wtorek, 27 kwietnia 2010

Lasagne wg Aleex





Dzisiaj proponuję Wam kolejne danie z kuchni włoskiej. Lasagne to jednocześnie rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów i danie z niego przygotowywane. Najbardziej popularne jego odmiany to: lasagne bolognese i lasagne napoli. Makaron najpierw gotuje się lub układa na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu i zapieka. Najczęściej farsz stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników, chociaż zdarzają się przepisy od wegetariańskich po wersje na słodko. Danie podaje się na gorąco. I jest rewelacyjne. Wprawdzie w ofercie wielu sklepów jest także lasagne, ale nie mogą się one równać z tą domową. Ja przygotowuję lasagne wg tego przepisu. Jest przepyszna.

Składniki:

• 500 g mielonej wieprzowiny (może być wymieszana z wołowiną)
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 2 ząbki czosnku
• 1-2 łyżki oliwy
• puszka pomidorów bez skóry (można użyć świeżych w sezonie)
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• oregano do smaku
• sól, pieprz
• 1 opakowanie makaronu lasagne (wystarczyło mi ½ opakowania)

sos serowy:
• ok. 3/4 kubka śmietany 36% (dałam 200 ml 36% i 100 ml 18%)
• 2 jajka
• 1/2 szklanki mleka
• starty żółty sera (ok. 20 dag)

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na tarce, na małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć warzywa 2 minuty ciągle mieszając. Następnie dodać mięso i lekko podsmażyć.
3. Dodać pomidory z puszki (można użyć świeżych w sezonie), przecier i przyprawy. Całość smażyć na małym ogniu ok. 20 minut.
4. W misce wymieszać razem jajka, mleko, śmietanę i połowę sera.
5. Dno nasmarowanej oliwą blaszki wyłożyć połową płatów lasagne, wyłożyć połowę mięsa i sosu serowego. Przykryć resztą makaronowych płatów, wyłożyć resztę mięsa, sosu serowego. Posypać pozostawionym żółtym serem.



6. Piec 40 min w 200 stopniach.



Można o połowę zwiększyć ilość farszu i sosu, a wtedy możemy ułożyć 3 warstwy lasagne.

Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Agnieszko poniewaz nigdy nie robilam tej potrawy a chcialabym ja zrobic to mam pytanie makaron ukladasz surowy czy podgotowujesz go z twojego przepisu wynika ze jest surowy nie bedzie twardy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu układam surowy makaron, ale po wyłożeniu na niego farszu mięsno - pomidorowego i polaniu go sosem śmietanowo - jajecznym, płaty lasagne gotują się (duszą) w tym sosie. Makaron jest mięciutki i pyszny. Śmiało próbuj, bo efekt jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za odpowiedz napewno sprobuje i dam znac jak wyszlo

    OdpowiedzUsuń
  4. Często przygotowuję lasagne, bo jest poprostu przepyszna!!! Można owszem kupić gotową,ale to nie to samo:) W lasagne mojego wykonania nie ma marchewki, i zamiast sosu śmietanowego, przyrządzam sos beszamelowy(mleko, mąka, sól, pieprz), a ser nakaładam warstwami na mięso. Muszę wypróbować koniecznie Pani przepis. Aha i najlepiej lasagne kroi się wystuczoną i świetnie smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się skomponują:-) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobilam i musze przyznac ze moje podejrzenia byly bezpodstawne makaron byl miekki a potrawa przepyszna dziekuje za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie, że się udało i danie przypadło Wam do gustu. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Bałam się że makaron będzie twardawy, ale było wyśmienite. Następnym razem zrobię z dodatkową warstwą szpinakową w środku, kiedyś widziałam taki przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczna lazania. Za każdym razem robię ją z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń