wtorek, 13 kwietnia 2010
Sałatka na zimę wg Aleex
Żałoba narodowa trwa już trzeci dzień, a my nadal nie możemy otrząsnąć się po sobotniej traumie. Jakoś ciężko wrócić do normalności, tym bardziej, że docierają do naszych uszu ciągle nowe informacje.
Wczoraj rozmawiałam z młodzieżą. Zaskoczyło mnie, że wszyscy byli bardzo poważni, a nawet pytali, czy będzie jakaś akademia upamiętniająca to wydarzenie. Widać było, że nawet młodzi ludzie rozumieją powagę sytuacji. Na zakończenie naszej dyskusji przytoczyłam im chińskie powiedzenie: Obyś żył w ciekawych czasach. Uświadomiłam im, że właśnie w takich czasach żyjemy. Na naszych oczach rozgrywa się historia, a my stajemy się jej świadkami.
Ponieważ wczoraj przygotowałam dużą porcję zapiekanki, mamy obiad także na dzisiaj. Zjemy ją z naszą ulubioną sałatką zimową. Pysznie smakują warzywa zamknięte w szklanych słoiczkach, szczególnie na przedwiośniu.
Składniki:
• 5 kg ogórków
• 1,5 kg czerwonej papryki
• 1,5 kg marchwi
• 1,5 kg cebuli
• 1 szkl cukru
• 3/4 szkl oliwy
• 1,5 szkl octu 10 %
• pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa pokroić (ogórki na plasterki, cebulę i paprykę w paski, marchew zetrzeć na tarce z dużymi oczkami).
2. Dodać oliwę, cukier, ocet, sól i pieprz. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
3. Po tym czasie nakładać do słoików razem z wodą, która się wytworzyła.
4. Gotować 10 minut od zawrzenia wody. Po zakończeniu gotowania, stawiać do góry dnem.
Sałatka smakuje rewelacyjnie.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Znakomicie SMACZNA i rewelacyjnie SUPER_CHRRRUPIĄCA !!!
OdpowiedzUsuńJa dodawałem jeszcze cukinię i patisona - efekt: jak wyżej ...
Zamiast ogórków również robiłam z patisonem, kabaczkiem i z dodatkiem mielonej gorczycy ,sproszkowanej kurkumy i zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz natką pietruszki- podzielam opinie: wszystkim domownikom i gościom smakuje !
OdpowiedzUsuńOgórki obrane ze skórki?
OdpowiedzUsuńTak, ogórki mają być obrane :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA ile soli i pieprzu na taka porcję?
OdpowiedzUsuńTak jak "mówi przepis" - do smaku. A smak każdy z nas ma inny. Po prostu próbuj sałatkę, kiedy stopniowo będziesz dodawać przyprawy. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSalatka znakomita polecam
OdpowiedzUsuń