poniedziałek, 31 stycznia 2011
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią wg Aleex
Ostatni dzień stycznia. Strasznie szybko zleciał ten miesiąc. I był taki sobie, raczej ciężki. Mam nadzieję, że kolejne okażą się łaskawsze. W tym tygodniu czekają mnie w pracy spore wyzwania. Oprócz stopni, o których pisałam, mamy zamiar nakręcić film promocyjny. Już od wtorku zaczynamy przygotowania. Wszyscy jesteśmy podekscytowani i ciekawi końcowego efektu. Pewnie będzie świetny, ale nie ma co zapeszać. Zobaczymy.
Dziś, na zakończenie miesiąca, proponuję Wam… cukier waniliowy. Nie taki, jaki znamy z kupowanych w sklepie torebeczek z dodatkiem waniliny, ale prawdziwy cukier z prawdziwą wanilią. Przyznaję, że ja bardzo lubię smak sztucznej wanilii. Dopiero niedawno postanowiłam sprawdzić, czy jest on podobny do oryginału. Okazało się, że nie jest podobny. Zupełnie nie. Byłam trochę rozczarowana, ale prawdziwa wanilia też jest pyszna, tylko musiałam się do niej trochę przyzwyczaić. A skoro już ją miałam w domu, postanowiłam ją właściwie wykorzystać.
Składniki:
• 2 strąki wanilii
• cukier biały
Sposób przygotowania:
1. Strąki wanilii pociąć na kawałki, każdy z nich dodatkowo rozciąć, aby uwolnić jak najwięcej smaku i aromatu.
2. Do słoiczka lub szczelnego pojemnika wsypać 1/3 cukru, włożyć kilka kawałków wanilii. Nasypać kolejną warstwę cukru i znów włożyć kawałki wanilii. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
3. Cukier z wanilią zostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku na kilka dni. Po tym czasie jest gotowy do dodawania do deserów i wypieków. Można go przechowywać bardzo długo.
Polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny pomysł:)) Jak już nabędę wanilię to na pewno zrobię:))
OdpowiedzUsuńTak przyzwyczailiśmy się do cukru wanilinowego, że jak powąchamy prawdziwą wanilię, to jej zapach wydaje się nam dziwny i na początku jesteśmy rozczarowani. Etylowanilina jest mocniejszą postacią naturalnej waniliny i ma od trzech do czterech razy silniejszy zapach niż zwykła wanilina.
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy cukru waniliowego, ale mam parę paczuszek "Cukru z prawdziwą wanilią" firmy Kotanyi( dostałam w prezencie).
Teraz nadszedł czas na własnoręczne wyprodukowanie cukru waniliowego, zainspirowałaś mnie. Dziękuję.Ak
Też sama robię cukier waniliowy:
OdpowiedzUsuńhttp://cynamonigozdziki.blogspot.com/2011/01/cukier-waniliowy.html
Przyznam się szczerze, że czasem otwieram słoiczek tylko po to, żeby wsadzić do niego nos i poczuć ten niesamowity aromat. A z czasem pachnie jeszcze mocniej ;-)
Pyszny cukier, lepszy jeszcze jak kupowany w sklepie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo warto go zrobić :)))
OdpowiedzUsuńPrzepisy masz całkiem ciekawe, ale po co wszędzie to wg Aleex? Naprawdę nie wygląda to dobrze. ;)
OdpowiedzUsuńA mnie to naprawdę bardzo odpowiada ;)
OdpowiedzUsuńtaki domowy jest zdecydowanie najlepszy :)
OdpowiedzUsuńAga mam pytanie pamiętasz może ile zapłaciłaś za paczkę wanilii i gdzie kupiłaś? Pytam bo u mnie 1 laska kosztuje 10zl:(((
OdpowiedzUsuńWanilię kupuję na Allegro. 1 laska, zależy to od długości i wielkości, kosztuje ok. 1,90 - 2 zł. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńAga zrobiłam ten cukier i jak dla mnie bomba:)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzrobiłam wlasnie cukier;) na słoika litrowego dałam 2 laski- czy to wystarczy?
OdpowiedzUsuńWystarczy :)))
UsuńILE TAKI CUKIER MOŻE STAĆ. BO CHCĘ ZROBIĆ WIĘCEJ. NIC MU NIE BĘDZIE- JAK POSTOI PÓŁ ROKU LUB WIĘCEJ. WIADOMO- TO ZALEŻY OD TEGO- ILE BĘDZIE CIAST.;)
OdpowiedzUsuńMożesz zrobić więcej. Cukier może stać bardzo długo, nawet dłużej niż pół roku :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCukier jest kluczowym składnikiem wielu różnych produktów spożywczych, takich jak słodycze, wypieki i napoje. Był używany od czasów starożytnych Egipcjan i Persów.
OdpowiedzUsuń