środa, 27 sierpnia 2014

Sałata MIMOZA z kurczakiem wg Aleex



Niedawno proponowałam Wam Sałatkę MIMOZA z sosem winegret według przepisu znanej mistrzyni kuchni – Julii Child. Dziś polecam bardziej sycącą odmianę tej sałatki, która doskonale pasuje na drugie śniadanie, a nawet może zastąpić lekki obiad. Wystarczy tylko kilka składników, aby otrzymać naprawdę pyszne danie. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

• 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej
• 3 jajka ugotowane na twardo
• ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka, estragon
• pierś z kurczaka
• przyprawy do mięsa: czosnek, papryka, inne ulubione
• olej do grillowania

Sos:
• ½ łyżki szalotki lub młodej cebulki
• ½ łyżki musztardy Dijon
• ¼ łyżeczki soli
• ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• ½ - ¾ łyżki octu winnego
• ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek
• świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pierś kurczaka doprawić, odstawić na 30 minut, a następnie usmażyć na patelni grillowej używając minimalnej ilości oleju.
2. Grillowaną pierś pokroić w paseczki.


3. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na małe kawałeczki. Włożyć do miski.
4. Z podanych składników przygotować sos według tego przepisu.
5. Sałatę polać sosem winegret i delikatnie wymieszać, aby sos otulił każdy listek.


6. Jajka ugotowane na twardo posiekać na drobną kosteczkę. Posiekać też zioła. Wymieszać z jajkami.
7. Sałatę z sosem posypać mieszanką ziół i jajek. Wymieszać.


8. Pierś kurczaka pokrojoną w paseczki rozłożyć na wierzchu sałaty.


9. Podawać od razu po przyrządzeniu.

Smacznego.

Przepis dodaję do akcji:


Lato 2014 w kuchni z Julią Child.
Lato 2014 w kuchni z Julią Child

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://shawsy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimozami jesień się zaczyna:)

    OdpowiedzUsuń