sobota, 22 stycznia 2011
Schab w koszulce z francuskiego ciasta wg Aleex
Weekend (wreszcie wolny!) upływa mi pod znakiem gości. Dzisiaj zbiera się u nas cała rodzina. Będzie na pewno bardzo wesoło. Tym bardziej, że przyjdzie także mój szwagier z żoną i dziećmi. Chłopcy potrafią zrobić niezłe zamieszanie. Kiedy patrzę na te maluchy, uświadamiam sobie, jak duży jest już Młody. Trudno mi zaakceptować fakt, że w domu mam młodego mężczyznę.
Wczoraj cały dzień spędziłam w kuchni. Zależało mi, aby podjąć moich gości czymś naprawdę smacznym. Oczywiście upiekłam również ciasta. Zaproszę Was na nie za kilka dni, a teraz proponuję danie, które świetnie się nadaje na pyszny obiad. Przygotowuje się je zaledwie chwilkę, a potrawę możecie zaserwować nawet podczas dużego przyjęcia. Wasi goście będą zachwyceni.
Składniki (na 3 porcje):
• 3 plastry schabu bez kości
• 1 średnia cebula
• 5 dag żółtego sera
• ciasto francuskie
• sól, pieprz, odrobina wegety, czosnek
• odrobina sosu sojowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem.
2. Rulon z ciastem francuskim rozwinąć. Podzielić na 3 części.
3. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oliwy z dodatkiem wegety.
4. Na każdym płacie ciasta położyć kotlet schabowy. Na mięso wyłożyć cebulę, przykryć żółtym serem startym na tarce. Z ciasta uformować łódeczki.
5. Każdą porcję ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni C na 40 minut.
7. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja wczoraj robiłam piersi z kurczaka w cieście francuskim. fajny pomysł z tym schabem;)
OdpowiedzUsuńHmm, a może by tak sobie dzisiaj na obiad takie zrobić :) Wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńWyglądają super:) Szkoda że nie jestem Twoim dzisiejszym gościem;) Na pewno postaram się zrobić:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na podanie schabu :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo schab tak przygotowany to alternatywa zwykłego schabowego. Naprawdę pysznie smakuje. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDanie fantastyczne. Nie miałam niestety schabu i użyłam fileta z indyka, ale i tak było bardzo smaczne.Dziękuję za kolejny super przepis. Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam to cudo i schabik fantastyczny :) moje danie wyglądało identycznie jak na zdjęciu i smakowało wybornie.Mąż będzie zachwycony takim podaniem jego ulubionego schaboszczaka :) dziękuje za przepis i polecam największym tłuczkom kulinarnym bo to naprawde jest szybkie i proste w wykonaniu
OdpowiedzUsuńja dałam pieczarki i kolorowe papryki wyszło cudo goście chwalili
OdpowiedzUsuń