niedziela, 7 listopada 2010
Prince Polo wg Aleex
Po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis u ilki76 kilka lat temu i od razu nabrałam ochoty na to ciasto. Intrygowało mnie połączenie wafelków Prince Polo z bitą śmietaną, czekoladą i brzoskwiniami. I słusznie, bo smakuje naprawdę wyjątkowo. Kiedy poczęstowałam nim gości podczas poprzedniego weekendu, błyskawicznie zniknęło z patery. Wszystkim bardzo smakowało i od razu dostałam „zamówienie”, by zrobić je na święta. Oczywiście, do oryginalnego przepisu wprowadziłam własne poprawki. Zrobiłam własny biszkopt, dodałam więcej wafelków i gorzką czekoladę, która komponuje się z polewą Prince Polo. Zmieniłam też smak galaretki. Według mnie pomarańczowa jest bardziej kwaskowa i nadaje ciastu wyrazistszego smaku. Polecam.
Składniki:
Biszkopt:
• 5 jajek
• ¾ szklanki cukru
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej + 2 łyżki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
• 1 litr śmietany kremówki 36%
• 3 łyżki cukru pudru
• żelatyna na 1 litr płynu
• 1 tabliczka gorzkiej / deserowej czekolady
• 4 wafelki Prince Polo XXL
• 1 puszka brzoskwiń
• 2 galaretki pomarańczowe
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka. Wymieszać. Na masę przesiać oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie połączyć z masą jajeczną.
2. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. (sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe). Ostudzić na kratce.
3. Wafelki pokruszyć na kawałki. Czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
4. Do zalewy po brzoskwiniach dodać ¾ szklanki wody, wymieszać.
5. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Ostudzić.
6. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i żelatynę. Wsypać do masy śmietanowej pokruszone wafelki, startą czekoladę i kawałki brzoskwiń. Wymieszać.
7. Biszkopt nasączyć zalewą z brzoskwiń połączoną z wodą. Wyłożyć na ciasto masę śmietanową z dodatkami. Wyrównać powierzchnię, wstawić do lodówki.
8. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Gdy zaczną krzepnąć, wyłożyć je na ciasto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mam ten przepis, ale jakoś jeszcze nie zabrałam się, żeby upiec to ciasto...może w przyszłym tygodniu?
OdpowiedzUsuńale pomyslowe ciasto przy najblizszej okazji je na pewno zrobie :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny - ciasto jest naprawdę bardzo smaczne. Ja żałuję, że tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje ciasteczko :) właśnie się zastanawiam co upiec na święta w Polsce.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wafelki Prince Polo... nie pomyślałabym, że można je dodać do ciasta. Fajny przepis i bardzo smakowite zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńo rety rety ! w tym tygodniu wypróbuję !
OdpowiedzUsuńJeszcze raz polecam i pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się wizualny efekt straciatella :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto zasmakowało:)) Sama strasznie dawno go nie robiłam:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie ! Trzeba się samemu wziąć i zrobić :)
OdpowiedzUsuńilko - jest przepyszne :)))
OdpowiedzUsuńpychota....palce lizać:))))
OdpowiedzUsuńpyszne...;))))palce lizać
OdpowiedzUsuńpycha....))))
OdpowiedzUsuńsłyszałam już o nim, ale nie mogę się zebrać do roboty;(
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie. Przyznam, że przepis mam od dłuższego czasu, ale jakoś nam nie po drodze. Może w końcu się skuszę.
OdpowiedzUsuńWarto się skusić, naprawdę. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńi ja dawno temu robiłam to ciasto. było słodkie i pyszne.
OdpowiedzUsuńAlex fajniutkie to ciasto-mnie wyszło super nie za słodkie takie jak lubie do kawusi.
OdpowiedzUsuńKochana Aleex powiedz mi tylko ile trzeba użyć tej zalewy do biszkoptu zeby było fajnie nasaczone (ja nie wiem ile dać i zawsze wychodzi mi suchy)Może podpowiesz mi jak to zrobić .
Kochana - następnym razem zrób tak: nasącz biszkopt jak zwykle, ale zwróć uwagę, ile zalewy zużyłaś. A potem - użyj drugie tyle zalewy do nasączenia biszkoptu i będzie dobrze. Pozdrawiam i cieszę się, że smakowało. Aleex.
OdpowiedzUsuńPo ostudzeniu biszkoptu ponownie należy go włożyć do jakiejś formy?
OdpowiedzUsuńI jak go potem wyciągnąć jeśli będzie z masą i galaretką...
Po ostudzeniu biszkoptu wkładam go do tej formy, w której się piekł, ale wyłożonej czystym papierem do pieczenia. Staram się, by papieru było więcej, aby wystawał poza blaszkę (jak na zdjęciach). Po wyłożeniu masy i galaretki, możesz kroić ciasto będące w formie albo wyjąć je, chwytając za papier do pieczenia. Możesz też użyć formy z odpinanymi bokami. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńTak też zrobiłam. Pewna część tężejącej już galaretki spłynęła mi między ciasto i papier... Niepotrzebne jest wyjmowanie z formy i papieru do pieczenia.. Przynajmniej wg mnie. Niestety, już za późno.
OdpowiedzUsuńJaka jest różnica czy biszkopt będzie stygł w formie czy na kratce? Żadna raczej. A zostając w formie i w papierze przynajmniej papier będzie przylegał do ciasta na tyle, że nic nie wpłynie pomiędzy.
Pozdrawiam.
Ja uważam, że jest różnica. Po pierwsze estetyczna, po drugie na kratce biszkopt stygnie szybciej i odparowana jest wilgoć. No i wreszcie na koniec - w przepisie jest zaznaczone, aby wykładać tężejącą galaretkę. Wówczas na pewno nie spłynie z ciasta, tylko szybko całkowicie stężeje. Ale każdy może zrobić, jak chce. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDzis wybor padl na ciasto, tzn juz wczoraj padl i wczoral zrobilam biszkopt, a dzisiaj od rana reszta ciasta i juz degustacja byla. Ciasto pyszne, ale nastepnym razem mase zrobie z polowy porcji bo bylo jej za duzo, widocznie mam forme mniejsza, i galaretki jest malo bo cala nie weszla ale ciasto pycha
OdpowiedzUsuńWitam!dzisiaj zrobiłam to ciasto na dzien babci dla mojego synka do przedszkola.Wyszło i wygląda smacznie mam nadzieje ze będzie smakowało:))
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakowało. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWitam! proszę napisać,jaki wymiar blaszki do tego biszkoptu?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie!Muszę koniecznie go upiec!!!
Piekę ciasto w formie 33x23. To taka standardowa blaszka. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńBardzo dziękuje za odpowiedz!!! Dzisiaj biorę się za pieczenie.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, piekłam wczoraj i zostało już niewiele. Mój mąż jest strasznym łasuchem. Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńCiasto rewelacja:) Wszyscy się zachwycali:) Dziękuję za wszystkie inspiracje:) pozdrawiam 'koleżankę po fachu':)
OdpowiedzUsuńwitam!! Mam zamiar upiec to ciasto i zastanawiam sie, czy te wafelki pozostają w tej masie choć trochę chrupiące, czy takie rozmoknięte smakuja?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam...Xemena
Są trochę chrupiące, ale naprawdę dobrze smakują. Polecam, Aleex :)))
UsuńMam pytanko do Aleex. Upiekłam to ciasteczko ale dodałam słodką śmietanę 36%. Wydaje mi się,że powinna być kwaśna. Czy mam rację?
OdpowiedzUsuńMam pytanko. Nie wiem jaka powinna być śmietana. Słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńŚmietana słodka 36%. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńHmmm ciekawe czy dała rade ubić kwaśną śmietane??? ... ;)
OdpowiedzUsuńNo nie wiem :))) Odzewu już nie było. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMam pytanie jaką ilość żelatyny rozpuścić w tej 1/4 szklanki wrzątku jak to zrobić bardzo bym chciałam je upiec ale nie wiem ile i jak rozpuścić żelatynę proszę napisz mi
OdpowiedzUsuńŻelatyna jest dostępna w dwóch opakowaniach: mniejszym (na 1 litr płynu) i większym (na 2,5 litra płynu). Ta informacja znajduje się na opakowaniu. Do masy w cieście Prince Polo musisz rozpuścić całe mniejsze opakowanie żelatyny. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńi mam ją rozpuścić w 1 litrze płynu czy tylko w tym 1.4 wrzatku
OdpowiedzUsuńCałość opakowania powinnaś rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Wody powinno być jak najmniej. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto robiłam i nie jest smaczne wafelki pod wpływem śmietany robią się wilgotne przez co traci na jakości całe ciacho, ładnie wygląda to fakt.
OdpowiedzUsuńWitam, dziś robiłam ciasto. Jestem początkującym pieczącym. Niestety ciasto mi nie wyszło. Miałam problem z żelatyną, rozrobiłam z wodą wg zaleceń, ale nie było napisane, aby zmiksowac żelatynę ze śmietaną, zrobiły się grudki, ale było już za późno. Z przepisu zrozumiałam aby resztę składników po ubiciu śmietany wymieszać ... No trudno. Mam pytanie odnośnie jak najmniejszej ilości wody do rozpuszczenia żelatyny, dlaczego jak najmniej? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne i na pewno na stałe zagości w moim domu. Dziękuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy:) Ciasto bardzo dobre, rodzinie smakowało ;)
OdpowiedzUsuńWitam ,jakiej wielkości formy należy użyć.
OdpowiedzUsuńOdpowiednia będzie forma o wymiarach 22x37. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńprince polo mleczne czy orzechowe będzie lepsze ?:) dziekuje za odp
OdpowiedzUsuńTo zależy wyłącznie od Twoich preferencji smakowych. Ja używałam klasycznych :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń