.

.

wtorek, 1 lutego 2011

Czekoladowe muffinki wg Aleex




Aby dobrze zacząć nowy miesiąc, upiekłam słodkie muffinki z książki „Muffiny. Małe, ale za to przepyszne”. Mój wybór padł na czekoladowe babeczki i był głównie podyktowany składnikami, które miałam do dyspozycji w domu. To była dobra decyzja. Już kilka chwil po rozpoczęciu przygotowań w domu zaczął roznosić się cudowny zapach rozgrzanej czekolady. Później było już tylko lepiej. A muffinki? Naprawdę pyszne: mięciutkie, puszyste, mocno czekoladowe. Koniecznie musicie spróbować.

Składniki:

• 1 strąk wanilii
• ¾ tabliczki czekolady (85 g) – użyłam deserowej i mlecznej
• 15 dag masła (3/4 kostki)
• 1 pełna szklanka mąki (16 dag)
• 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
• ¾ szklanki cukru
• szczypta soli
• 5 jajek
• czekolada lub sos czekoladowy do ozdoby

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połamać na kostki, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, należy do większego garnka wlać wodę, postawić na gazie i zagotować. W większy garnek wstawić mniejszy z czekoladą i masłem. Pod wpływem gotującej się wody w większym garnku, roztopi się zawartość mniejszego.



2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Musi ona kilka razy powiększyć objętość i wyraźnie zgęstnieć. Dodać do masy jajecznej nasionka wanilii wyskrobane ze strąka.







4. Masę jajeczną szybko wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać.



5. Do foremek na muffinki włożyć papilotki lub wysmarować je masłem. Napełnić je ciastem czekoladowym. Można pokruszyć kilka bezów i wymieszać z ciastem.



6. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C na środkowym poziomie piekarnika. Ostudzić, ozdobić babeczki czekoladą.



Smacznego.

9 komentarzy:

  1. mocno czekoladowe.. najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. kusząco wglądają
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. W przepisie nie widzę żadnych bez.. Czemu należy je dodać do ciasta?

    5 jajek? Ile muffinów wychodzi z tego przepisu?

    Anna

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu - nie trzeba ich dodawać do ciasta, ja napisałam, że ja je dodałam (ale opcjonalnie). Jeśli przyjrzysz się zdjęciu z surowym ciastem, widać tam kawałeczki bezy. Do tych muffinek dajemy 5 jajek - porcja jest na 12 - 14 muffinek (zależy od rozmiaru foremek). Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś zrobiłam po raz pierwszy, wyszły super, są bardzo smaczne ale brakuje mi w nich "wkładki"... następnym razem poeksperymentuje z dodatkami :)

    Ps. gratuluje blogu

    Ula

    OdpowiedzUsuń
  6. Po wymieszaniu wszystkich skladnikow ciasto zrobilo sie twarde :( moze pani wie co zrobilam zle

    OdpowiedzUsuń
  7. Po wymieszaniu skladnikow ciasto zrobilo sie twarde co zrobilam zle:(

    OdpowiedzUsuń