.

.

poniedziałek, 31 stycznia 2011

Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią wg Aleex





Ostatni dzień stycznia. Strasznie szybko zleciał ten miesiąc. I był taki sobie, raczej ciężki. Mam nadzieję, że kolejne okażą się łaskawsze. W tym tygodniu czekają mnie w pracy spore wyzwania. Oprócz stopni, o których pisałam, mamy zamiar nakręcić film promocyjny. Już od wtorku zaczynamy przygotowania. Wszyscy jesteśmy podekscytowani i ciekawi końcowego efektu. Pewnie będzie świetny, ale nie ma co zapeszać. Zobaczymy.
Dziś, na zakończenie miesiąca, proponuję Wam… cukier waniliowy. Nie taki, jaki znamy z kupowanych w sklepie torebeczek z dodatkiem waniliny, ale prawdziwy cukier z prawdziwą wanilią. Przyznaję, że ja bardzo lubię smak sztucznej wanilii. Dopiero niedawno postanowiłam sprawdzić, czy jest on podobny do oryginału. Okazało się, że nie jest podobny. Zupełnie nie. Byłam trochę rozczarowana, ale prawdziwa wanilia też jest pyszna, tylko musiałam się do niej trochę przyzwyczaić. A skoro już ją miałam w domu, postanowiłam ją właściwie wykorzystać.


Składniki:


• 2 strąki wanilii
• cukier biały

Sposób przygotowania:


1. Strąki wanilii pociąć na kawałki, każdy z nich dodatkowo rozciąć, aby uwolnić jak najwięcej smaku i aromatu.



2. Do słoiczka lub szczelnego pojemnika wsypać 1/3 cukru, włożyć kilka kawałków wanilii. Nasypać kolejną warstwę cukru i znów włożyć kawałki wanilii. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.



3. Cukier z wanilią zostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku na kilka dni. Po tym czasie jest gotowy do dodawania do deserów i wypieków. Można go przechowywać bardzo długo.



Polecam.

16 komentarzy:

  1. Świetny pomysł:)) Jak już nabędę wanilię to na pewno zrobię:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak przyzwyczailiśmy się do cukru wanilinowego, że jak powąchamy prawdziwą wanilię, to jej zapach wydaje się nam dziwny i na początku jesteśmy rozczarowani. Etylowanilina jest mocniejszą postacią naturalnej waniliny i ma od trzech do czterech razy silniejszy zapach niż zwykła wanilina.
    Nie robiłam nigdy cukru waniliowego, ale mam parę paczuszek "Cukru z prawdziwą wanilią" firmy Kotanyi( dostałam w prezencie).
    Teraz nadszedł czas na własnoręczne wyprodukowanie cukru waniliowego, zainspirowałaś mnie. Dziękuję.Ak

    OdpowiedzUsuń
  3. Też sama robię cukier waniliowy:

    http://cynamonigozdziki.blogspot.com/2011/01/cukier-waniliowy.html

    Przyznam się szczerze, że czasem otwieram słoiczek tylko po to, żeby wsadzić do niego nos i poczuć ten niesamowity aromat. A z czasem pachnie jeszcze mocniej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny cukier, lepszy jeszcze jak kupowany w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam, bo warto go zrobić :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepisy masz całkiem ciekawe, ale po co wszędzie to wg Aleex? Naprawdę nie wygląda to dobrze. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie to naprawdę bardzo odpowiada ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. taki domowy jest zdecydowanie najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aga mam pytanie pamiętasz może ile zapłaciłaś za paczkę wanilii i gdzie kupiłaś? Pytam bo u mnie 1 laska kosztuje 10zl:(((

    OdpowiedzUsuń
  10. Wanilię kupuję na Allegro. 1 laska, zależy to od długości i wielkości, kosztuje ok. 1,90 - 2 zł. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aga zrobiłam ten cukier i jak dla mnie bomba:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam wlasnie cukier;) na słoika litrowego dałam 2 laski- czy to wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  13. ILE TAKI CUKIER MOŻE STAĆ. BO CHCĘ ZROBIĆ WIĘCEJ. NIC MU NIE BĘDZIE- JAK POSTOI PÓŁ ROKU LUB WIĘCEJ. WIADOMO- TO ZALEŻY OD TEGO- ILE BĘDZIE CIAST.;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić więcej. Cukier może stać bardzo długo, nawet dłużej niż pół roku :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. Cukier jest kluczowym składnikiem wielu różnych produktów spożywczych, takich jak słodycze, wypieki i napoje. Był używany od czasów starożytnych Egipcjan i Persów.

    OdpowiedzUsuń