sobota, 6 marca 2010

Pieczony udziec z indyka wg Aleex





Wczoraj wybrałam się na zakupy. Wzięłam ze sobą osobistego męża, który wcale nie był zadowolony, ponieważ miał inne plany na piątkowy wieczór. No cóż, czasami mam dużą siłę przekonywania, więc plany popołudniowe męża musiały zostać zweryfikowane. Robił dobrą minę do złej gry, ale dzielnie mi towarzyszył. Pojechaliśmy. Ludzi w centrum handlowym dziki tłum. Każdy za czymś biegnie, czegoś szuka, kolejki długie, dzieci płaczą – lekkie szaleństwo. Wiem, że ostatnio modne jest ogłaszanie wszem i wobec, że nienawidzi się hipermarketów, że popieramy lokalny handel. Ja jednak od czasu do czasu lubię robić zakupy w dużych sklepach. Fakt, musiałam się nauczyć, aby nie ulegać wszystkim chwytom marketingowym. Mój mąż żartuje, że zawsze mi wszystko wcisną i do wszystkiego namówią. No cóż – widać jestem naiwna. I dobrze mi z tym. Ale teraz nie zatrzymuję się przy każdej promocji i zazwyczaj robię listę rzeczy, które są mi naprawdę potrzebne.
Po powrocie do domu, stół kuchenny wypełnił się różnymi produktami. Od razu pojawił się przy nim Młody, lekko zmęczony pomaganiem przy dźwiganiu siatek z zakupami. Wypatrywał, czy pojawi się wśród tylu wiktuałów „coś dobrego” dla niego. Znalazł słodycze i z wypiekami na policzkach pognał do swego pokoju, by zająć się pałaszowaniem.
Szybko uporządkowałam zakupy i wzięłam się za przygotowanie indyka na sobotni obiad. Kupuję zazwyczaj duży udziec, całe ptaszysko byłoby dla nas zdecydowanie za duże. Udziec przygotowuję w swój specjalny sposób, aby mięso było soczyste i mięciutkie. Indyk jest pyszny, ma chrupiącą, zarumienioną skórkę cudownie aromatyzowaną przyprawami. Mięso można zjadać na gorąco – do obiadu i na zimno – do kanapek lub jako przekąskę. Zawsze smakuje rewelacyjnie. No i indyk nie jest tłusty, mogą go jeść nawet osoby na diecie. Polecam.


Składniki:

• 1,2 kg udźca z indyka
• przyprawy: wegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi, słodka papryka w proszku, czosnek granulowany
• 1/2 kostki mięsnej Winiary
• 1 szkl wody

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, natrzeć obficie przyprawami i włożyć do lodówki na 3-4 godziny (można zostawić je całą noc).
2. Udziec włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wodę, ale ostrożnie, aby nie spłukać przypraw. Wkruszyć kostkę mięsną.
3. Naczynie przykryć, wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 190 - 200 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem.
4. Po upieczeniu serwować gorące:.
5. Udziec znakomicie smakuje również na zimno. Tak przyrządzony jest soczysty i mięciutki.
6. Jeżeli mięso jest przeznaczone na obiad, proponuję zagęścić powstały sos odrobiną mąki ziemniaczanej i polać nim plastry mięsa.
W ten sposób przygotowane mięso jest pyszne i nie zawiera zbędnych kalorii pod postacią dodawanego tłuszczu. Po zdjęciu skóry mogą je jeść nawet osoby na diecie protal.



Smacznego.

36 komentarzy:

  1. Czy udziec jest wyfiletowany? Chodzi mi o to, że indycza noga ma bardzo twarde scięgna i jestem ciekawa, czy coś się z nimi robi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej,
      Udziec ma tylko jedną kość ewentualnie do wycięcia.
      W podudziu są te twarde ścięgna, ale udziec jest wyśmienity na pieczeń.
      Pozdrawiam
      Asia

      Usuń
  2. Jak przyjrzysz się zdjęciom (nr 2) to widać kość, ale w tym kawałku mięsa nie ma ścięgien. One zostają w golonce, a w udźcu jest tylko jedna większa kość bez żadnych ścięgien. Można się pobawić i usunąć ją przed pieczeniem, jednak tak naprawdę nie ma zupełnie potrzeby, aby to robić. Mięso z udźca jest mięciutkie, bez zdrewniałych, twardych kawałków. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam i musze przyznac ze jest po prostu pyszny polecam i zapraszam do sprobowania bo warto

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mogę przykryć mięso od góry folią aluminiową? niestety nie mam naczynia żaroodpornego z pokrywką tylko samą część dolną. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, że możesz. Ale na kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby mięso się przyrumieniło. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest pieczenie w rękawie foliowym. Polecam. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kobieto! Jesteś wielka! Dziś kupiłam udziec z indyka i zastanawiałam się, jak by go tu... Ostatnio przesuszyłam go przy pieczeniu, więc postanowiłam zajrzeć do "Biblii", czyli netu, wyskoczył mi Twój przepis. Zrobiłam. Wyszedł przepyszny. Dziekuję i pozdrawiam, a Ciebie wrzucam do "ulubionych" :)
    Lidka

    OdpowiedzUsuń
  7. Lidko - dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że mięso smakowało. Zapraszam częściej i pozdrawiam serdecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aleex kochana, na jutro znowu robię, rodzina zgodnie orzekła, że lepszej indyczyny nie jedli, jak żyją. Tylko rezygnuję z Vegety i nawet nie solę, bo zamiast kostki mięsnej dodałam klasyczną rosołową. Jak się to wypiekło, było w sam raz, bo rosół ma w sobie sporo soli.
    Pozdrawiam!
    Lidka

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam juz różne miesa ale fakt, pierwszy raz kupiłam udziec z indyka i to bez kosci ( cos mnie poniosło) zaraz zrobie w/g Twojego przepisu. Jak jedna z osób tutaj równiez nie posiadam góry do naczynia zaroodpornego, tzn mam 3 doły, jakos góry mi sie tłuką;( ale sie zastanawiam bo mój udziec nie posiada skórki...ja co prawda nie jadam tego ale może powinien mieć by byc bardziej soczysty? czy powinnam wiecej wody dodac, oleju np, lub dłuzej trzymac pod folią?

    OdpowiedzUsuń
  10. Fakt, że skóra chroni mięso przed zbytnim wysuszeniem. Ale spokojnie możesz upiec udziec taki, jaki masz. Nie przedłużaj czasu pieczenia. Natrzyj go porządnie przyprawami, podlej wodą i upiecz. Najlepiej użyj rękawa foliowego, który na pewno zapobiegnie wysuszeniu mięsa. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. HAAAA! wyszedł suuuper!Mniam! równie szybko wyszedł z piekarnika:))))
    Aleex, tnx za przepis!!!
    larva

    OdpowiedzUsuń
  12. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam i zapraszam do mojej kuchni :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. udziec indyczy robie od wielu lat
    jest pyszny, nie używam żadnych przypraw
    tylko sól i grubo zmielony pieprz,
    wydaje mi się, że tylko wtedy wyczuwa się ten
    specjalny smak mięsa indyczego, czy mam rację?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja używam przypraw i uważam, że wówczas także doskonale czuć smak mięsa. Każdy robi po swojemu. Ja proponuję swoją wersję. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie zrobiłam według Twojego przepisu:) Wyszedł po prostu pysznie! Dziękuję Aleex:) Zaznaczam,że nigdy wcześniej, nie piekłam mięsa indyczego ,od dziś tylko ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja zrobiłam ten udziec i wyszedł rewelacyjny poprostu pyszny i teraz bede robic go zawsze z tego przepisu moze masz jakis przepis sprawdzony na lazzanie chetnie skorzystam z propozycjii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że mam. Przepis na lazanię jest na blogu, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę :))) Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
    2. Oto link do przepisu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/04/lasagne-wg-aleex.html

      Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  17. wsadziłem sobie ten udziec do jelit i muszę przyznać - był deliszys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Rozumiem, że smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    3. smakowało, smakowało:) pozdrawiam

      Usuń
  18. robiłam ten udziec wg. twojego przepisu i wyszedł bardzo pyszny teraz to jest mój ulubiony przepis na indyczka mniammm!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystko ślicznie, pięknie ale po co te kostki rosołowe!?
    Przecież to strasznie niezdrowe :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2 kostki rosołowej to taka ilość, która na pewno nie zabija ;) Jeśli sądzisz, że to tak bardzo niezdrowe, po prostu zrezygnuj i zastąp ją ugotowanym bulionem. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  20. Witam. Na którym poziomie piekarnika piec ten udziec? Z termoobiegiem czy bez? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy wstawiałam przepis na bloga, nie miałam jeszcze elektrycznego piekarnika. Dziś piekę go na drugim poziomie piekarnika w opcji dół + termoobieg. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  21. wlasnie robie, ciekawe jak mi wyjdzie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  22. I wyszedl bardzo dobrze :) Mieso i sosik!

    OdpowiedzUsuń
  23. wybaczcie ale dla mnie stosowanie wszystkich przypraw typu kucharek i kostka mięsna do mięsa z którego można wydobyć aromat w zupełnie inny sposób to porażka, a wystarczy troszkę bardziej się wysilić i było by super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja proponuję swój przepis na swoim blogu i nikogo siłą nie zmuszam, aby z całej plejady różnych receptur w internecie wybrał właśnie tę, która munie odpowiada. Każdy ma prawo do własnego zdania, dziękuję, że się wypowiedziałaś, ale ja zostanę przy swojej wersji. Co do wysilania się - wystarczy poczytać przepisy na blogu. Sądzę, że zaangażowania minie brakuje. Warto pamiętać, że pochopne ocenianie drugiego człowieka, szczególnie jak się go zupełnie nie zna, należy stosować niezwykle uważnie. Aleex.

      Usuń
  24. Nie myślałam, że mięso indyka może być takie smaczne....ten udziec wyszedł genialnie!
    Mięso jest kruchutkie i aromatyczne, super! Jestem pod wrażeniem również tego przepisu na piersi kurczaka w porach...dotychczas piersi, czy to smażone, czy pieczone wychodziły mi suchawe a tu pierwszy raz były soczyste i do tego pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Piszesz że można też w rękawie. Ja jestem trochę laik w mięsach. Więc jak to mam zrobić. Włożyć do rękawa i wtedy do naczynia żaroodpornego i zalać wodą? Jak większość tutaj nie mam pokrywek do żaroodpornego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz upiec udziec w rękawie foliowym do pieczenia (taki specjalny, który kupuje się w sklepie), to wkładasz do niego mięso i DO ŚRODKA rękawa wlewasz wodę/bulion. Zamykasz, robisz małą dziurkę i kładziesz na blaszce piekarnika. Rękaw zastępuje zamknięte naczynie żaroodporne. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw (uwaga!!! bucha z niego gorąca para!), aby mięso się zarumieniło. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  26. Robię udziec podobnie tylko usuwam kostkę i wkładam w siatkę do mięsa, nie wiem gdzie ją można kupić w sklepie, bo ja kupuję ją na targu. Indyk wychodzi wyśmienity. Zawsze robię dwa takie ok.600g każdy. Jeden jest na obiad na gorąco, a drugi jemy na zimno do kanapek.

    OdpowiedzUsuń