Wczorajszy kurczak smakował wszystkim wyśmienicie. To delikatne mięso jest prawdziwym przebojem mojej kuchni. Chłopcy byli zachwyceni, że ich ulubiony kurczak znów pojawił się na stole. Szybciutko zniknął z talerzy. A podałam go z przepysznymi dodatkami. Zrobiłam ziemniaczane gniazdka: duże pieczone ziemniaki wypełnione smakowitym farszem i zapiekane w piekarniku pod serową pierzynką. W oryginale ziemniaki do tego przepisu od początku do końca się piecze. Ja jednak nie miałam tyle czasu, więc najpierw podgotowałam ziemniaki w mundurkach, a dopiero na końcu zapiekłam je w piekarniku. I w tej wersji smakowały znakomicie. Wykorzystałam pierwszą wersję farszu, ale gniazdka rewelacyjnie smakują również z drugą i trzecią wersją. Użyłam do tego dania specjalnej odmiany ziemniaków, które kupiłam w Lidlu. Mają cieniuteńką skórkę i dość szybko się gotują. Można jednak użyć tych, które mamy w domu. Zapewniam, że gniazdka będą świetną odmianą tradycyjnych tłuczonych ziemniaków. Sprawdzą się również podczas każdej rodzinnej uroczystości. Polecam.
Składniki:
• 8 szt dużych ziemniaków
Farsz:
I wersja:
• grzyby (mrożone lub z weków)
• 1 duża cebula
• 20 dag wędliny
• sól, pieprz
• oliwa
• kilka plasterków żółtego sera (opcjonalnie)
1.Dokładnie wyszorowane ziemniaki włożyć do rozgrzanego piekarnika.
2.Podsmażyć cebulkę na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i opłukane (lub rozmrożone) grzyby. Podlać odrobiną wody, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić około 20 minut na malutkim ogniu.

3.Upieczone ziemniaki przeciąć wzdłuż (nie do końca), ostrożnie wydrążyć trochę
miąższu, posypać solą, pieprzem, włożyć masę mięsno – grzybową. Przykryć plasterkami żółtego sera.
4.Wstawić do gorącego piekarnika na 3-4 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

II wersja:
• 1 szt jajek
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz
• 20 dkg pieczarek
• 1 cebula
1.Dokładnie wyszorowane ziemniaki włożyć do rozgrzanego piekarnika.
2.Pieczarki podsmażyć z cebulką na maśle lub oliwie, dodać jajko i szybko mieszać, aby lekko się ścięło i scaliło masę.
3.Upieczone ziemniaki przeciąć wzdłuż (nie do końca), ostrożnie wydrążyć trochę
miąższu, posypać solą, pieprzem, włożyć kawałeczek masła i masę pieczarkowo - cebulowo - jajeczną.
4.Wstawić do gorącego piekarnika na 3-4 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
III wersja:
• 8 szt jajek
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz
1. Dokładnie wyszorowane ziemniaki włożyć do rozgrzanego piekarnika.
2. Upieczone przeciąć wzdłuż (nie do końca), ostrożnie wydrążyć trochę miąższu, posypać solą, pieprzem, włożyć kawałeczek masła i wbić jajo.
3. Wstawić do gorącego piekarnika na 3-4 minuty, aby ścięło się tylko białko.
4. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwaga: Ziemniaki można najpierw podgotować w mundurkach (ok. 25 – 30 minut, zależy od odmiany), wydrążyć i nadziewać dowolnym farszem, a na końcu zapiec w piekarniku przez kilka minut.
Aby skórka ziemniaków była chrupiąca, dobrze jest posmarować blaszkę i samą skórkę oliwą przed zapiekaniem.
Smacznego.
Czytam i myślę, że to będzie świetne! Zrobię mojej rodzince niespodzianke😊 kulinarną, tylko wcześniej podgotuję ziemniaki w mundurkach- szczerze? to już mam smaka. Już na kaczuchy i czebureki tez hahaha
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis
Polecam i pozdrawiam, Aleex :)
Usuń