.

.

środa, 10 listopada 2010

Dukanowski bigos wg Aleex





Dopadła mnie straszliwa ochota na bigos. Nie jest to łatwe z powodu diety. Ale od czego jest wyobraźnia? Postarałam się i oto jest – znakomity dukanowski bigos . Dobrze, że zrobiłam go wczoraj. Dzisiaj od rana mam zwariowany dzień. Najpierw musiałam iść na dwie godziny do szkoły, potem pracowałam w jury Konkursu Poezji Patriotycznej. Po powrocie do domu byłam tak zmęczona, że na nic nie miałam już siły. Na szczęście pyszny bigos wystarczyło tylko odgrzać. Polecam.

Składniki:

• 0,6 kg kapusty kiszonej
• 40 dag pręgi wołowej
• 20 dag kiełbasy drobiowej z indyka
• 1 duża cebula
• 5 sporych suszonych grzybów
• wegeta
• 1-2 ziela angielskie
• listek laurowy
• pieprz
• sól

Sposób przygotowania:

1. Kapustę posiekać, wypłukać, zagotować i odcedzić, ale kwasu nie wylewać, tylko zostawić w jakimś naczyniu - może być potrzebny.
2. Tak przygotowaną kapustę włożyć do dużego garnka, w którym będzie gotował się bigos, podlać wodą i wstawić na gaz.
4. Grzyby suszone namoczyć.
5. Mięso opłukać, pokroić w kawałki i lekko zrumienić bez tłuszczu. Podobnie postąpić z kiełbasą. Pod koniec smażenia mięsa dodać cebulę pokrojoną w kostkę, również podsmażyć podlewając wodą.





6. Całość mięsa z cebulą (można je przygotować wcześniej, nie musi być gorące) dodajemy do kapusty. Doprawiamy wegetą, solą, pieprzem, dodajemy suszone grzyby (wcześniej namoczone i dobrze wypłukane), listek i ziele.



7. Całość wymieszać i gotować. Gdyby po godzinie gotowania okazało się za mało kwaśne, można dodać trochę kwasu, który został nam z pierwszego gotowania kapusty. Całość musi się gotować około 3 godzin - do zupełnej miękkości wszystkich składników.





Smacznego.
Faza II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz