.

.

poniedziałek, 22 listopada 2010

Czekoladowo - kokosowe muffinki wg Aleex





Już nie mam siły. Wiem, wiem. Nie powinnam zaczynać tygodnia od marudzenia, ale dla mnie ostatni czas jest naprawdę ciężki. W poprzednie dwa weekendy pracowałam. Liczyłam na odpoczynek w miniony piątek, ale miałam radę, więc musiałam pójść do pracy. W sobotę i w niedzielę znów miałam zajęcia i egzaminy, a ten tydzień zapowiada się naprawdę ciekawie. Czekam na piątek jak na zbawienie. Wreszcie muszę odpocząć, bo już powoli nie daję rady.
Ponieważ wczoraj niczego nie piekłam, dziś postanowiłam zrobić chłopakom coś dobrego. A co? Oczywiście muffinki. Przygotowuje się je błyskawicznie i świetnie smakują. Czekolada z kokosem to gwarantowana rozkosz dla podniebienia. Babeczki są rewelacyjne do kawy lub filiżanki herbaty. Polecam.


Składniki:


• 1,5 szkl mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 jajka
• 15 dag cukru pudru (3/4 szkl)
• cukier waniliowy
• 15 dag (3/4 kostki) masła
• 10 łyżek (1/3 szkl) mleka
• 1 łyżka kakao
• 5 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

1. Włożyć do jednej miski wszystkie składniki oprócz kakao i wiórków. Zmiksować.





2. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki. Każdą część delikatnie wymieszać.



3. Włożyć masę do foremek wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami w taki sposób, by powstały łatki lub marmurek (ja nakładałam porcje po łyżeczce).





4. Piec ok 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.





Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Muffinki 2010.

22 komentarze:

  1. pięknie się prezentują! a na dodatek są super puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I super smaczne. Polecam i pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamuś, zrobisz w sobotę jak przyjadę? Chętnie wezmę je na drogę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie Słońce :))) Co tylko chcesz :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Masło:
    - czy można je zastąpić margaryną?
    - rozpuszczone czy tylko miękkie?
    Średnia temperatura to 180*C?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj
    Masło możesz zastąpić margaryną. Tłuszcz powinien być miękki, a nie rozpuszczony. Ja piekę w 180 stopniach, ale po upieczeniu sprawdź patyczkiem. Każdy piekarnik jest trochę inny. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Puszyste, smaczne, ładne ... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie, że smakowały :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. bede je dzis piec:) - Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. zabieram przepis do moich ulubionych.
    dodam ze jestem facetem : -D ale nie kucharzem.
    wygladają tak:
    http://i46.tinypic.com/34epxmq.jpg
    szybko i smacznie. w pol godziny mozna sie uwinac z pozmywaniem uzytych naczyn.
    ja w srodek dodaje zawsze jakies nadzienie. dzis zrobilem dzem porzeczkowy zblendowany z jogurtem naturalnym. ale ogolnie polecam budyń, nutele i takie tam.
    dwie z nich udekorowalem na gorze (przed pieczeniem) platkami migdałowymi : -)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie wyglądają Twoje muffinki :) Każdy, kto gotuje, jest kucharzem. A ty gotuj i piecz, bo fajnie Ci wychodzi :))) Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)

      Usuń
  11. Właśnie je upiekłam:] Właśnie konsumuję...:] bardzo smaczne :] Ja dodałam jeszcze po kostce czekolady do środka :):)

    Pozdrawiam:]

    Ps.: przy okazji zapraszam do mnie :]
    http://beautyu4u.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie się pieką te muffinki i jak narazie sa piękne, zobaczymy co będzie jak je wyjmę z piekarnika, mam nadzieję że faktycznie są pyszne :):)

    OdpowiedzUsuń
  13. No muszę przyznać że muffinki bardzo smaczne,ładnie wyrosły i ładnie się upiekły napewno jeszcze nie raz je upiekę dla moich malutkich szkabów,pozdrawiam i gratuluje bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że muffinki Wam smakują :) Dziękuję i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. Zrobione i zjedzone :)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo dobre, tylko żałuję że nie zrobiłam z dwóch porcji

    OdpowiedzUsuń
  16. Znowu sprawdzony przepis i wszystko się udało. Przywracasz wiarę w internetowe przepisy. Dziękuję i zapisuję w zeszyciku... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :) Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Witam czy można masło zastąpić oliwa?

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam czy można masło zastąpić oliwa?

    OdpowiedzUsuń
  19. Muffinki już w piekarniku, nie mogę się doczekać :-)

    OdpowiedzUsuń