piątek, 23 kwietnia 2010
Cappucino wg Aleex
Do tego ciasta mam duży sentyment. Pamiętam, że zdobyłam przepis od koleżanki i długo nie mogłam się odważyć, aby je zrobić. Nie miałam wówczas dużego doświadczenia w pieczeniu i wlewanie żelatyny do masy wydawało mi się karkołomnym przedsięwzięciem. Zaangażowałam do pomocy męża. On mieszał żelatynę, ja ubijałam masę. Kiedy skończyłam dodawać do niej żelatynę, byłam z wrażenia spocona jak mysz pod miotłą. Na szczęście ciasto wyszło znakomite.
Dzisiaj śmieję się z siebie, kiedy przypomnę sobie ten strach, który towarzyszył mi dawniej w kuchni. W pieczeniu i gotowaniu znajduję prawdziwą radość. Wykonywanie nowych ciast jest dla mnie wyzwaniem dającym satysfakcję. Jednak kiedy wracam do przepisu na cappuccino, zawsze przypominam sobie ekscytujące początki…
Składniki:
Biszkopt:
• 4 jajka
• 1 szklanka mąki
• 1 niepełna szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 5 łyżek oliwy
Masa:
• 4 szt żółtek
• 1 jajko
• 1 szklanka cukru
• 1 kostka masła śmietankowego
• 3 szt serków waniliowych homogenizowanych
• 2 szklanki mleka w proszku
• 2 łyżki żelatyny
• 3/4 szklanki wody
Ponadto:
• 2 paczki biszkoptów
• 2 duże torebki kawy cappucino – śmietankowej
• 1 szklanka przegotowanej wody
• polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników upiec biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, przesianą mąkę i oliwę. Wymieszać. Przelać do formy. Piec 35-40 minut w 180 stopniach C. Pozostawić go do ostygnięcia.
2. Przygotować masę: żółtka i całe jedno jajko (jajka wcześniej sparzyć) ubić z jedną szklanką cukru. Całe masło utrzeć i dodać do utartych żółtek. Dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w szklance wody.
3. Kawę rozpuścić w szklance wody. Upieczony biszkopt nasączyć kawą i wylać połowę masy. Na to ułożyć biszkopty nasączone cappucino. Wylać resztę masy i ułożyć biszkopty. Całość polać polewą. Pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak duża ma być blacha?
OdpowiedzUsuńJa używam blaszki 22x37 cm. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA żelatyna rozpuszczona w wodzie to ma być wystudzona? Pytam bo nie piekę ciast :(
OdpowiedzUsuńRozpuszczona żelatyna nie powinna być zupełnie zimna, bo wówczas zastyga. Lepiej jak jest lekko ciepła. Wówczas jest mniejsze niebezpieczeństwo, że zbyt szybko zetnie się w masie i zrobią się grudki. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńpo co nam 2 paczki cappucino jesli jest ono potrzebne tylko do nasaczenia biszkoptow a nie do masy ? zawsze robilam mase z cappucino dlatego pytam bo cos mi tu nie pasuje
UsuńDziękuję, że wyraziłaś swoją opinię. Odpowiem Ci - po to, żeby smak był bardzo intensywny. Ale skoro robisz po swojemu, to nie musisz się martwić tym przepisem. Przecież nawet nie wiesz, jak smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Aleex czy ta kawa cappuccino to maja byc dwie duze torebki czyli po 130g jedna torebka?? Czy takie mniejsze? Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAniu - to mają być 2 DUŻE torebki. Nie saszetki :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń