piątek, 5 listopada 2010
Mus truskawkowy z mrożonych owoców wg Aleex
Za oknem pogoda typowo jesienna, ale co mi tam. Mam wolny piątek! Nie muszę iść do pracy i na nowo wysłuchiwać kłótni, krytyki wszystkiego i wszystkich i braku konkretów. Ponieważ Dario też zostaje dzisiaj w domu, przygotowałam dla niego i dla Młodego przepyszny deser. To taki oryginalny sorbet z odrobiną alkoholu (oczywiście dla Młodego wersja bezalkoholowa), który smakuje świetnie. A jak cudownie poprawia humor i przypomina lato. Spróbujcie.
Składniki:
• mrożone truskawki
• cukier waniliowy (duży)
• cukier biały do smaku
• odrobina alkoholu (może być białe wino, rum, koniak, wódka)
• bita śmietana
Sposób przygotowania:
1. Truskawki w połowie rozmrozić. Część owoców powinna być lekko twarda.
2. Dodać cukier waniliowy, cukier biały i zmiksować całość blenderem. Powinna powstać gęsta, zimna masa.
3. Dolać alkohol, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Jeśli masa byłaby za bardzo wodnista, wstawić do zamrażarki.
4. Przygotować pucharki.
5. Masę ponownie zmiksować, rozłożyć do pucharków i ozdobić kleksem bitej śmietany.
6. Podawać od razu. Deser musi być schłodzony.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Niby niewiele, a takie dobre. Zapraszam http://wkuchnizosi.pl/
OdpowiedzUsuńTruskawki, gdy taka pogoda za oknem. Genialny pomysł !
OdpowiedzUsuńHmm a jeśli sie rozmrożą całkiem to czy można mrozić ponownie?
OdpowiedzUsuńŻadnego produktu po rozmrożeniu nie zamrażamy ponownie. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń