.

.

sobota, 8 stycznia 2011

Muffinkowe serniczki z musem truskawkowym wg Aleex




Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam te serniczki na blogu Moje Wypieki, od razu mnie zachwyciły. Postanowiłam je zrobić, ale ciągle odkładałam to w czasie. A teraz nadarzyła się ku temu świetna okazja. W lodówce leżał twaróg kupiony tuż przed świętami, który aż się prosił, by go zużyć przed upływem terminu ważności. Na typowy sernik nie było chętnych, ale na szczęście przypomniałam sobie przepis na mini-serniczki. Znalazłam go, odkurzyłam, ale… nie miałam ciasteczek do spodu. Postanowiłam więc nieco zmodyfikować recepturę. W ten sposób powstały przepyszne muffinkowe serniczki, które podałam z musem truskawkowym. No cóż… istna poezja smaku.

Składniki:

Ciasto:
• 1 1/3 szklanki mąki
• 3 żółtka
• ½ kostki margaryny
• 1 duży cukier waniliowy
• 3 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
• 80 dag sera zmielonego (ja użyłam twarogu President, który nie wymaga mielenia)
• 3 całe jajka
• 1 szklanka cukru pudru
• aromat waniliowy

• owoce lub czekolada i bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Kruche ciasto: wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść. Podzielić ciasto na 12-14 części.



2. Formę do muffinek lub foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylepić dno muffinek kawałeczkami ciasta. Podpiec je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 8 minut na złoty kolor. Lekko przestudzić.





3. Ser z jajkami, cukrem pudrem i aromatem zmiksować na puszystą, jednolitą masę.



4. Na podpieczony spód z kruchego ciasta wykładać masę serową. Piec w 170 stopniach C przez 25 minut. Ostudzić. Wstawić do lodówki.







5. Dekorować dowolnymi owocami (u mnie zmiksowany mus truskawkowy) lub czekoladą i bakaliami.



Smacznego.

13 komentarzy:

  1. ślicznie wyglądają! szczególnie z takim słodkim wierzchem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekielna kuchnia izabelli8 stycznia 2011 16:55

    rewelacyjnie wyglądają , też za mną "chodzą" taki mini serniczki od dawna....

    OdpowiedzUsuń
  3. Też kiedyś piekłam te serniczki, były przepyszne.
    Piękne Ci wyszły, smakuję je oczami (językiem?) wyobraźni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domyślam sie ze jedząc to cudo czułabym sie jak w niebie:)) to po pierwsze...
    Po drugie oczywiście jestem pod wrażeniem doskonałości opisu z przebiegu przygotowań - chylę czoła:)
    A trzecia sprawa to mam pytanie gdzie mozna kupić te papilotki? do tej pory nie zwracałam uwagi a mam ochotę zebrać sie i spróbować upiec tego typu cuda?:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ilonko - papilotki kupisz albo na allegro, albo w większości sklepów z artykułami do pieczenia. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aleex mam pytanie odnośnie tej formy na zdjęciu, czy sprawdza sie i czy ją polecasz? Pytam bo moją przygodę z pieczeniem serniczków itp muszę zacząć od kupna takowej a widziałam ze są też silikonowe i inne różne no i nie wiem którą nabyć?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ilonko - ja bardzo lubię tę formę do muffinek. Jest naprawdę wygodna i nic się z nią nie dzieje złego. Polecam :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! I wydaje się całkiem prosty.

    OdpowiedzUsuń
  9. Petitku79 - naprawdę robi się je bardzo łatwo. W razie czego pytaj - służę radą. Pozdrawiam i witam w gronie obserwatorów :))) Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam :-)

    Zamierzam spróbować je popełnić :-) Do tej pory wszystkoz twoich przepisów było przepyszne i się udawało. Chyle czoła :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki, Bożenko. Polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń