środa, 6 sierpnia 2014
Oryginalny sos winegret wg Aleex
Czy znacie Julię Child? Jest to amerykańska kucharka, autorka książek kucharskich (najważniejsza to Mastering the Art of French Cooking z 1961) i programów kulinarnych (przede wszystkim The French Chef), dzięki którym spopularyzowała w USA francuską kuchnię. W 1951 roku, jako pierwsza kobieta, ukończyła prestiżową szkołę kucharską Le Cordon Bleu. W 1961 roku ukazała się jej bestsellerowa 743-stronicowa książka kucharska z przepisami na francuskie dania Mastering the Art of French Cooking, napisana wraz z dwiema przyjaciółkami, Simone Beck i Louisette Betholle. Od 1963 Julia Child prowadziła telewizyjny program kulinarny, emitowany przez kolejnych 10 lat. Niemal do ostatnich lat swojego życia prowadziła także inne programy i wydawała kolejne książki kucharskie.
Julia Child to ikona kuchni oraz niekwestionowany kulinarny autorytet. Każdy kucharz, prędzej czy później, sięgnie po jej przepisy. Moja kolej właśnie nadeszła. Zaczynam od tego, co najprostsze. W książce „Gotuj z Julią” znalazłam przepis na klasyczny sos winegret, który idealnie pasuje do sałat, po które tak chętnie sięgamy podczas letnich biesiad w upalne dni.
Dzisiejszym wpisem włączam się do akcji: Lato 2014 w kuchni z Julią Child.
Składniki:
• ½ łyżki szalotki lub młodej cebulki
• ½ łyżki musztardy Dijon
• ¼ łyżeczki soli
• ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• ½ - ¾ łyżki octu winnego
• ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek
• świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulkę drobniuteńko posiekać. ½ łyżki cebulki przełożyć do naszykowanego słoika.
2. Dodać musztardę, wsypać sól, wlać sok z cytryny i ocet winny.
3. Na koniec wlać oliwę z oliwek. Jeśli nie lubicie jej smaku, możecie połowę oliwy z oliwek zastąpić innym olejem, dobrej jakości. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
4. Słoik dokładnie zakręcić. Przez kilka minut energicznie potrząsać, aż powstanie emulsja.
5. Przygotowanym sosem polać porwaną na małe kawałeczki sałatę.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji:
Lato 2014 w kuchni z Julią Child.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a miód? brakuje mi tu baaarzo
OdpowiedzUsuńW oryginalnym przepisie Julii Child nie ma miodu. Wyraźnie zaznaczam, że to klasyczna wersja. pozdrawiam, Aleex :)
Usuńdziękuje za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńWkrótce dodam kolejne przepisy :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńmiksowałaś ten sos? w ogóle nie widać cebulki
OdpowiedzUsuńNie, nie miksowałam. Jak widać na zdjęciach i w opisie wymieszałam go energicznie w słoiku. Cebulka jest, ale jest naprawdę drobniuteńko posiekana :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńo wymieszaniu wiedziałam, ale nie zdawałam sobie sprawy, że aż tak moze to wpłynąć na konsystencje :) dzięki za odpowiedź
UsuńPrzyznam, że nie mam ręki do takiego cienkiego cięcia, można zamiast tego skorzystać z robota kuchennego? Ciężko uwierzyć że dalej tam jest ta cebula.
OdpowiedzUsuńNie mam możliwości, żeby Cię przekonać. Cebulę widać na zdjęciach ze słoikiem. Szkoda używać robota do takiej ilości cebuli, zresztą cebula cięta w robocie często gorzknieje. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń