.

.

wtorek, 30 listopada 2010

Francuskie pikantne paluchy wg Aleex




A dzisiaj na andrzejkowy wieczór proponuję Wam pyszną pikantną przekąskę wg tego przepisu (jak zwykle lekko zmodyfikowanego). Zawsze przygotowuję bardzo dużą porcję tych francuskich paluchów, bo doskonale smakują ze szklaneczką piwa lub lampką wina. Ich przygotowanie zajmuje naprawdę chwilkę, a efekt bez wątpienia zadowoli Was i Waszych gości. Spróbujcie.

Składniki:

• 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g),
• 1 żółtko,
• 10 dag żółtego sera,
• papryka słodka, pieprz, gruba sól,

Sposób przygotowania:

1. Żółtko rozkłócić w miseczce z łyżką wody.
2. Ciasto rozwinąć, w razie potrzeby rozwałkować w prostokąt (moje miało już taki kształt), posmarować jajkiem.
3. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Na połowie ciasta rozłożyć równomiernie warstwę sera, posypać papryką.



4. Złożyć ciasto na pół, dokładnie docisnąć ręką.



5. Pokroić ciasto na paseczki o szerokości ok. 1,5cm. Każdy skręcić w spiralkę, posmarować jajkiem, posypać solą i pieprzem.





6. Spiralki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 – 230 stopni C. Piec na złoty kolor przez 15 minut.





7. Podawać ze szklaneczką piwa lub lampką wina.



Smacznego.

12 komentarzy:

  1. Fajny przepis, chyba spróbuję. Aczkolwiek nie jestem fanem gotowego ciasta kruchego ze sklepu. Nie wiadomo co tam w środku jest. Lepiej zrobić samemu.

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie jest ciasto kruche tylko francuskie :) jak nie chcesz stosować gotowego, polecam zrobić samodzielnie. Wyjdzie pysznie. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie :) robię podobne na każdą imprezę:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. a do tego barszczyk czerwony...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Paluchy sa boskie!Cos czuje ze na stale zagoszcza w moim menu.Z podanego ciasta wyszlo mi 10szt i tylko czekam az wystygna....pozdr.Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że smakują. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Podajecie je na zimno czy na ciepło? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są świetne i na ciepło, i na zimno :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Własnie włozylam je do piekarnika ! :) mysle ze bede pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam je dzisiaj pierwszy raz i od razu wyszły! są super! na kilka posypałam oprócz soli i pieprzu kminek i nawet dobrze się komponował ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie, że smakowały. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobre, robiłam i gorąco polecam do piwa są idealne! Pozdrawiam
    MADI

    OdpowiedzUsuń