niedziela, 7 marca 2010
Whipped - creamer Anginka wg Aleex
Szykuję dzisiaj dla moich chłopaków pyszne ciasto. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy dosłownie godzina, aby pojawiło się na stole. W sam raz na niedzielne popołudnie. Mięciutki biszkopt przekładany masą śmietanową z leciutkim posmakiem cappuccino, jest doskonałym uzupełnieniem filiżanki mocnego espresso. Smaki w tym cieście są wspaniale zestawione, całość tworzy idealną kompozycję. Na pewno będzie Wam smakowało.
Składniki:
Biszkopt:
• 3 jaja
• 1/3 szklanki mąki
• 1/3 szklanki cukru
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżka cappuccino śmietankowego
• 1 łyżka oleju
• 1 łyżeczka octu
• aromat śmietankowy - kilka kropelek
Śmietanka:
• 1/2 litra kremówki lub innej tłustej śmietany z lodówki
• 1 aromat śmietankowy
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 1/2 szklanki mielonych migdałów (suchych)
• 2 śmietan- fixy
• 3 łyżki cappuccino śmietankowego
Wierzch:
• garść drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
• garść wiórków kokosowych
• 1 łyżka cappuccino śmietankowego
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Na biszkopt ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Osobno ubijamy żółtka i wlewamy do białek, ubijamy trzepaczką by sie połączyły. Następnie przesiewamy do masy suche składniki biszkoptu i dobrze mieszamy. Wlewamy oliwę, aromat i ocet, jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą prostokątna blaszkę (30/40cm lub troszkę większą), wyrównujemy i pieczemy 20 minut.
Jeżeli wylejemy ciasto na tortownicę (ok 26 cm średnicy) to pieczemy 25 - 30 minut.
Gotowy biszkopt z dużej blachy kroimy na pół pionowo a jeśli z małej to poziomo.
Śmietanka:
Śmietankę ubijamy chwilę mikserem. Gdy zacznie gęstnieć, wsypujemy cukier i śmietan - fixy oraz cappuccino, miksujemy dalej do usztywnienia. Następnie wlewamy aromat i sypiemy migdały, mieszamy dobrze.
Na spodni biszkopt kładziemy 2/3 bitej śmietany i przykrywamy drugim biszkoptem.
Na wierzchu rozprowadzamy resztę śmietany i posypujemy cappuccino. W miseczce mieszamy orzechy i wiórki i osypujemy wierzch, lekko uklepujemy posypkę.
Ciasto chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
Całkowity czas przygotowania to 1 godzina, więc zanim niespodziewani goście się rozsiądą i kawa zrobi się w ekspresie, to ciasto jest gotowe do podania :)
źródło - przepis Anginka opublikowany za zgodą autorki :))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
musi być pyszne, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam, bo ciasto warte jest wypróbowania. Smakuje świetnie. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuń