środa, 19 stycznia 2011
Pączki karnawałowe wg Aleex
Ponieważ karnawał trwa, pora zaprosić Was na pączki. To rodzaj ciastka mocno osadzonego w naszej historii. Wg źródła pączek jest pulchnym wypiekiem drożdżowym z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. Zazwyczaj nadziewa się go konfiturą różaną lub owocami, ale też likierem, budyniem, a nawet serem, smaży się na kolor ciemnozłoty, na głębokim tłuszczu – smalcu lub oleju, dawniej też na maśle. Gotowy jest zwykle lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.
Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich, o których pisał Mikołaj Rej w "Żywocie człowieka poczciwego".
Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego, Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska.
Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. Dawniej, przyrządzając pączki, nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na taki trafi, będzie mieć w życiu szczęście.
Na Śląsku pączki znane są pod nazwą kreple. Nazwa ta posiada dawne pochodzenie. Według wydanej w 1714 r. we Frankfurcie i Lipsku kroniki śląskiej (Der Schlesischen Kern-Chronicke) w odrębnym śląskim języku używanym w mowie i sztuce (poezji) istniało od dawna słowo Kraeppel.
Natomiast w języku niemieckim nie ma jednego określenia na taki wyrób cukierniczy, a słowo Pfannkuchen może oznaczać zarówno pączek jak i naleśnik.
W innych krajach pączki różnią się nieco od polskich. Różnica ta wynika z używania specjalnej mąki i trochę innego sposobu smażenia w tłuszczu. Np. smaży się je tylko kilkadziesiąt sekund, dzięki temu tłuszcz nie wsiąka do środka. W ten sposób są smażone Berliner Pfannkuchen, mniej tłuste pączki niemieckie, znane też w Portugalii jako Bolas de Berlim, Francji Boule de Berlin, a Berliininmunkki w Finlandii. W Rosji ich nazwa пончики - poncziki jest najbardziej zbliżona do stosowanej w Polsce. W Izraelu mamy sufgania (hebrajski: סופגנייה; liczba mnoga, sufganiot: סופגנייות), które są podobne do niemieckiego wariantu oraz panczkys (פּאָנטשקעס), które wprowadzili polscy Żydzi i są podobne do polskich pączków. A węgierskie farsangi fánk są bez nadzienia, bo podaje się je osobno, obok na talerzu.
W kulturze amerykańskiej pączki są znane jako doughnuts i mają postać pierścienia z dziurką w środku. Mniejsze, kuliste pączki zwane są doughnut holes. Pączki, jakie znamy w Polsce, występują pod nazwami: paczki, czasem też pączki (liczba mnoga: paczkis/pączkis). W Wielkiej Brytanii pączki są mniej popularne i jeśli są dostępne, to w formie zbliżonej do pączków znanych z Polski lub amerykańskich doughnuts.
No to zapraszam na pączki…
Składniki: na ok. 20 pączków:
• 3 szkl mąki
• 5 dag drożdży
• 1 szkl mleka
• 1/2 szkl cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 1/2 kostki masła
• 6 żółtek
• 1 łyżka spirytusu
• cukier puder
• powidła śliwkowe lub inne
• smalec do smażenia
Składniki:
1. Mleko zagotować. Wrzącym zalać 1 łyżkę mąki, dokładnie rozmieszać, ostudzić.
Kiedy mieszanina będzie letnia, dodać 1 łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać rozczyn i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
3. Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
4. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej masę żółtkową, spirytus oraz rozczyn. Wyrobić ciasto, dodać roztopione, sklarowane masło, ponownie wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia.
5. Po wyrośnięciu ciasta odrywać od całości małe kawałeczki, formować z nich pączki. Mogą być bez nadzienia lub z dodatkiem powideł śliwkowych. Uformowane pączki kłaść na posypanej mąką stolnicy.
6. Zostawić do wyrośnięcia na kilka minut (ok. 10). W tym czasie rozgrzać tłuszcz do smażenia.
7. Smażyć pączki na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ostatnio jadłem pączki z jakimś kremem czekoladowym czy coś takiego. Wspaniałe były!
OdpowiedzUsuńwpraszam się na Twoje pączki! wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy wstęp o ciekawostkach związanych z pączkami. w tym roku do jednego lub kilku włożę orzecha :) będę jadła dopóki nie wylosuję :D
W sumie nie jadłem pączków od miesięcy, a takich domowych to od lat! Trzeba zatem się zabrać do roboty! :)
OdpowiedzUsuńPetitku79 - sam możesz przygotować pączki z kremem czekoladowym. Wystarczy usmażyć ciastka bez nadzienia i nadziewać je potem szprycą do dekorowania :))) Wówczas możesz do środka włożyć co tylko chcesz: krem czekoladowy, nutellę, ajerkoniak, itp.
OdpowiedzUsuńZawsze zapraszam :))))))))))
OdpowiedzUsuńOjejku jejku...mniam,mniam!!!Lecę po drożdże i zabieram się do roboty.
OdpowiedzUsuńTak tutaj pięknie i smacznie,że zaraz przychodzi ochota,aby coś wykonać we własnej kuchni.
Dziękuję i będę zaglądać.M
Michaelino - witaj :))) Zapraszam jak najczęściej. Aleex.
OdpowiedzUsuńAleex -witaj !!! Jesteś czarodziejką....
OdpowiedzUsuń:)))))))))))
OdpowiedzUsuńJakie pysznosci!
OdpowiedzUsuńjesli paczki to tylko z pigwa takie robila zawsze moja Babcia ale nie wiem czy ktos z Was wie o czym mowie i jescze jedno paczki mojej Babci ZAWSZE mialy biala obraczke w kolo !!!!
OdpowiedzUsuńMoja droga. To, czy pączki mają obwódkę, zależy pd ich rodzaju. Popatrz na ten przepis: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/01/paczki-tradycyjne.html
OdpowiedzUsuńA nadzienie z pigwy - jeśli lubisz, pewnie jest dobre. Pozdrawiam, Aleex.
Przepis super!wyszły jak na zdjęciu;)dzieki!E.
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo smakowo tutaj :) Będę przybywać częściej, przy okazji mogę się czegoś nauczyć... Pozdrawiam i życzę wielu inspiracji podczas 'tworzenia', smacznego :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Zapraszam jak najczęściej :)))
OdpowiedzUsuńOd niedawna czytam Twoje przepisy niektóre juz wypróbowałam ale brakuje mi przepisu na paczki z ziemniaków lub na piwie . Próbowałam je robić są przepyszne niestety gdzieś zgubiłam przepis na te z ziemniakami.
OdpowiedzUsuńObwódka zależy od stopnia rozgrzania oleju i od tego czy ciasto jest dobrze napuszone:)
OdpowiedzUsuńMasz w zupełności :))) rację. Aleex.
OdpowiedzUsuńAleex dlaczego nie można u Ciebie drukować przepisów w prosty sposób.Być może nie widzę ikonki jeśli tak proszę o podpowiedź
OdpowiedzUsuńKiedys upieklam paczki w oleju, nie uzywam smalcu. Przypomnialy mi sie dzisiaj, dawne wypieki. Weszlam na stronke i odkrylam piekno smaku!... poczulam zapach i biore sie od jutra do roboty. Swietna stronka :)
OdpowiedzUsuńGosposia Domowa.
Witam. Moge dac nadzienie np. Powidla przed smazeniem do srodka tzn.rozplaszczyc na dloni , dac powidla i zlepic ? Czy lepiej ostudzone szpryca ? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMożesz dodać powidła przed smażeniem lub po (za pomocą szprycy). Zrób tak, jak Ci wygodniej. Jeśli użyjesz szprycy - będzie trochę łatwiej. Jeśli chcesz dodać nadzienie przed smażeniem, pamiętaj o dokładnym sklejeniu ciastka. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńniedługo tłusty czwartek to wykorzystam Twój przepis na te wspaniałe pączki...mniam mniam
OdpowiedzUsuń