wtorek, 9 marca 2010

Surówka z kapusty pekińskiej wg Aleex





Często proponuję Wam różnego rodzaju mięsa. Dzisiaj czas na surówkę, która będzie do nich świetnym dodatkiem. Robię ją do obiadu regularnie, ponieważ bardzo ją lubimy. Jest prosta, wręcz banalna, ale chyba przez to taka genialna w smaku. Spróbujcie ją zrobić, na pewno Wam zasmakuje.


Składniki:


• średniej wielkości kapusta pekińska
• 1 duża marchewka
• 1 duża cebula
• sól
• pieprz
• szczypta cukru
• szczypta kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny do smaku)
• majonez (ja używam Kieleckiego)
ewentualnie : natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Kapustę przekroić wzdłuż, opłukać, odkroić twardą końcówkę, resztę poszatkować w cienkie paseczki.
2. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach (wyjdą cieniutkie paseczki).
3. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.
4. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem. Na końcu dodać majonez.
5. Można nieco ożywić kolor surówki dodając np.: posiekaną natkę pietruszki.

Polecam, smakuje wyśmienicie jako dodatek do obiadu lub jako surówka do chlebków pita z nadzieniem. Smacznego!



Można ją także podawać w wersji "light" - z sosem sałatkowym Knorr'a, np. śródziemnomorskim. Polecam.

6 komentarzy:

  1. droga Aleex - uwilebiam Twoje przepisy i często je wykorzystuję:) - "znam" Cię z WŻ, ale pomysł na bloga jest wspaniały - miło się Ciebie czyta:) co do surówki - znam opcję z kukurydzą z puszki zamiast cebuli - moja ulubiona surówka, mogę jeść samą beż żadnych dodatków - polecam wypróbowanie - Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję. Cieszę się, że trafiłaś na mojego bloga. Witaj. Mam nadzieję, że zagościsz na dłużej. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie,zabieram się do pracy,będzie ona moim dodatkiem do obiadku

    OdpowiedzUsuń
  4. KIELECKI...UWIELBIAM!!!...już Panią lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  5. prosciutka,szybciutka i PO PROSTU PYSZNA~~:)dlugo szukałam tak rewelacyjnego przepisu na pekinke.dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. WITAM. ZAGLADAM DO PANI BARDZO CZESTO.PRZEPISY SA BOSKIE,WYKORZYSTALAM JUZ ICH BARDZO WIELE. sURÓWKA PYCHA,SCHAB PO CYGANSKU ROWNIEZ. NIE WSPOMNIE JUZ O SLODKOSCIACH JAK TORT CAPPUCCINO.DA MNIE JEST PANI WZOREM I INSPIRACJA W KUCHNI. JAK TYLKO SZUKAM JAKIEGOS PRZEPISU-OD RAZU PYTANIE "MOŻE I ALEEX?". dZIEKUJE ZA WSPANIALE PRZEPISY!

    OdpowiedzUsuń