niedziela, 23 stycznia 2011
Adwokatowiec wg Aleex
Na każdą uroczystość rodzinną staram się przygotować coś nowego. Tak było również i tym razem. Upiekłam dwa ciasta. Jednego z nich nigdy wcześniej nie robiłam, drugie ostatni raz piekłam kilka lat temu. Adwokatowiec przygotowany z tego przepisu (z lekkimi autorskimi modyfikacjami) wzbudził spore zainteresowanie gości. Nie dziwię się. Ciasto prezentuje się naprawdę okazale. No i jest pyszne. Rodzina zgodnie stwierdziła, że temu wypiekowi należy się miejsce w czołówce moich ciast. Spróbujcie.
Wszystkim Agnieszkom, piątkowym solenizantkom, składam najserdeczniejsze życzenia :) i zapraszam na słodki poczęstunek.
Składniki:
• 5 jajek
• 5 łyżek cukru
• 5 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• gęsta konfitura brzoskwiniowa lub morelowa
• 1 duży cukier waniliowy (lub 2 małe)
• 500 ml śmietany kremówki 36%
• 50 dag serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
• 1 opakowanie Śnieżki
• 15 dag cukru pudru (3/4 szklanki)
• 200 ml adwokata (likieru jajecznego)
• 3 łyżki żelatyny
• 1 puszka brzoskwiń (owoce i sok będą potrzebne)
• gorzka czekolada lub sos czekoladowy do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku. Przesiać na masę jajeczną oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 stopni C. Piec 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Zostawić do ostygnięcia.
2. Przygotować poncz: Wlać ¼ szklanki syropu brzoskwiniowego z puszki i ¼ szklanki przegotowanej, zimnej wody. Wymieszać.
3. Zimny biszkopt przeciąć na dwa blaty. Spodni blat włożyć z powrotem do blaszki, nasączyć ponczem i posmarować konfiturą. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Także nasączyć go ponczem.
4. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Rozłożyć cząstki owoców na biszkopcie.
5. Syrop brzoskwiniowy przelać do miseczki, wymieszać z cukrem waniliowym i żelatyną. Zostawić do napęcznienia.
6. Po upływie kilkunastu minut, miseczkę wstawić do garnka z wodą. Postawić na gazie i rozpuścić. Zostawić do przestudzenia.
7. Serek homogenizowany, adwokat i cukier puder wymieszać w miseczce.
8. Ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem Śnieżki na puszystą masę.
9. Połączyć śmietanę z mieszaniną serka, alkoholu i cukru, dodać rozpuszczoną w soku żelatynę. Masę wylać na biszkopt z brzoskwiniami. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
10. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą lub ozdobić sosem czekoladowym.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wow, efekt końcowy jest zachwycający : o
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńcudne...takie ciasta u mnie w domu sa zawsze numer 1!!!!
OdpowiedzUsuńCiasto także świetnie smakuje :)))
OdpowiedzUsuńJak ono pięknie wygląda, takie kremowe a takie równiutkie, piękna apetyczna kosteczka :)
OdpowiedzUsuńWitaj Aleex, tutaj jak zwykle pysznie i wykwintnie!Pączki wyszły znakomicie.Dostałam pochwałę od mamy.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!Mam jeszcze jedno pytanko techniczne, jednak nie kulinarne...jak znaleźć ten mały gadżecik z dolnego prawego rogu strony, czyli strzałkę, przesuwającą ją szybciutko do góry?
OdpowiedzUsuńMichaelino - cieszę się, że pączki się udały. Co do pytania, to napisz mi maila. Wyślę Ci informację, tylko dopytam męża. To on jest od spraw technicznych :) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńAga wszystkiego najlepszego z okazji piątkowych Imienin!
OdpowiedzUsuńWypiek wygląda rewelacyjnie i zapewne równie bosko smakuje:)
Dziękuję, Ilonko :)))
OdpowiedzUsuńAgnieszko, przede wszystkim składam spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia imieninowe!Ak
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję, Alu :)))))
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto , zrobiłam i nie żałuję . Przepis zapisy i polecany .Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuń