z winogron.
    I powiedz czy taki efekt Ci się podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... sok z winogron... brzmi ciekawie. Przy okazji postaram się wypróbować. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Witam, robiłem malinowke i aroniowke wg twojego przepisu i są super! Zimowe wieczory mają inne oblicze ;-)
    Pytanie czy zamiast cukru można użyć miodu? Jeśli tak to czy wiesz ile żeby nie była za słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie robiłam z miodem, więc nie pomogę w tej kwestii. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Jak najbardziej zamiast cukru dodaj 2 łyżki miodu,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń