.

.

sobota, 22 stycznia 2011

Schab w koszulce z francuskiego ciasta wg Aleex





Weekend (wreszcie wolny!) upływa mi pod znakiem gości. Dzisiaj zbiera się u nas cała rodzina. Będzie na pewno bardzo wesoło. Tym bardziej, że przyjdzie także mój szwagier z żoną i dziećmi. Chłopcy potrafią zrobić niezłe zamieszanie. Kiedy patrzę na te maluchy, uświadamiam sobie, jak duży jest już Młody. Trudno mi zaakceptować fakt, że w domu mam młodego mężczyznę.
Wczoraj cały dzień spędziłam w kuchni. Zależało mi, aby podjąć moich gości czymś naprawdę smacznym. Oczywiście upiekłam również ciasta. Zaproszę Was na nie za kilka dni, a teraz proponuję danie, które świetnie się nadaje na pyszny obiad. Przygotowuje się je zaledwie chwilkę, a potrawę możecie zaserwować nawet podczas dużego przyjęcia. Wasi goście będą zachwyceni.


Składniki (na 3 porcje):

• 3 plastry schabu bez kości
• 1 średnia cebula
• 5 dag żółtego sera
• ciasto francuskie
• sól, pieprz, odrobina wegety, czosnek
• odrobina sosu sojowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem.



2. Rulon z ciastem francuskim rozwinąć. Podzielić na 3 części.
3. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oliwy z dodatkiem wegety.



4. Na każdym płacie ciasta położyć kotlet schabowy. Na mięso wyłożyć cebulę, przykryć żółtym serem startym na tarce. Z ciasta uformować łódeczki.



5. Każdą porcję ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni C na 40 minut.



7. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

8 komentarzy:

  1. ja wczoraj robiłam piersi z kurczaka w cieście francuskim. fajny pomysł z tym schabem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, a może by tak sobie dzisiaj na obiad takie zrobić :) Wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super:) Szkoda że nie jestem Twoim dzisiejszym gościem;) Na pewno postaram się zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł na podanie schabu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam, bo schab tak przygotowany to alternatywa zwykłego schabowego. Naprawdę pysznie smakuje. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie fantastyczne. Nie miałam niestety schabu i użyłam fileta z indyka, ale i tak było bardzo smaczne.Dziękuję za kolejny super przepis. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam to cudo i schabik fantastyczny :) moje danie wyglądało identycznie jak na zdjęciu i smakowało wybornie.Mąż będzie zachwycony takim podaniem jego ulubionego schaboszczaka :) dziękuje za przepis i polecam największym tłuczkom kulinarnym bo to naprawde jest szybkie i proste w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  8. ja dałam pieczarki i kolorowe papryki wyszło cudo goście chwalili

    OdpowiedzUsuń