niedziela, 28 listopada 2010

Pralinki rafaello wg Aleex





Niedziela. Wolna niedziela. Cudowny dzień. Chłopaki jeszcze śpią, a ja stoję z kubkiem kawy w drzwiach pokoju Młodego i słucham jego równego, spokojnego oddechu. Nie budzę go, ale czekam, żeby wstał. Już widzę jego radość, bo za oknem leży puszysty, biały dywan. Spadł pierwszy śnieg. To znak, że zima nadciąga nieubłaganie. Za moment, za chwileczkę już będzie i pewnie zadomowi się na trochę. Młody uwielbia śnieg, a więc będzie zachwycony. Ja lubię śnieg, gdy nie muszę wychodzić z domu. Wystarczy mi, gdy przyglądam się wirującym płatkom przez okno. No może czasami, gdy pięknie prószy z nieba, cieszą mnie spadające dokoła drobinki. Aaaa, zapomniałam. Lubię śnieg w czasie świąt Bożego Narodzenia jako nieodłączny element świątecznego wystroju. Ciekawe, czy tegoroczne święta będą białe?
Biały śnieg zainspirował mnie tak bardzo, że postanowiłam przygotować dzisiaj rafaello. Tym razem nie będzie to ciasto, ale pyszne pralinki z migdałem w środku otoczone wiórkami kokosowymi. Korzystałam z tego przepisu, ale odrobinkę go zmodyfikowałam. Wyszło pysznie. Polecam.


Składniki:

• 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki cukru
• 20 dag masła
• 25 dag mleka w proszku
• 20 dag kokosu
• 1 kieliszek spirytusu
• migdały

Sposób przygotowania:

1. Wodę z cukrem podgrzewać przez 20 min. i ostudzić.





2. Do płynu dodać pozostałe składniki(bez migdałów), wymieszać.





3. Migdały sparzyć: wrzucić do wrzącej wody, zagotować, po minucie wyłączyć gaz, przelać zimną wodą. Obrać ze skórki.





4. Z masy formować kulki wielkości włoskiego orzecha, do środka każdej kulki włożyć migdał.



5. Obtaczać w wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello wstawić do lodówki.





Smacznego.

38 komentarzy:

  1. te magiczne kuleczki mnie prześladują. będę musiała zrobić na święta - takie cudne malutkie słodkości;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też je zrobię ponownie na święta, są pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj i u mnie biało za oknem... przez noc napadało tyle śniegu że spokojnie można sanki odkurzyć :)
    a na taką pogodę pralinki są niezawodne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja sie zastanawiam co zrobic na swieta,zebym mogla zabrac do Polski...i zeby mi sie nie ,,rozwalilo,,w samochodzie...Twoje kuleczki sa chyba do tego stworzone:)(zapisuje sobie)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno nic się z nimi nie stanie podczas podróży. Polecam Ci gorąco te pralinki. Są pyszne :))) Witaj w mojej kuchni :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. witam ale moje dzieciaki miały pyszny deser rafaello pychotka tylko szkoda że już brakło ale obiecałam że zrobię jeszcze w tygodniu
    pozdrawiam Nella z dzieciakami

    OdpowiedzUsuń
  7. Nello - cieszę się, że smakowało Tobie i dzieciom. Moi chłopcy (szczególnie Młody) też mieli radość. Zostało wspomnienie po tych pralinkach :)))

    Ilko - polecam. Są pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam! Ja również przygotowuję "Kuleczki Rafaello" używam innych składników , ale Twój przepis z całą pewnością wykorzystam.Często "goszczę " w Twojej kuchni. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj w mojej kuchni. Cieszę się z Twoich odwiedzin i zapraszam do korzystania z przepisów. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ponowie zakochana w wyrobach Alexx!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj Zosiu :))) Cieszę się, że smakują :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejny przepis przetestowany i zakończony sukcesem:)27 pralinek siedzi w lodowce i czeka na swój czas a mnie zostało trochę migdałów do schrupania)pozdr.Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  13. No to kolejny raz się cieszę :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy wiórki kokosowe daje się do środka masy czy tylko otacza masę?

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiórki kokosowe dodajemy do środka, ale część zostawiamy do obtoczenia kuleczek. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  16. POTRZEPNY SPIRYTUS ??????i mleko w proszku????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać w tym przepisie - jest potrzebne i jedno, i drugie :)))

      Usuń
  17. a po co spirytus ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla wyrazistego smaku i możliwości dłuższego przechowywania pralinek. Aleex :)

      Usuń
    2. Kieliszek spirytusu na taką ilość wody i reszty składników nie gwarantuje dłuższego przechowywania, bo stężenie jest zdecydowanie za niskie:) Pozdrawiam

      Usuń
  18. te pyszności robiłam wczoraj. Super przepis i super wykonanie. Na pewno będę robiła to częściej. Ps często korzystam z twoich porad i przepisów-wszystko jak dotąd pyszne za wyjątkiem bigosu po cygańsku. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że nietypowy bigos nie przypadł Wam do gustu. No cóż, wprawdzie ma on szerokie grono zwolenników, ale nie każdemu wszystko musi smakować :) Cieszę się, że słodkości Wam odpowiadają. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. Dziś zabieram się za robienie Rafaello ;)) Co do bigosu cygańskiego... jestem zachwycona tym przepisem, potrafię zrobić wielki gar (używam mięsa mielonego z indyka) i cały tydzień zabieram jako obiad do pracy, idealnie się nadaje i jest systematycznie podjadany przez koleżanki ;) pozdrawiam - Ewela

    OdpowiedzUsuń
  20. włśnie zrobiłam kuleczki i są super, coś czuję że będą dość często gościły u mnie w domu.;D

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłąm kulki rafaello, bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam Pania serdecznie kłania sie ellena24 z w ż prosze mi powiedziec czy te kuleczki nadaja sie na przyjecie komunijne ale w sensie pobytu kilkugodzinnego na stole i czy mozna je zastosowac jako krem do ciasteczek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj elleno24 - kuleczki nadają się na przyjęcie jak najbardziej. Na pewno się nie rozpadną, mogą trochę zmięknąć, jeśli będzie upał. Wcześniej przechowuj je w lodówce. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  23. A można pominąć spirytus, czy wtedy praliny nie będą już tak dobrze smakować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spirytus zaostrza smak, nie rezygnuj z niego, skoro nie musisz. Pozdrawiam,Aleex :)

      Usuń
  24. Powinno się wiórki kokosowe dawać też do masy, czy tylko nimi obtaczać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiórki są jednym ze składników. Dodajemy je do masy, a potem obtaczamy w nich kuleczki. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  25. Pierwszy raz tu jestem i już zapisałam sobie przepis, pysznie wyglądają. Powiedz mi tylko czy mogę dodać pokruszone wafle (tak jak w kuleczkach rocher) sprawdzałaś czy wyjdą też tak dobre? Nie chcę zepsuć smaku. Pozdrawiam. Lulusiowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w mojej kuchni :)))) Co do pralinek, sądzę, że z wafelkami mogą dobrze smakować. Najprościej zrobić tak - połowę przygotować według przepisu, do drugiej połowy masy wkruszyć wafelki, uformować pralinki i spróbować, które bardziej Ci odpowiadają :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  26. Pyszne te kuleczki. Rodzinka zachwycona i proszą o następne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. są pyszne mniam pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. a jaki ma być ten kokos? z puszki? bo nigdy nie kupowałam i nie używałam... :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos - to wiórki kokosowe. Mogą być z torebki :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń