wtorek, 30 listopada 2010
Francuskie pikantne paluchy wg Aleex
A dzisiaj na andrzejkowy wieczór proponuję Wam pyszną pikantną przekąskę wg tego przepisu (jak zwykle lekko zmodyfikowanego). Zawsze przygotowuję bardzo dużą porcję tych francuskich paluchów, bo doskonale smakują ze szklaneczką piwa lub lampką wina. Ich przygotowanie zajmuje naprawdę chwilkę, a efekt bez wątpienia zadowoli Was i Waszych gości. Spróbujcie.
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g),
• 1 żółtko,
• 10 dag żółtego sera,
• papryka słodka, pieprz, gruba sól,
Sposób przygotowania:
1. Żółtko rozkłócić w miseczce z łyżką wody.
2. Ciasto rozwinąć, w razie potrzeby rozwałkować w prostokąt (moje miało już taki kształt), posmarować jajkiem.
3. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Na połowie ciasta rozłożyć równomiernie warstwę sera, posypać papryką.
4. Złożyć ciasto na pół, dokładnie docisnąć ręką.
5. Pokroić ciasto na paseczki o szerokości ok. 1,5cm. Każdy skręcić w spiralkę, posmarować jajkiem, posypać solą i pieprzem.
6. Spiralki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 – 230 stopni C. Piec na złoty kolor przez 15 minut.
7. Podawać ze szklaneczką piwa lub lampką wina.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny przepis, chyba spróbuję. Aczkolwiek nie jestem fanem gotowego ciasta kruchego ze sklepu. Nie wiadomo co tam w środku jest. Lepiej zrobić samemu.
OdpowiedzUsuńTo nie jest ciasto kruche tylko francuskie :) jak nie chcesz stosować gotowego, polecam zrobić samodzielnie. Wyjdzie pysznie. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie :) robię podobne na każdą imprezę:) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńa do tego barszczyk czerwony...pycha!
OdpowiedzUsuńPaluchy sa boskie!Cos czuje ze na stale zagoszcza w moim menu.Z podanego ciasta wyszlo mi 10szt i tylko czekam az wystygna....pozdr.Ewelina
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńPodajecie je na zimno czy na ciepło? :)
OdpowiedzUsuńSą świetne i na ciepło, i na zimno :)))
OdpowiedzUsuńWłasnie włozylam je do piekarnika ! :) mysle ze bede pyszne :)
OdpowiedzUsuńrobiłam je dzisiaj pierwszy raz i od razu wyszły! są super! na kilka posypałam oprócz soli i pieprzu kminek i nawet dobrze się komponował ;)
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakowały. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, robiłam i gorąco polecam do piwa są idealne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMADI