poniedziałek, 29 marca 2010
Biała kiełbaska wg Aleex
Wśród wielu smakołyków obecnych na świątecznych stołach pojawia się zazwyczaj biała kiełbasa. W moim domu kosztujemy ją w czasie Wielkanocy jako dodatek do żurku. Poza świętami gościła u nas raczej rzadko. Ale pewnego dnia…
Wertując stary zeszyt z przepisami, odkryłam ciekawą recepturę. Spodobała mi się, więc od razu ją wypróbowałam. Kiedy oznajmiłam radośnie mężowi, że na obiad dostanie białą kiełbasę, popatrzył na mnie nieufnie. Dotąd kojarzyła nam się wyłącznie z żurkiem. A tutaj niespodzianka! Kiełbaski okryte pysznie uduszoną cebulką z leciutką piwną nutą są rewelacyjne. Bardzo nam smakują. Od chwili odkrycia tego przepisu, często zajadamy się nimi, gdy tylko mamy ochotę na pyszny i szybki posiłek. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu, i będziecie ją przyrządzać w swoich kuchniach. Polecam…
Składniki:
• 5 białych kiełbasek (może ich być tyle, na ile mamy ochotę)
• 4 duże cebule
• 1/2 szklanki jasnego piwa
• 1/2 szklanki wody
• oliwa
• maggi
• wegeta
• Delikat Knorra do mięs
Sposób przygotowania:
1. Kiełbaski ponakłuwać ostrym widelcem lub wykałczką.
2. Cebulę obrać, pokroić w talarki.
3. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, podsmażyć ją lekko oprószając wegetą. Kiedy się zeszkli, wlać na patelnię piwo i wodę.
4. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, włożyć kiełbaskę przyprawioną delikatem Knorra, podsmażyć do zrumienienia.
5. Zrumienioną kiełbaskę przełożyć do duszącej się w piwie cebuli.Dodać maggi. Całość dusić w sumie około 30 – 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z musztardą, ketchupem, kiszonym ogórkiem i pieczywem lub po prostu z ziemniakami.
Polecam i życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zawsze na kolacje jedlismy z mezem kielbaske z piekarnika do czasu kiedy postanowilam zrobic ja z Twojego przepisu i od tamtej pory moj maz nie wyobraza sobie innej niz z patelni z cebulka i piwkiem. Agnieszko dziekuje za przepis jest rewelacyjny. Kasia
OdpowiedzUsuńrobie ta kielbaske bardzo czesto ale dopiero teraz zauwazylam ze w skladnikach jest jeszcze maggi ale w przepisie nic o niej nie pisze powiedz mi Aleex kiedy dodajesz ta przyprawe bo chcialabym ja dodac.
OdpowiedzUsuńKasiu - już dodałam w przepisie. Dzięki za uwagę, ja się jakoś zagapiłam :))) Maggi dodaję, kiedy przekładam kiełbaskę do cebuli. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie;) Ktoś mi polecił ten przepis i muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam także :))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńSuper kiełbaski stwierdzili moi mężczyźni po kolacji. Często korzystam z Twoich przepisów,sa super.Pozdrawiam Marysia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDroga Alexx! Zaserwowałam dzisiaj gościom Twoje kiełbaski i tak się w nich rozsmakowali, ze mam na sobotę przygotować 30 sztuk. Poradź jak technicznie to wykonać. Może kiełbaskę razem z cebulką zapiekać w brytfannie w piekarniku?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak. Brytfanna to dobre rozwiązanie. Tylko pamiętaj, aby od czasu polać kiełbaski "sosikiem". Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDzięki za dobre rady. Pozdrawiam Marysia
OdpowiedzUsuńSuper przepisy.Bardzo często robię Twoje dania.
OdpowiedzUsuńWitam,chciałabym wypróbować Pani przepis tylko pytanie:kiełbasa biała surowa czy parzona, ile dodać tej maggi i jeśli mam więcej kiełbas to zwiększyć też ilość piwa i wody, jeśli tak to o ile? Proszę o odpowiedź.Dziękuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń