.

.

czwartek, 20 stycznia 2011

Kolorowy gulasz z indyka wg Aleex




Za oknami jakoś buro i smutno. Styczeń powinien być biały. To nie tak, że tęsknię za śniegiem, ale lubię, jak wszystko ma swoje miejsce: lato jest latem a zima zimą. A tutaj za oknami pomieszanie z poplątaniem. Odwilż zazwyczaj daje nadzieję na rychłą wiosnę, ale nie tym razem. Mam już dosyć tej sennej aury. Dlatego postanowiłam przygotować dziś na obiad coś kolorowego. Z kuchennej półgodzinnej improwizacji powstało wesołe danie, które naprawdę świetnie smakuje. Jest pyszne z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub po prostu z pieczywem. Polecam.

Składniki:

• 50 dag mięsa z piersi indyka
• 1 marchewka pokrojona w plasterki
• garść zielonej fasolki
• ½ papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
• 1 mała cebula
• różyczki kalafiora
• garść kukurydzy z puszki Propozycja Ekożerców
• 1 mała cukinia pokrojona w plasterki
• 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub innej mąki)
• sól, pieprz, czerwona słodka papryka,czosnek
• 1 szklanka bulionu drobiowego
• sos sojowy bez cukru

Uwaga - warzywa mogą być mrożone

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać pod zimną wodą, pokroić w kostkę i włożyć na rozgrzaną patelnię. Zrumienić bez tłuszczu na złoty kolor.



2. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, dodać do mięsa, zeszklić na patelni, wlać odrobinę sosu sojowego, podlać wodą. Przełożyć do garnka razem z mięsem.



3. Mięso z cebulą zalać bulionem. Dodać przyprawy i zmiażdżony czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut.
4. Do garnka dodać pokrojone wcześniej warzywa. Całość gotować kolejne 15 minut.



5. Po tym czasie skrobię kukurydzianą (lub mąkę)rozmieszać w kilku łyżkach zimnej wody. Mieszaniną zagęścić gulasz. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Polecam.

7 komentarzy:

  1. gulasz prawdziwie wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania! Zwłaszcza, że są lekkie i pożywne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za ten przepis :) mniammniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na którą fazę jest ten gulasz,bo kukurydza raczej nie wskazana.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na którą fazę przewidujesz ten gulasz pytam ze względu na obecność kukurydzy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Gulasz przewiduję na II fazę. Wiem, że kukurydza jest niedozwolona, ale jest jej mało, można jej po prostu nie jeść lub nie dodawać. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń