poniedziałek, 29 listopada 2010
Dukanowska jajecznica wg Aleex
Po weekendowych smakołykach i (maleńkim) odstępstwie od diety, wracam do niej bez wahania. Przygotowałam sobie dziś prawdziwe dukanowskie śniadanie – jajecznicę. Jak dobrze, że dr Dukan nie zabrania jedzenia jajek. Do wyczarowania tego porankowego przysmaku potrzebujemy zaledwie chwilkę, a efekt jest pyszny dla wszystkich, nie tylko dla zwolenników diety Dukana. Polecam.
Składniki:
• 2 jajka
• 15 dag kiełbasy drobiowej
• ½ małej cebulki
• przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozkłócić w miseczce, doprawić odrobiną soli i pieprzu.
2. Rozgrzać patelnię.
3. Kiełbaskę pokroić w drobną kostkę. Obsmażyć bez tłuszczu na rumiano.
4. Drobniutko posiekać cebulkę. Dodać ją do kiełbasy, podlewając odrobiną wody. Podsmażyć, aby się zeszkliła.
5. Wlać na patelnię jajka, usmażyć. Zjadać od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Przepis dodany do akcji:
Dukan cd.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jajecznica z dużą ilością dodatków jest super!
OdpowiedzUsuńna dukanie chyba nie wolno jeść boczku .. a to mi wygląda na boczek i to jeszcze z dużą ilością białych tłustych kawałków
OdpowiedzUsuńW żadnym razie to nie boczek tylko KIEŁBASA DROBIOWA. Wydajesz mylne oceny. Aleex.
OdpowiedzUsuńPolecam nie roztrzepywać jajek przed smażeniem, tylko wlać je na patelnie z całymi żółtkami, ściąć najpierw białko i gdy będzie już prawie zupełnie ścięte rozmieszać żółtka, które bardzo szybko się zetną i nie stracą na smaku :) Oczywiście gdy żółtka są całe mieszać normalnie białka, ale omijać żółtka.
OdpowiedzUsuń