poniedziałek, 26 kwietnia 2010
Pieczony boczek wg Aleex
Boczek. Jedna z tradycyjnych polskich wędlin. Nie wszyscy go lubią, ponieważ jest raczej tłusty. By docenić jego fantastyczny smak, trzeba wybrać właściwy kawałek mięsa i odpowiednio go przygotować. Zawsze szukam płatów mięsa, w których paseczki tłuszczu są minimalne. To gwarancja, że po upieczeniu na naszym stole pojawi się pyszna i niezbyt tłusta swojska wędlina. Polecam Wam mój sposób na przygotowanie pieczonego boczku. Jest naprawdę świetny: mięciutki, z pysznie przyrumienioną skórką. W sam raz na różne okazje.
Składniki:
• 1,5 kg surowego boczku lub innego mięsa
• 1 cebula
• 3-4 ząbki czosnku
• 2,5-3 szkl wody
• 1 kostka mięsna Winiary
• przyprawy: papryka słodka, wegeta, czosnek granulowany, majeranek, Delikat czerwony Knorr'a
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, natrzeć wegetą, posypać obficie papryką, Delikatem Knorr'a, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i obłożyć nimi mięso.
2. Przykryć mięso i włożyć je do lodówki (ja wkładam miseczkę z mięsem do foliowego woreczka i szczelnie zamykam) na przynajmniej 12 godzin. Może pozostać w chłodnym miejscu nawet dobę.
3. Po upływie tego czasu mięso włożyć do foliowego rękawa. Do miski z resztką przypraw wlać wodę, pokruszyć kostkę. Wlać wszystko do rękawa z mięsem i szczelnie zamknąć.
4. Naciąć rękaw zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wstawić do piekarnika, nagrzać go do temperatury 200 stopni i piec około 2 godzin. Mięso jest mięciutkie, ponieważ gotuje się ono w sporej ilości wody. Po upływie odmierzonego czasu ostrożnie wysunąć blachę, rozciąć folię i zapiekać mięso przez 15 minut, aż zrobi się chrupiąca skórka.
5. Wyjąć mięso na talerz, obok położyć plasterki cebuli i czosnku. Wywar powstały podczas pieczenia odlać do miseczki, po wystudzeniu - zamrozić. To świetny dodatek do sosu mięsnego, który można wykorzystać w dowolnym czasie.
Mięso jest mięciutkie, niezwykle aromatyczne i świetnie smakuje na gorąco i na zimno.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Boczus jest ekstra robilam go juz z twojego przepisu z wz. Wychodzi super mieciutki az rozplywa sie w ustach
OdpowiedzUsuńja też go robiłam. Jest świetny, polecam!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziewczyny - świetnie, że wam smakuje. Ja też piekłam go wczoraj i już go prawie nie ma. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńa ja zrobie, to napisze czy dobry.
OdpowiedzUsuńMięso w lodówce-na 12 h schowane;)mniam;)ale muszę zaczekać do jutra jak upieke- ale wiem, że pycha będzie.ULKA
OdpowiedzUsuńULKO - mam nadzieję, że będziecie zadowoleni :))) Daj znać, czy Wam smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJuż piszę;) Prawie nie ma, ;) więc pyszne. 1,5 kg poszłoooo!!!
OdpowiedzUsuńdrożdzówKA TEŻ WYSZŁA.
2 KG MI PRZYBYŁO;) ALE JA SIĘ CIESZĘ Z TEJ WAGI- BO UCHODZĘ ŻE JEM A NIE WIDAĆ
POZDRAWIAM ;)
Idę kończyć myć okna;)bo jest piękna pogoda;).
Cieszę się, że smakowało. Widzę, że pomyślałyśmy o tym samym. Ja skończyłam myć okna 10 minut temu, ale boczku, niestety, nie mam. Za to testuję kolejne przepisy, którymi wkrótce się z Wami podzielę. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńPrzepis rewelacja najlepszy boczek jaki upiekłam !!
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyciagnełam z piekarnika ;) rozpływa się w ustach mniammmm !
Cieszę się, że smakuje :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA jesli nie mam kostki miesnej to mogą ja czyms zastąpić? proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam :) Ania
OdpowiedzUsuńMożesz użyć smaku mięsnego (patrz: Porady Aleex) lub pominąć. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńŚwietny przepis na rodzinny obiad. Robiłam z boczkiem i obawiałam się tylko ją podać Mamie, bo po boczku kiedyś pojawiał się u niej ból wątroby a przy tej sałatce nie mogła się powstrzymać od jedzenia. Wzięła na wspomaganie wątroby Essentix i zajadała się dalej, bez bólu czy niestrawności. Więc zdecydowanie super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń