środa, 12 stycznia 2011
Surówka z kapusty pekińskiej wg Aleex (II)
A dzisiaj serwuję pyszną surówkę do obiadu. Jest to odmiana mojej tradycyjnej surówki z kapusty pekińskiej, która tak bardzo Wam smakowała. Teraz postanowiłam tę samą kapustę wzbogacić o nowe dodatki. Trochę poeksperymentowałam i oto jest . Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu dla dukanowców i nie tylko. Polecam.
Składniki:
• mała kapusta pekińska
• marchewka
• por (biała i jasnozielona część)
• ogórek kiszony lub korniszon
• majonez
• sól, pieprz, odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Kapustę opłukać pod zimną wodą, przekroić na pół i poszatkować.
2. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
3. Por dokładnie umyć, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
4. Ogórek pokroić drobną kostkę.
5. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić, dodać majonez (dukanowcy – jedzą bez majonezu lub pokropioną olejem parafinowym)
Smacznego.
Faza II
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ten porowy dodatek to fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńLubię surówki z udziałem kapusty pekińskiej, bo są chrupiące i lubię surówki z udziałem pora, bo mają niezwykły aromat ;) I majonez jest tu obowiązkowy :P
OdpowiedzUsuńsurówki z porem są przepyszne!
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubimy :)))
OdpowiedzUsuńO ludzie to ostatnie zdjęcie z pełnym obiadem...o matko jaka ja głodna się zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńNo to Ilonko do kuchni i gotuj, na pewno wyjdzie smakowicie :)))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://terazkuchnia.blogspot.com
pyszna, dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńJEST PYSZNA MÓJ MĄŻ JEST WYBREDNY A TA SURÓWKA NAPRAWDĘ MU SMAKOWAŁA
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie, sprobuje dzisiaj do rybki w panierce i puree. Powinno pasowac.
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie pasować. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńBardzo ciekawe.
Usuńtanio i smacznie .to mi sie bardzo podoba.
OdpowiedzUsuńTa surówka jest bardzo smaczna.Ugotowałam wczoraj obiad według Pani przepisów,wszystkim bardzo smakował,Cieszę sie,że tu trafiłam.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń