.

.

piątek, 12 marca 2010

Śledziki wg Aleex





Moja wyprawa po kilka rzeczy do sklepu zaowocowała kupnem przepięknych filetów śledziowych. Nie miałam w planach ich kupienia, ale ostatnio osiedlowe Delikatesy są naprawdę dobrze zaopatrzone. Matiasy prezentowały się wspaniale: białe, świeżutkie i grube płaty doskonale nadawały się do zrobienia z nich świetnej przekąski. A ponieważ lubimy ryby, postanowiłam je kupić i przyrządzić. Będą znakomite z drobniutko posiekaną cebulką, odrobiną octu, w oliwnej zalewie. Polecam.

Płaty śledziowe namoczyć na 20 - 30 minut.

Składniki:

• płaty śledziowe solone
• kilka cebul
• 1 łyżeczka octu
• oliwa

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Jeśli ktoś nie lubi ostrego smaku cebuli, można ją sparzyć, czyli wyłożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Wtedy cebulka na pewno będzie o wiele delikatniejsza w smaku.
2. Śledzie pokroić na kawałki.
3. W słoiku układać warstwami śledziki i cebulkę.
4. Skropić odrobiną octu, zalać oliwą. Przechowywać w lodówce.



Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Nie trzeba moczyć śledzi?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nad składnikami jest napisane, ile czasu trzeba je moczyć :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, prawda! Przepraszam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma za co. Cieszę się, że mogę pomóc :))) Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię podobnie śledzie i są pyszne, tylko skrapiam je sokiem z cytryny.Spróbuję przy okazji z octem.

    OdpowiedzUsuń
  6. moczenie nie jest za krótkie z doświadczenia wiem że śledzie będą za słone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z doświadczenia wiem, że będą dobre :) Pozdrawiam, Alex :)

      Usuń