sobota, 6 listopada 2010

Surówka z kiszonej kapusty wg Aleex





Przede mną rozbiegany dzień. Od rana mam zajęcia ze słuchaczami. Dario jedzie na uczelnię, a Młody zostaje sam w domu. Wczoraj nareszcie przywieźli dla niego nową kanapę, więc dzisiaj spał już jak król u siebie w pokoju. Nie chciałam go budzić, niech się porządnie wyśpi. Po powrocie z pracy zrobię chłopakom pyszny obiad. Przygotuję filety z ryby, do których podam surówkę z kiszonej kapusty. I starszy, i młodszy bardzo ją lubią w takim właśnie połączeniu. Wam też ją polecam.

Składniki:

• kapusta kiszona (dowolna ilość, ja potrzebowałam ok. ½ kg)
• 1 duża marchewka
• 1 średnia cebula
• 1 jabłko
• sól, pieprz, cukier, oliwa, ewentualnie odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Kapustę odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru soku. Należy jednak pamiętać, aby nie była sucha jak wiór. Poszatkować ją, by „nitki” nie były za długie.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
4. Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posiekać.





5. Wszystkie składniki surówki dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i, ewentualnie, odrobiną soku z cytryny.
6. Surówkę skropić oliwą. Odstawić na kilkanaście minut.



Smacznego.

5 komentarzy:

  1. też ją uwielbiam! Jest to idealny dodatek do ryby.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identycznie :) Pyszna jest i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też ją bardzo lubimy :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję jeszcze starty seler...PYCHAAA :)

    OdpowiedzUsuń